Gebelikte Grip Aşısı Yapılır Mı?

Hamilelerde vücut direnci hormonal etkiye bağlı olarak azalır. Salgın durumlarında gebelerin toplu yerlerden izole edilmesi, hasta ve çocuklardan uzak tutulması korunma açısından önemlidir. Hastalık halinde ise yüksek miktarlarda sıvı alımı, protein ağırlıklı beslenme, ateş düşürücü tedavi yapılması genellikle yeterlidir. Hastalığın ilerlemesi ve sekonder enfeksiyon oluşumu kolaydır.

Gerekirse antibiyotik kullanımından kaçınılmamalıdır. Bol istirahat iyileşmeyi hızlandırır. Bitkisel ürünler rahimde kasılmaya sebebiyet verebileceğinden kullanımı uygun değildir. Yetersiz beslenme durumunda vitamin takviyesi yapılabilir. Şikayetlerin düzelmesinden sonra bebeğin ultrasonografik kontrolü yapılmalıdır.

Grip belirtileri nelerdir?

  • Kas ağrısı,
  • Kuru öksürük,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Nefes alırken güçlük çekmez,
  • Ateş,
  • Baş ağrısı,
  • İştahsızlık,
  • Yorgunluk,
  • Burun akıntısı.

Gebelikte grip aşısı yapılır mı?

Hamilelik döneminde tek başına üst solunum yolu enfeksiyonu, risk oluşmasına yol açmaz. Ancak  anne adayı enfeksiyon kaptığında çeşitli komplikasyonların görülme riski daha çok artar. Gebelik döneminde anne adayının bağışıklık sisteminin dışında dolaşım ve solunum sisteminde de farklılıklar meydana geldiği için daha fazla risk taşımaktadır. Bununla beraber, gebeliğin son döneminde grip olunmuş ise, doğumdan sonra bebeğe grip geçme riski fazladır.

Grip aşısı, canlı virüs içermemektedir. Bu sebeple de gebelik döneminde ya da emzirme döneminde kullanılabilir. Yapılan araştırmalar ve çalışmalar, gebelik döneminde grip aşısı olmanın bebek için sakıncası olmadığını göstermektedir. Amerikan jinekolog ve Obstetrisyenler birliği (ACOG) 2000 senesinde yayımladığı makalede, özellikle salgın olan mevsimlerde gebeliğin 2. Trimester ya da 3. Trimesterında grip aşısı yaptırmanın önerildiğini belirtmektedir.

Bununla beraber şayet anne adayında; şeker hastalığı, astım yüksek tansiyon gibi risk faktörleri mevcut ise hamilelik haftaları dikkate alınmaksızın grip aşısı yapılması gerekmektedir. Yapılan grip aşısı, sonrasında annede gelişen antikorların bebeğe de geçmesini sağlayacak ve gebeliğin ilk aylarında gribe karşı koruma sağlayacaktır.

Gribin en yaygın olduğu dönemler, Kasım ve Nisan arasındaki süreçtir. Aşı için en ideal dönem ise, Ekim ayı ile kasım ayı ortasına kadar olan zaman aralığıdır. Grip aşısı yapıtlıktan sonra antikorların üretilmesi ve gribe karşı koruma 2 hafta sonra başlar. Grip aşısı koruyuculuğu yüksek bir aşıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz