
Hamilelik döneminde kanamalar oldukça sık görülen ancak çok fazla sorun teşkil etmeyen bir konudur. Fakat bir gebeliğin hangi haftasında kanamanızın meydana geldiği de önemlidir. Kanamanız meydana geldiğinde önemli olan konu bu durumu doktorunuza bildirmektir. Bazen biz kadınlar kanamanın hemen kesilmesini kendimize çok fazla sorun etmeyerek bu durumu doktorumuzla paylaşma gereği duymayız ancak bilmelisiniz ki kanamanın büyüğü de küçüğü de belki de çok ciddi sorunların bir başlangıcı olabilir.
Kanamalar hamilelik döneminizin herhangi bir kısmında meydana gelebilir ancak burada önemli olan konu bu kanamanın nedeninin ortaya çıkarılmasıdır. Belki büyük sorun zannedeceğiniz kanamanızın nedeni rahim ağzındaki bir enfeksiyondur ya da plasentanın yani halk arasında eşin erken ayrılmasıdır.
Hamilelik Döneminde İlk Kanama
Hamileliğinizin ilk döneminde kanama meydana geliyorsa bu durum genelde sorun değildir ancak bazı kanamalar vardır ki onlar bir düşük tehdidi olabilmektedir. Özellikle de cinsel birleşme sonrasında kanamalar görülebilmektedir.
Kanamaların bir diğer nedeni ise idrar yollarından gelir özellikle de basurunuz varsa oluşan bir rektal kanama makattan geleceği için anne adayı tarafından bu vajinadan geliyormuş gibi düşünülebilir ve de telaşa kapılabilir. Hamileliğin ilk döneminde oluşan kanamalarda bebek henüz yaşam sınırında olmadığı için burada tek tedavi yöntemi annenin hayatının korunması şeklinde olacaktır.
Özellikle de 26. Haftadan sonra meydana gelen kanamaların değerlendirilmesi önemlidir. bu dönemde annenin hayatının korunmasının yanı sıra bebeğinde sağlık durumunun ele alınması gerekir.
Gebeliğin İlk Yarısında Kanamalar
Hamileliğin 10 haftalık süresine ilk dönem denilmektedir. Bu dönemde kanamaların sayısı fazla olabilir özelliklede daha öncesinde bebek doğurmuş olan annelerin %20’sinde bu kanama az miktarda görülmektedir. Bu dönemde oluşan kanamaların nedeni bebeğin rahime tutulma ve kendisine bir yer etme çabası olabilmektedir. Bu nedenle de endişe etmeden durumun takip edilmesi gerekir. Bu dönemdeki kanamalar genelde ağrısız ve acısız olur.