Hamilelikte Karın Kaşıntısının 3 Sebebi

hamilelik karın kaşıntısı

Hamilelik döneminde, karın kaşıntılarınızın özellikle karnınızın büyümeye başladığı dönemde başladığı görülebilir. Bunun, pek çok sebebi vardır ve bu rahatsızlık, anne adaylarının zaman zaman çıldırmasına dahi sebebiyet verebilir. Bu sebepten, karın kaşıntınız başladığı andaki genellikle karın büyümeye başladığı zamanlarda başlamaktadır. Doktorunuza başvurmalı ve gerekli önlemleri almalısınız. Aksi durumda, ağlayacak hale dahi gelebilirsiniz. Bebeğinizin zarar görmesi, bu kaşıntılar sebebi ile pek olası bir durum olmasa da, gerekli önlemleri almanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için şarttır. Bu yazımızda, hamilelikte karın kaşıntısının 3 sebebini sizler için açıkladık.

Hamilelikte Derinin Büyümemesi

Karın ve göğüs kısımlarınız, hamilelik dönemi boyunca büyüse de, bu büyüme esneme ile oluşur; derinin büyümesi ile değil. Derimiz, ne kadar esnetilebilir olursa olsun, bir yerden sonra; limiti aşılınca buna bir “dur” demese de, kaşıntılara sebep olabilme yetisini gösterir. Bu durumda, karın kaşıntıları başlar ve deriyi zorlayacak şekilde büyümenin verdiği rahatsızlık, tetiklenir. Genellikle bu kaşıntı, 23. Haftadan sonra görülür ve doktorunuz tarafından kontrol altına alınabilir.

Hamilelikte Nem Kaybı

Derideki nem kaybı da, kaşıntıların bir diğer sebebidir. Özellikle karnın büyümesi ve çocuğun karındaki ihtiyaçlarının artması, olgunlaşma evresinde normal durumlardan biridir. Bu düzeyde, günde en az iki litre sıvı tüketimi, doktorlar tarafından önerilir. Doktorlar tarafından önerilen bir diğer şey de, su dışında farklı sıvıların su yerine kullanılmamasıdır.

Özellikle annelerin aşerdiği dönemlerde su içmeyi dahi unutması ve meyve suları eksenli sıvı tüketimi, durdurulmalı ve buna dikkat edilmelidir. Her anne, günde en az iki litre sıvı tüketmelidir. Aksi durumda, karın kaşıntısı başlangıç olarak pek çok rahatsızlığın baş göstereceği, malumdur.

Hamilelikte Hormonal Değişiklikler

Hormonal değişiklikler, hamilelikte karın kaşıntısının bir diğer sebebidir. Özellikle hamileliğin orta döneminde beliren hormonal değişiklikler karnınızdaki mucizenin büyümesine olanak sağlayacak, gerekli değişikliklerdir. Örneğin, Östrojen hormonunun vücudunuzda artması, bebeğinizin olgunlaşması için gereklidir ve aynı zamanda bu hormonun artması, ayak, karın ve genital bölgelerde kaşıntıya sebep olabilmektedir.

Ancak, genel bir kaşıntı değil de bölgesel –örneğin sadece karın- eksenli bir kaşıntı ise; bunun sebebi hormonal durumdan çok deri esnemesi ile ilgilidir denebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz