
Öncelikle mide yanmasının ne olduğunu öğrenelim. Mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucunda, yemek borusundan gırtlağa doğru yanma ve ekşime yaşanılması durumuna mide yanması denilmektedir. Toplumun %50 si mide yanma problemlerini yaşamaktadır. Mide yanması, soluk borusundan yukarıya ağza doğru gelen yanma, acı su ve eşime olarak kendini gösterir. Bazı insanlarda yılda bir kez mide yanması olurken, bazı insanlar her gün bu problemlerden muzdarip oluyor.
Gebelikte Mide Yanması
Gebelikte meydana gelen mide yanması genel olarak tahmin edebileceğiniz üzere gebelik hormonlarının artmasına ve bebeğin büyümesine bağlı olarak meydana gelir. Bu iki ana etken de mide sorunlarına yol açar.
Progesteron adı verilen kadın hormonu gebelikte seviyesi yükselmekte ve mide dahil tüm kaslarda gevşemeye neden olmaktadır. Buna bağlı olarak da asitli mide içeriği yemek borusuna kaçmaktadır. Beşinci ayı müteakip bu yakınmalar daha da artar. Son üç ay ise tamamen rahatsız edicidir. Bu durum bütünü ile ortadan kaldırılamasa da engellenebilmektedir.
Bebeğin beslenmesini dahi etkileyebilen mide yanması şikayeti anneler tarafından asgariye indirgenebilmektedir.
Peki nasıl?
- Öğünlerinizi küçültün ve sık olsun. Hızlı yemek yemeyin.
- Beslenme sonrası yatmayın
- Yemek sonrası ani hareketlerden kaçının
- Çay, kahve gibi kafeinli gıdalar ve kızartmalardan kaçının
- Baharat kullanımını abartmayın
- Yemek sonrası kendinizi iyi hissederseniz kısa yürüyüşler yapabilirsiniz
- Sebze ve meyveleri iyice çiğneyiniz, salam ve sucuk gibi baharatlı et kullanmayın.
- Sigara kullanmayın.
- Yüksek bir yastık kullanın.
- Hamile iken göbek ve çevresini sıkan giysiler kullanmayın
- Yatmadan önce çikolata yemeyin, kahve ve çay tüketmeyi, illaki bir şeyler içecekseniz ılık az şekerli bir süt içebilirsiniz.
Mide Dostu Besinler
Karnabahar: Karnabaharı haşlayarak tüketin.
Lahana: Çiğ olarak yemeyi tercih edin.
Patates: Patatesi çiğ bir şekilde suyunu sıkarak tüketin.
Elma Sirkesi: Salatalarda kullanarak tüketebilirsiniz.
Maden Suyu: Yakıcı etkiye sahip mide asitini nötrler.
Ispanak: Haşlayarak tüketin.
Zeytinyağı: Çiğ olarak tüketin.
Baklagil: Mideyi korur.
Muz: Ara öğünlerde muz yemek yanma hissini ortadan kaldırabilir.
Kızarmış Ekmek: Yakıcı asitini kurutarak faydalalı olmaktadır.
Meyan Kökü: Güçlü bir mide koruyucusudur. Midedeki aşırı asitlenmeyi önler.
Mide Yanmasını Attıran Besin Ve Yiyecekler
- Domates
- Soğan
- Sarımsak
- Baharatlı yiyecekler
- Çikolata
- Portakal suyu
- Kekik
- Nane
- Kızartma yemeklerin
- Köfte
- Dolma
- Bazı zeytinyağlılar
- Zeytin
- Poğaça gibi hamurlar
Mide yanmasını arttıran gıdalar arasında yer almaktadır. Bu gıdaları tüketmek, var olan mide sorunlarını her zaman için daha fazla arttıracaktır. Sürekli olarak mide yanması yaşayan insanların yemek borularında yara açılıyor ve bölgede daralma meydana geliyor. Bu da, giderek kansere dönüşebilen bir yara olduğu için tehlikelidir.
Mide Yanması Nasıl Geçer?
Mide yanması gibi bir probleminiz var ise, buna yardımcı olan bazı tablet ilaçlar mevcuttur. İlaç önerisinde bulunmuyoruz ve ilaç önerisinde bulunan kişilerin tavsiyelerine uymamanızı öneriyoruz. Sorununuzun neyden kaynaklandığını doktordan başka kimse bilemez ve bunun için önce doktora gidip muayene olmalı ve istediği testleri yaptırıp sonucunu almalısınız. Mide rahatsızlığınızın nedeni hiç beklemediğiniz başka bir sorundan kaynaklanıyor olabilir yahut çok basit ve önemsiz Bir şey den kaynaklanmış olabilir. Buna üretilecek çözümler sadece doktora özgü olacaktır.
Ancak midedeki fazla asidi gidermek için, yanma yaşadığınız an, bir yudum süt içmeniz faydalı olacaktır. Normalde süt de, mide yanmasına yol açan içecek ve yiyeceklerden biridir fakat, alınacak bir yudum süt, mideyi rahatlatır ve asidini alır, bu da size rahatlama yaşatır.
Mide Yanması Hangi Hastalıkların İşareti Olabilir?
- Mide yanması gastrirt denilen mide yüzeyinin aşınmasına neden olabilir. Aşırı derece aspirin ve romatizma ilaçları kullanan kişiler bu sorunu yaşayabilirler.
- Mide yanmaları ülserin belirtisi olabilir.
- Mide yanmaları, mide kanserinin belirtisi olabilir.
- Midede polip olması durumunda yine mide yanması yaşanılabilir. Polip, barsak duvarının dışarıya çıkması durumudur.
- Reflü dediğimiz soluk borusuna acı su gelmesi durumunda da mide yanması yaşanılabilir.
Mide Yanmalarını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Önlemek için az ve sık yemek yenilmesi tavsiye edilir. Hızlı hızlı yenilen yemekler midede şişer ve yanmalara neden olur. Ayrıca hızlı yemek yemek şişkinlik yaptığı için de zararlıdır. Bunun dışında mide yanmalarını önlemek için aç karnına sigara ya da kahve içilmemelidir. Aç karnına asit içeren besinler yenilmemeli, içecekler içilmemelidir.
Mide yanması problemleri yaşayan insanlara, yemekte önce katı olan yemeği sonra ise sulu olan yemeği yenilmesi önerilir. Japonlar genelde bu şekilde yemek yerler. Örneğin önce ana yemek ve yanında makarna ya da pilav yenilir. Ardından sulu yemek olan çorba içilir. Bu sayede midede açlıktan dolayı açılmış boşluk doldurulur bu da mide yanmasını engellemiş olur. Sürekli devam eden mide yanmalarınız var ise doktora gidip muayene olmalısınız. Altta yatan başka bir sebebin olup olmadığı araştırılmalı bu esnada antiasit tabletler önerilmelidir.