Hamilelikte Migren Problemi

Migren sebebiyle oluşan baş ağrıları çoğunlukla çeşitli aralıklarla kendisini gösteren, başın sadece bir bölümünde ağrıdan çok zonklayıcı özelliğe sahip olan ve kimi hastalarda baş ağrısının yanında şiddetli bulantı ve kusmaya neden olan bir rahatsızlıktır. Bu ağrılar çoğunlukla çocukluk ve gençlik döneminde yoğun olarak kendisini gösterdiği gibi yaş ilerledikçe de etkisini yavaş yavaş azaltmaya başlar.

Ama bazı bayanlarda geçmişte hiç migren ağrıları yaşamamış olsa bile bu rahatsızlık hamilelik döneminde ortaya çıkabilir. Genel olarak bayanların yüzde yirmisinde ve erkeklerin yüzde beşinde hafif veya orta dereceli migren ağrıları bulunmaktadır.

Bayanlarda bu ağrılar çoğunlukla adet dönemi öncesi ve adet dönemi boyunca kendisini daha şiddetli olarak hissettirir ve bu bayanlarda östrojen bakımından zengin olan doğum hapları kullanımı varsa bu kontrol hapları migrenin şiddetini belirgin bir şekilde arttırabilir. Migren ağrıları meydana gelmeden evvel bazı çeşitli hastalık öncesi semptomlara da öncülük ederler.

Genellikle nörolojik sebeplere bağlı olarak gelişen bu belirtiler çoğunlukla damarların bölgesel olarak ufalmasıyla meydana gelir ve tekrardan damarların eski boyuna gelmesiyle birlikte ortaya baş ağrısı çıkar. Klasik migren ismi verilen rahatsızlıkta bu öncü semptomlar genellikle görme esnasında kör noktaların meydana gelmesi, kulakta çınlamalar, özellikle florasan lambalar başta olmak üzere ışığa karşı duyarlılık ve yorgunluk gibi nörolojik belirtilerdir. Daha ileri seviyedeki durumlarda ise migren başlangıcından önce yüzün bazı bölümlerinde uyuşukluk ve çeşitli kaslarda geçici felç durumlarına rastlanabilmektedir.

Hamilelik Döneminde Meydana Gelen Migrenin Tedavisi Var Mıdır?

Hamilelik döneminde özellikle ilk üç aydan sonra bayanların yaklaşık yüzde yetmişinde migren semptomlarında azalma meydana gelir. Bazı vakalarda ise bu durum tam tersi olarak meydana gelebilir.

Hamilelikte migren tedavisinde uygulanması gereken ilk tedavi parasetamol maddesi bakımından zengin olan ağrı kesicilerin kullanılmasıdır. Migren kendini göstermeye başladığı anda bu ilaç tedavisine başlandığı taktirde genellikle tedavi başarılı olmaktadır. Bunun dışında migren rahatsızlığı için özel olarak üretilmiş ergotamin maddesi tarafından zengin ilaçlarda migren öncesinde meydana gelen belirtiler esnasında kullanıldığında henüz ağrılar başlamadan bu ağrıların ortaya çıkmasını engellemektedir.

Fakat bu ilaçların temel mantığı damarların büyümesini engellemek olduğu için ve uterusu kasıcı bazı özelliklere sahip olduğu için genellikle hamileler üzerinde çok zorunlu olmadıkça kullanılmazlar. Parasetamol içerikli ilaçların kullanılmasıyla olan tedavi sonuç vermez ise ağrı kesici olarak kodein maddesi bakımından zengin ilaçlar, mide bulantısını engelleyici bazı ilaçlarla paralel olarak yalnızca doktor kontrolüyle birlikte kullanılabilirler.

Hamilelikte migren problemini çok fazla yaşayan bayanlarda ise genel tedavi lazım olabilir ve bu tedavi içinde yine doktor kontrolüyle beraber propranolol veya nifedipin maddeleri açısından zengin ilaçlar kullanılabilir. Bu rahatsızlığın beraberinde oluşturduğu depresyon gibi çeşitli psikolojik sorunlar olduğunda ise antidepresan nitelikli ilaçlar tedaviye eklendiğinde tedavinin başarı şansı artmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz