Gebelik Oruç Tutmaya Engel Midir?

Beslenme, sıvı, vitamin ve mineral eksikliklerine neden olacağından, oruç tutmaktan kaçınmalarıdır. Gebe olan anne adayları, oruç tuttukları takdirde kendilerine veya çocuklarına bir zarar gelmeyeceğinden emin olmak için mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Emziren anneler ise oruç tutmak istiyorlarsa, sütlerinin kesilmemesi ve çocuklarının bundan etkilenmemesi için yine doktor kontrolünde tutabilirler. Anne adayları, oruç tutarken rahatsızlık hissedilirse, oruç tutmayı bırakmanın dinimiz açısından da sakıncalı olmadığını unutmamalı.

Hamile ve emzikli kadınlar kendilerine ve çocuklarına zarar vereceğinden dolayı oruç ibadetiyle mükellef değildirler. Mükellef olmadıkları için de Ramazan’da tutamadıkları oruçlarını daha sonra kaza etmezler. Tutulamayan oruçtan dolayı fidye de ödenmez. Anne adayı şeker hastası ise, yüksek tansiyonu varsa, bulantı, kusma, mide yanması, anoreksiya (beslenme bozukluğu) varsa, sindirim sistemi problemleri yaşıyorsa, kesinlikle oruç tutmamalı.

Gebelik Oruç Tutmaya Engel Midir?

Doktorundan onay alan gebe bir kadının oruç tutmasında sakınca yoktur. Dengeli beslenme prensipleri oruç tutan anne adayları için de geçerlidir. Bu dönemde beslenme mönüsü, anne ve bebeğin ihtiyaçlarını en iyi miktarda karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Sağlıklı bir gebe diyeti; tahıl grubu, meyve, sebze, et ve süt ürünlerini içermelidir.

Gebelikte Yaşanan Hangi Şikayetler Oruç Tutmaya Engeldir?

Hamilelik, enerji ve değişik besinlerin gereksiniminin arttığı bir dönemdir. Oruç bu gereksinimlerin yerine konulmasını engelliyorsa ertelenmelidir. Bazı anne adayları uzun süreli açlığa karşı dirençli değildir. Ayrıca, gebelikte bulantı, kusma, mide ekşimesi ve mide yanması yakınmaları olabilir. Bu şikayetler uzun süren açlık dönemlerinde daha da artar. Bu gibi durumlarda anne sağlığı açısından oruç tutulması doğru değildir.

Hamileler Ramazan’da Da Nefes Egzersizleri Mapabilir Mi?

Sağlıklı bir gebenin herhangi bir problemi yoksa, egzersiz yapması önemlidir. Doktoru izin veriyorsa, anne adayı oruç tutarken hafif egzersizler yapabilir. Kendini halsiz hissettiği anda, buna son vermelidir.

Ramazan’da Hamileler İçin Yasaklı Gıdalar Var Mı?

Fazla yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalardan, kahveden mümkün olduğunca kaçmak gerekli. Taze hazırlanmış besinler, az yağlı yiyecekler tercih edilmeli, kızartmalardan uzak durulmalı, taze sebze ve meyveler seçilmeli. Çok fazla meyve tüketmemeye özen gösterilmelidir. Tatlılar tadımlık miktarda yenmelidir.

Hamileler Hangi Besinlerle Oruç Açabilir?

Taze meyve yada taze sıkılmış meyve suyu, süt, içine taze veya kurutulmuş meyve konmuş yağsız yoğurt, haşlanmış yumurta, ızgara tavuğu önerebilirim. Birkaç saat yemeğe ara verdikten sonra; bir parça ekmek, yumurta, peynir veya tavukla birlikte salata, soslu makarna, fırında patates veya ton balığı gibi yiyeceklerden biri tercih edilebilir. Az yağla pişirilmiş sebze yemekleri, ızgara tavuk, et yada balık da yenebilir. Ara öğünde meyve öneriyorum.

Sahurda Ne Yiyebilirler?

Sahur için az yağ içeren besinler seçilmeli ve yemek yedikten hemen sonra asla yatılmamalı. Az yağlı pilav ve tavuk seçilebilir. Sebze çorbası, buğulama balık, makarna veya pilav yenebilir. Domates soslu makarna gün boyu tok kalmayı sağlar.

İslam Kolaylık Dinidir

Gebelikte dini vecibelerimizi yerine getirmek bazı hallerde sakıncalı olmakta zaten  hem kutsal kitabımız hem de peygamber efendimiz bu konular hakkında kadınların özürlü kabul edildiği bu vecibeleri yerine getirmemekle günaha girmeyeceklerini hem ayetlerde hem de hadislerde defalarca söylemiştir.

Gebe kadın günlük ihtiyaçlarını eksiksiz almalı eğer alamaz ise bebek annenin rezervlerini kullanacak ve sonuçta annenin vücuduna telafisi daha zor zarar verebilecektir. Gebe kadınlar çabuk yorulur çabuk acıkır ve suya normalden daha fazla ihtiyaç duyarlar zaten gebelik ile sindirim sistemlerinde çeşitli problemler oluşmuşken bir de uzun süren açlık susuzluk bu sıkıntıları ikiye katlayacaktır.

Orucun tanımında sağlıklı ,durağan yani yorucu yolculuk yapmayan kimselerden bahseder zaten kadınların her ay olan özel durumlarında da kadının bu vecibeden muaf olması söz konusudur, peki neden çünkü bu durumlarda kadın fiziksel olarak enerji kaybetmekte halsiz ,keyifsiz olmakta gebeliğinde bu durumdan aslında pek farkı yoktur.

İslamiyet mükemmel bir dindir insanların sağlıklı olması halinde vecibelerini zorunlu kılar ve kolaylık sağlar örneğin yaşlı kimselerin bel ve bacak ağrısı yaşayanların en önemli vazifemiz Namazı oturarak kılmalarında bir sakınca görmemiş oruç için seferi iken tutmayabilirsiniz denmiş yerine getiremediğiniz görevleri daha sonra şartlar düzelince telafi hakkı tanımış şimdi hem kendinize hem bebeğinize risk yaşatmak yerine vecibelerinizi doğumdan sonraki yıllara kaydırmanızda sakınca olmasa gerek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz