Hamilelikte Üst Solunum Enfeksiyonu

Kış gebeleri, özellikle sonbahar ve kış mevsimde hasta olmaya daha meyillidir. Özellikle de üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına oldukça sıkça rastlanır. Bu enfeksiyonlar öksürme, hapşırma, burun akıntısı ve kimi zaman ateş ile kendini gösterebilir. Anne adayları da öksürmenin ya da hasta olmanın bebeğe herhangi bir zarar verip vermeyeceğinden endişelenerek bu konuda kaygı duyar. Üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle zararsızdır. Bazen tedavi edilmelerine dahi gerek kalmayabilir. Ancak alt solunum yolu enfeksiyonları gebelik döneminde çeşitli riskleri de peşinden getirebilir.

Öksürme bebeğe zarar verir mi?

Gbeliğin gidişatını bozan bir refleks değildir. Öksürme sebebiyle erken doğum ya da düşük riski artmaz. Ancak öksürük şiddetliyse ve ateş eşlik ediyorsa erken müdahale ile tedavi sağlanmalıdır. Özellikle ateş 38 dereceyi geçmiş ise gebeliğe uygun antibiyotikler ve diğer ilaçlar kullanılabilir.

Gebelikte nezle

Özellikle mevsimler olarak hapşırma, burun tıkanıklığı ve burun salgılarında artış yaygın olarak görülen bir sorundur. Şayet nezle tek başınaysa, herhangi bir hastalık eşlik etmiyorsa bu durum gebeliğe herhangi bir zarar vermez. Nezle, gripten daha hafif seyreden bir sorundur. Virüslere bağlı bir enfeksiyondur. Bu sebeple de antibiyotik kullanmamak gerekir. Nezlede burun tıkanıklığı için kullanılan ilaçlar çoğu zaman yeterli olacaktır.

Gebelikte sinüzit

Yüz kemiklerinin içinde bulunan çeşitli boşluklara sinüs denilmektedir. Bu boşluklar burun içi ile bağlantılıdır. Bu boşlukların tıkanması sebebiyle sinüzit meydana gelir. Bu durumda da baş ağrısı, burun tıkanıklığı geniz akıntısı ve dolgunluk hissi oluşur. Gebeliğin daha rahat geçmesi için hastalığın takip altında tutulması önemlidir. Çeşitli ilaçlar kullanılarak kontrol altında tutulabilir.

Gebelikte orta kulak enfeksiyonları

Gebelikte karşılaşılan bir diğer sorun da orta kulak enfeksiyonudur. Çoğunlukla basit bir üst solunum yolu enfeksiyonunun ilerlemesi ve orta kulak boşluğu ile boğaz boşluğu arasında bulunan tüplerin tıkanmasıyla meydana gelen bu enfeksiyonda, orta kulak içinde biriken pü, kulak ağrısı, baş ağrısı, duyma güçlüğü ve ateş gibi belirtilere yol açar. Medikal olarak tedavi edilir.

Gebelikte farenjit

Farenjit, boğaz enfeksiyonudur. Şiddetli boğaz ağrısı ve yutkunma sorunlarına yol açar. Tedavisinde ise antiseptik etkili gargara ve antibiyotik kullanmak gerekebilir.

Gebelikte bademcik iltihabı

Yetişkinlik döneminde de görülebilen bu sorun hamilelikte ateş ile seyredebilir. Bütün üst solunum yolu enfeksiyonları arasında en fazla ateş çıkmasına yol açan ve en şiddetli belirtilere sebep olan bu sorun; mutlaka tedavi edilmelidir. Şayet apse gelişmiş ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Gebelikte ses telleri iltihabı

Bu sorun hamilelik döneminde nadir olarak karşımıza çıkar. İki temel belirtisi ses kısıklığı ve boğaz ağrısıdır. Mutlaka tedavi sağlanmalıdır.

Gebelikte bronşit

Bronşit kendini balgam, göğüste dolgunluk ve batma hissi ile belli etmektedir. İlk olarak tanısını doğru koymak gerekir. Ardından da mutlaka tedavi sağlanmalıdır. Anne adayları sigara içilen ortamlardan uzak durmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz