Hamilelikte Vücut Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Vücudunuz gebelik sırasında diğer zamanlardan daha fazla bakım ister. Bu dönemde bedeninize gösterdiğiniz ilgi hem sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmenizi hem de doğum sonrasında vücudunuzun eski haline daha kolay dönmesini sağlayacaktır. Bu yüzden hamilelik döneminde vücut temizliğinize ve bakımınıza gerekli ilgiyi göstermelisiniz.

Banyo

Gebelik sırasında günlük yıkanma alışkanlık haline getirilmelidir. Çünkü bu dönemde ter bezleri normalden aşırı bir çalışma gösterir. Yıkanırken kullandığınız su, ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamalıdır. Aşırı sıcak su sağlığınız açısından zararlıdır. Ayrıca banyo süresinin 15 dakikadan fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde kanama geçirme riskiniz artacaktır.

Banyo yaparken kapınızı hiçbir zaman kilitlemeyin. Hatta evde kimse olmadığı zamanlarda banyo yapmamaya özen gösterin. Gebeliğin ilerleyen aylarında banyoya girip çıkarken ve hatta yıkanırken eşinizden yardım isteyin. Duş yaptığınız zemine kaymaz paspaslardan koymak iyi bir çözüm olabilir. Bu dönemde evde karşılaşılabilecek sevimsiz bir kaza olmasını istemeyiz.

Göğüslerin Bakımı

Hamilelik döneminde en çok dikkat ve özen gösterilmesi gereken yerlerden biri de memelerdir. Bu dönemde artan hormonların etkisiyle memeler de büyüme göstermektedir, özellikle ikinci üç aylık dönemde gebelik öncesi dönemde kullandığınız sütyeni değiştirmeniz gerekebilir Memelerinizi alttan iyi destekleyecek büyüklüklerine uygun ve meme uçlarına sürtünme yapmayan bir sütyen seçmelisiniz.

Gebeliğinizin ikinci yarısından itibaren memelerinizden berrak sarı renkli süt kıvamında bir sıvı geldiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu durum vücudunuzun emzirmeye hazırlık yaptığı anlamına gelir ve normaldir. Fakat bu sıvı meme uçlarında kuruduğunda temizlemek gerekir. Ilık suyla ıslatılmış bir bezle temizlemek yeterli olacaktır. Lütfen alkol ya da sabun kullanmayın.

Bunlar tahrişe sebep olacaktır. Eğer sıvı akışı fazla ise ped kullanabilirsiniz. Tabii ıslandıkça değiştirmeyi ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Memelerde emzirme döneminde oluşabilecek çatlaklar için, hamilelik döneminde (henüz emzirme olmadan) kullanılacak olan kremlerin veya ilaçların, bu dönemde kullanılmasının pek bir faydası olmayacaktır. Zira emzirme döneminde oluşan bu çatlaklar, bebek ağzındaki tükürük enzimlerinin meme başını tahriş etmesinden kaynaklanmaktadır. Bulaşık yıkamadan önce ellere krem sürülmesinin oluşabilecek çatlaklara bir etkisi olmayacağı gibi dolayısı ile bebek doğmadan bu kremlerin kullanımı da anlamsız olacaktır.

Kalça ve Göbek Bakımı

Karın çizgisinin yerleşip iz bırakmasını en aza indirmek ve kalçalara gerekli özeni göstermek için bu bölgelere badem yağıyla masaj yapmak, sizi hem rahatlatır hem de bu bölgelerdeki gerilmeyi azaltır. Karında oluşabilecek çatlakların oluşmaması için badem yağı, susam yağı,

kakao yağı, saf vazelin, gliserin ve diğer kozmetik ürünleri kullanabilirsiniz. Ancak bu çatlakların oluşması genetik bir cilt özelliği olup, alınan kilo miktarının fazla olması da bunda etkilidir. Yani anneniz, ablanız hamileliklerinin son dönemlerinde çatlamış ise bence fazla zorlamayın siz de çatlayacaksınız anlamı çıkarılabilir.

Cilt Bakımı

Cildin sağlıklı bir şekilde nefes alması hamilelik döneminde her zaman olduğundan daha önemlidir. Bu yüzden bu dönemde yatmadan önce makyajınızı mutlaka temizlemeli, yüzünüze ve ellerinize besleyici krem sürmelisiniz. Cildinizdeki sivilce, cilt lekeleri gibi değişiklikler hormonal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Endişelenmeyin, tüm bu hormonal değişiklikler doğumdan sonra eski haline dönecektir. Özellikle yaz aylarında cildinizi güneşten korursanız bu lekelerin oluşma olasılığını da azaltmış olursunuz.

Saç Bakımı

Gebelik döneminde saçlara istenilen şekli vermek her zamankinden daha zor olabilir. Saçlar parlaklık ve canlılığını önemli ölçüde yitirir. Saçların sık sık yıkanması ve saç tipine uygun bakım yapılması, bu sorunu büyük ölçüde giderecektir.

El ve Ayak Bakımı

El ve ayak tırnakları gebelik sırasında donuk bir renk alır ve kolayca kırılır. Tırnakların katmanlarının ayrılmaması için güçlendiricin parlatıcılardan kullanabilirsiniz. Tırnaklarınızı üç günde bir havalandırmalısınız. Çünkü bu dönemde oje sürmek tırnağın kurumasına neden olur. Bulaşık ve çamaşır yıkarken de eldiven kullanıp sonrasında ellerinize nemlendirici bir krem sürmeniz de faydalı olacaktır.

Ağız Bakımı

Hamile kadınların tükürüklerinde bulunan ve diş minelerini etkileyen maddeler, bu dönemde diş çürümelerine sebep olur. Ayrıca dişlerin sağlamlığında rol oynayan maddeler yeterince sağlanamaz.

Her çocuk anneden bir diş götürür teorisi doğru değildir. Bu nedenle hamilelik döneminde hiçbir ağrı duyulmasa bile diş ve diş etlerinizi her üç aylık dönemde diş doktoruna düzenli olarak göstermelisiniz. Gebelikte diş tedavisi için en ideal dönem ilk üç aydan sonraki dönemdir. Fakat zorunluluk gerektiren durumlarda her dönemde tedavi uygulanabilecektir. Diş kaybına veya dişte apse gelişimine sebep olacak durumların tedavisi ertelenmemelidir.

Daha çok estetiğe yönelik işlemler ise doğum sonrasına bırakılabilir. Ayrıca bu dönemde diş tedavilerinde kullanılan bölgesel uyuşturucularla ilgili de gebelerin çoğu fikir sahibi olmak ister. Ne de olsa ilaç kullanımı ile ilgili kısıtlamalar bulunmaktadır. Bu durumda mutlaka diş hekimine gebeliğinizden bahsedin ve bebek üzerinde olumsuz etkisi olmadığı düşünülen ilaçlar kullanmasını sağlayın. Gebelik öncesi rutin diş bakımını ihmal etmeyin (günde 2 kez dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak) ve arada sırada ağzınızı bir gargara ile çalkalayın. Bu dönemlerde diş fırçalamak, hassas olan diş etlerinin kanamasına yol açabilir.

Kullanacağınız diş fırçasının yumuşak olmasına dikkat edin, kullandığınız diş macunu miktarı da mercimek tanesi büyüklüğünde olmalıdır. Bu dönemlerde tuzlu ve karbonatlı ılık su ile sıkça yapacağınız gargara da sizi bir miktar rahatlatacaktır. Ayrıca tüm bunlar da mikropların dişlerinizde yuvalanmasını önleyecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz