Hamilelikte Yatış Pozisyonları

gebelikte yatış

Her anne adayının merak ettiği konulardan biri de gebelikte uyuma pozisyonudur. Kadınlar yapıları itibari ile her konuda dikkatli oldukları için gebelikte bu durum daha da hassas bir hale gelmektedir. Bebeğin sağlığı ve rahat etmesi açısından, anne adayı, bebek için en uygun pozisyonu aramaktadır. Hamileliğin ilk aylarında uygun pozisyon aranmasına gerek yoktur. Gebeliğin 20. haftasına kadar istenilen pozisyonda yatılabilir.

20. haftadan sonraki dönemde en uygun yatış pozisyonu sol yan tarafa yatıp dizleri kırarak bacakların arasına yastık konarak yatılması, hem anne hem de bebek için en uygun yatış pozisyonudur. Bu pozisyona “sos” adı da verilir. Bu şekilde uyuyan bayanlarda diz ve ellerde daha az şişme meydana gelir. Bu yatış biçimi ile plesentaya en üst düzeyde besin ulaşımı sağlanmış olur.

Peki neden sağ tarafa değil de sol tarafa yatılmalı? Çünkü vücudun ortasından hafif sağ tarafta en büyük toplar damar (vena kava inferior) geçer. Sağ tarafa doğru yatılırsa bu toplar damara rahim baskı yapar ve kalbe geri dönen kan miktarı azalır, bu da bebeğe giden kan miktarının azalmasına neden olur. Ayrıca sağ tarafa yatıldığında kalbe dönen kan azalacağı için vücuttaki şişlikler artabilir.

Diğer bütün yatış şekilleri hem anne hem de bebeğin sağlığı için uygun olmayabilir. Örneğin sırt üstü yatan annelerde bütün ağırlık bele verildiği için sırt ağrısı meydana gelebilir.  Bu şekilde yatıldığı zaman ağırlaşan rahim, omurgaya, kan damarlarına ve diğer hayati organlara basınç uyguladığından zararlı bir pozisyondur.

Hamileliğin ilk aylarından itibaren kaçınılması gereken yatış pozisyonu ise yüz üstü yatıştır. Bu şekilde bebek rahim içinde sıkışıp ezilebilir ve düşüğe kadar varan tehlikelere yol açılabilir. Bu sebeple vücut istese bile anne adayı bebeğin sağlığı ve korunması için bu pozisyondan kaçınmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz