Havlıcan Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Zencefilgillerden, ıtırlı bir bitkidir. Doğu Asya da yetişmektedir. Kök sapları baharat olarak kullanılmaktadır. İçeriğinde “Alpinol’ ve “Alpinin’ gibi maddeler vardır. Yüzden fazla türü bulunan havlıcan bitkisi esas olarak Çin ve Hindistan dolaylarında yetişmektedir. Kırmızıya benzer bir siyah rengi olan havlıcan bir sürü derde devadır.

Baş ağrısı ve baş dönmesi durumlarında, iyileştirici etki göstermektedir. Baş Ağrısı ve baş dönmelerini dindirir. Grip ve soğuk algınlıklarında vücudun ısınmasını sağlar. Yetişkinlerde en çok on gram tüketilirse beli güçlendirir ve gevşekliğini giderir. Balgam sökücü özelliği ile rahat yemek yemeyi, nefes almayı ve öksürmeyi sağlar. Balgamın bağlandığı dokuya verdiği zararın önüne geçer. Balgam söktürücü özelliği var. Yemeklerin, içeceklerin kolay bir şekilde hazmedilmesini sağlar. İştahın açılmasına neden olur. Ağızda oluşan kötü kokuların dağılmasını sağlar.

Tükürük bezlerinin hızlı çalışmasını sağlar, göğüs bölgesini yumuşatır, eklem yerlerindeki ağrıları dindirir. Mide gazlarının geğirme yolu ile çıkmasını engeller. Başka yollardan çıkmasını sağlar. Midede meydana gelen ekşimelerin önüne geçer. Mide şişkinliğide, mide ve bağırsak gazlarının önlenmesinde kullanılmaktadır. Gastrit gibi mide rahatsızlığına iyi gelir. Mide ekşime ve yanmalarını giderir, iştah açar ve mideyi güçlendirir.

Havlıcan Kökünden Çay Nasıl Yapabilirim?

1 bardak dolusu kaynar suya, yarım çay kaşığı kadar öğütülerek toz haline getirilmiş havlıcan eklenir ve 10 dk boyunca ağzı kapalı olacak şekilde bekletilir, süzüldükten sonra günde 3-4 bardak olacak şekilde içilir.

Adet Söktürücü Olarak Kullanılabilir

Havlıcan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir. Kadınlardaki akıntıları düzenler.

İdrar Kaçırmalarına İyi Gelir

Havlıcan bitkisini çay olarak demleyin. İçine bal katın. Öğütülmüş civanperçemi otu ilave edip afiyetle için. İsterseniz hurma, incir ve bal ile karıştırıp macun olarak kullanabilirsiniz. Bu karışımda istenmeyen idrar kaçırmaları için kullanılır.

İdrar yollarındaki tutuklukları açar ve enfeksiyon oluşumunu önler. En çok tüketilecek miktarı bir defada 5 gramı geçmemelidir. Havlıcanın suyu iç organların sağlığını korur ve ufak tefek problemlerini giderir. Beli sıktırarak çocukların yatağa işemesini engeller.

Vücuda Kuvvet Verir

Halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelir. İki parça havlıcan kökü, yarım çubuk tarçın, 1 çay kaşığı çörek otu, 1-2 çay kaşığı bal. Bu malzemeleri, 4 su bardağı suyun içerisine koyup ısıtıyoruz. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp isterseniz bal ile tatlandırıp afiyetle içebilirsiniz.

Cinsel Gücü Artırır

Vücudun enerji almasını sağlayarak, cinsel gücü artırır. Yaklaşık 3 gramını havanda dövüp temizledikten sonra, 50 gram süt ile halita edip günlük sabah vakti aç iken içilirse cinsel güce takviye olur.

Romatizma, kulunç: Havlıcan kaynatılıp balla tatlandırıp içmeye devam edebilirsiniz.

Balgam söktürücü: Havlıcan, ıhlamur ile beraber kaynatılıp bal ile tatlandırarak içebilirsiniz.

Mide ekşimesi: Havlıcan kaynatılıp bal ile tatlandırarak içebilirsiniz.

Gaz söktürücü: 1 su bardağı ılık bal şerbetine havlıcan unu katılıp içilebilir.

İdrar söktürücü: Aynı uygulama yapılır.

Öksürük, bronşit: Soğuk algınlığı, nezle ve gripte olumlu sonuçlar verir. Yine aynı şekilde bala havlıcan katıp içebilirsiniz.

Uyarı: Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz