1. Hijyen kelimesi, Yunan sağlık, temizlik ve şaşırtıcı biçimde bir de ay tanrıçası olan Hygieia’dan gelir. Görünüşe göre Yunan tanrıları çifte vardiya çalışıyordu.
2. İnsan bedeninde yaklaşık 1,000 tür bakteri bulunur.
3. Antibakteriyel sabunlar, enfeksiyonları engelleme konusunda normal sabunlardan daha etkili değiller. Üstelik bu sabunlardaki aktif madde olan triklosan, cinsellik hormonlarınızı alt-üst edebilir.
4. 11,000’den fazla çocuk üzerinde yapılan çalışmada aşırı hijyenik bir ortamın egzama ve astım riskini artırdığı anlaşıldı.
5. Jain Dharma keşişleri (Hindistan’daki bir azınlık dini) elleri ve ayakları dışında hiçbir yerlerini yıkayamıyor. İnanışa göre yıkanma eylemi milyonlarca mikroorganizmanın hayatını riske atabilir.
6. Neyse ki bu insanlar keşiş.
7. İngilizce’de sabun anlamına gelen ‘soap’ kelimesinin çıkış noktası mitolojik Sapo Dağı’dır. Oradaki hayvan kurbanların yağı ve odunların külleri Tiber Nehri’ne vurunca basit bir temizlik malzemesi ortaya çıkardı. Kadınlar bu maddeyi kıyafet temizliklerinde kullanmaya başladı.
8. Eski Mısırlılar ve Aztekler, kesikleri ve yanıkları tedavi etmek için üzerine idrar sürerlerdi. İdrarın ana kimyasallarından biri olan ürenin mantar ve bakterileri öldürdüğü biliniyor.
9. İngiltere’nin orta çağ krallarından IV. Henry, şövalyelerinin ömürlerinde en az bir kere yıkanmasını istemiş. Bunu da unvanlarını aldıkları ayinsel törende yapmalarını istemiş.
10. 18.yüzyıl Londra’sında sokaklara camlardan atılan dışkılar, kentin su teçhizatlarını zehirledi ve bu yüzden insanlar cin içmek durumunda kaldı. Kim bilir, belki de bu onların bahanesidir.
11. Florida’da bir yedinci sınıf öğrencisi, fast food restoranlarındaki buz makinelerinin klozet sularından daha fazla bakteri taşıdığını kanıtlayarak okulundaki bilim projesini kazandı.
12. Yemekleri yere atma konusunda beş saniye kuralı diye bir şey olamaz çünkü bakterilerin yiyecekleri kirletmek için zamana ihtiyacı yoktur.
13. Sibirya domuz kıllarının kemiklere bağlanmasıyla oluşturulan ilk gerçek diş fırçası 1498 senesinde Çin’de yapıldı. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nda askerler için zorunlu hâle getirilene kadar diş fırçalamak Amerika’da bir alışkanlık olamadı.
14. 1935’te Northern Mendilleri kıymıksız tuvalet kâğıtlarını çıkardı. Bundan önce Eskimolar için tundra yosunu, Romalılar için tuzlu suda sünger ve Batı Amerikalılar için mısır koçanı yapılmıştı.
15. NASA, bir uzay mekiğinde kullanılmak üzere sıfır yer çekimine karşı koyabilecek bir tuvaletin tasarımına 23.4 milyon $ harcadı. Bu tuvalet için emiş teknolojisi kullanıldı.
16. 1843 senesinde Oliver Wendell Holmes Sr., hastanelerde temel temizlik için bir kampanya başlattı. Ancak bu kampanya, zamanın bazı sosyal düşünceleriyle çakıştı ve yaygın bir alaycılıkla karşılandı. Amerikalı önemli bir doğum uzmanı olan Charles Meigs, doktorların birer centilmen olduğunu ve centilmenlerin ellerinin de temiz olduğunu söyledi.
17. 17.yüzyıldan 19.yüzyıla kadar Avrupa ve Amerika’da doğum yapan kadınların yaklaşık çeyreği loğusa ateşinden öldü. Bu hastalığın genel sebebi, hijyen kurallarına uymayan doktor ve hemşirelerdir.
18. Televizyon insanı öldürür. Arizona Üniversitesi araştırmacıları, hastane odalarındaki en kötü bakteri yuvalarının televizyon kumandaları olduğunu ortaya çıkardı. Tuvalet kapılarının kulplarının bile daha hijyenik olduğunu ifade eden araştırmada uzaktan kumandaların antibiyotik karşıtı Staphylococcus ürettiğini ifade etti. Staphylococcus, her yıl hastanelerde gerçekleşen 90,000 ölüme katkıda bulunuyor.
19. Başkan James Garfield’ın Charles Guiteau tarafından ateş edilen kurşun yüzünden değil, başkanı tedavi eden sağlık ekibinin kirli ellerle müdahalede bulunduğundan öldüğüne artık inanılıyor. Başkan vurulduktan üç ay sonra enfeksiyondan öldü. Üstelik sağlık ekibinin elleri gübreyle kaplıymış.
20. Gübreyle kaplı ellerin sağlık için faydalı olabileceğini kim düşündü acaba?