İdrar Kaçırma Hastalığının Tedavisi

idrar kaçırma

Özellikle kadınlarda sıkça görülen ve ciddi sıkıntılara yol açan idrar kaçırma hastalığının tedavi yöntemleri hastalığın tipini ve hastanın durumuna göre değişmektedir. Her hastaya farklı bir tedavi yöntemi uygulanabilir iken bu konuda çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Her yöntemin kendisine göre bir avantajı bulunurken, hastaya en uygun olanının seçilmesi gerekmektedir. Kadınlarda ve erkeklerde farklı olarak görülen bu hastalıkta uygulanan belli başlı genel tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Bu tedavi yöntemleri sayesinde olumlu sonuç almak mümkün olmaktadır. Kendi kendine yapılacak bir tedavi yönteminin bir önemi olmayacağı için ne olursa olsun uzman doktorlar eşliğinde tedaviye devam edilmesi gerekilmektedir. Ancak bu sayede hastalığın etkisini azaltıp, bitmesini sağlamak mümkün olacaktır.

İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma hastalığı görülen insanlarda genel olarak uygulanan ilk tedavi yöntemi egzersizdir. Bu tedavi yöntemi sayesinde hastalığın etkisini bitirmek mümkündür. Hiçbir şekilde yan bir etkisi bulunmayan egzersiz tedavi yönteminde hastaya belirli periyodik aralıklar ile pelvik kaslarının çalıştırma işlemi uygulanır. Fazladan yapmanız gereken hiçbir şey yoktur. Tek yapmanız gereken size öğretilen hareketleri gün içinde tekrarlamak olacaktır.

Bu yöntem pasif egzersiz olarak bilinmektedir ve Amerika Birleşik Devletlerinde bu hastalığa sahip insanlarda sıkça uygulanmaktadır. Genel olarak ismi de Manyetik Pelvik Taban Stimülasyonu olarak bilinmektedir. 3 hafta süresinde günde 20 dakika boyunca uygulanacak egzersiz yöntemi ile bu hastalıktan kurtulmak mümkün olabilmektedir.

Genel olarak bu egzersiz yöntemi kadın ve erkek olmak üzere iki cinste de rahatlıkla kullanılabilir. Bu tedavi yönteminin tercih edilmesinde ki en büyük etken ise cerrahi olarak ameliyatlara uygun olmayan hastalar içindir. Yâda bünye olarak çeşitli hastalıkları geçiren insanlarda uygulanmaktadır. Kronik prostat iltihabı, müzmin pelvik ağrısı, zorlu doğum problemleri gibi sorunları olan hastalarda çok daha fazla tercih edilmektedir. Hiçbir yan etkisi olmaması da insanların bu tedavi yöntemini seçmesinde oldukça etkilidir.

İlaç İle Tedavi

Diğer bir tedavi yöntemi ise ilaç ile tedavidir. İdrar kaçırma sıklığı çok fazla olmayan yani hafif düzeyde olan hastaların tercih ettiği bir yöntemdir. Genel olarak idrarını tuvalete kadar yetiştiremeyen ve öksürme, hapşırma gibi olaylardan ötürü idrar kaçıran hastalarda kullanılmaktadır. Tansiyon ve şeker hastalığı ilaçlarına benzer şekilde kullanılan bu ilaçların yan etkisi olarak da ağızda kuruluk hissi uyandırması mevcuttur.

Cerrahi Tedavi

Cerrahi tedavi yöntemi ise genel olarak mesaneyi gerdirerek yukarıya çekmek için kullanılır. Bu tedavi yöntemi genellikle kadınlarda öksürme, hapşırma gibi durumlardan dolayı idrar kaçırma sorunu yaşayan hastalarda uygulanmaktadır. İlaçla tedaviye yanıt vermeyen hastalara uygulanan bu yöntemde aşağıya doğru sarkan mesanenin yukarı çekilmesi sağlanır ve idrar tutamama durumuna engel olunur.

Yaklaşık olarak %80 başarı oranına sahip bu tedavi yöntemi sayesinde bu hastalıktan kurtulmak çok daha rahat ve güvenilir olmaktadır. Hastalık tipinize ve hangi tedavi yöntemine uyum sağlayacağınıza göre tedavi yönteminize karar verilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz