İdrar Kaçırma (İnkontinans) Hastalığı Ve Tedavisi

idrar kaçırma hastalığı

İdrar kaçırma veya inkontinans, idrarı kontrol etme yeteneğinin kaybedildiği durumu ifade eder. Bu durum, istemsiz idrar kaybı veya idrarın istenmeyen zamanlarda gelmesi şeklinde kendini gösterebilir. İdrar kaçırma, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı tipleri bulunur.

Stres İnkontinansı

Stres inkontinansı, karın içi basıncın aniden arttığı durumlarda idrar kaçırma olmasıdır. Öksürme, hapşırma, gülmek, egzersiz yapmak gibi durumlarda idrar kaçırma meydana gelebilir. Stres inkontinansının tedavisi arasında pelvik taban kaslarını güçlendirmek için pelvik taban egzersizleri yapmak, idrarı tutmak için davranış değişiklikleri yapmak ve bazı durumlarda cerrahi müdahale yer alabilir.

Urgent (Dürtüsel) İnkontinans

Dürtüsel inkontinans, ani ve güçlü idrar tutamama hissi ve ardından gelen idrar kaçırma durumudur. Mesane kaslarının istemsiz kasılması sonucu ortaya çıkar. Bu durum, mesanenin aşırı aktif olması veya nörolojik sorunlar gibi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Tedavide, davranış değişiklikleri, pelvik taban egzersizleri, mesane eğitimi, ilaç tedavisi veya bazı durumlarda cerrahi müdahale kullanılabilir.

Taşma İnkontinansı

Taşma inkontinansı, mesanenin dolması ve aşırı doluluğu sonucunda idrarın aşırı basınçla istemsizce kaçması durumudur. Bu genellikle idrar akışını engelleyen bir tıkanıklık veya mesanenin düzgün boşalamaması gibi sorunlardan kaynaklanır. Tedavi, altta yatan nedenin tedavisi ile ilişkilidir ve tıkanıklık giderildikten sonra idrar kaçırma genellikle düzelir.

Karışık İnkontinans

Karışık inkontinans, stres inkontinansı ve dürtüsel inkontinansın bir kombinasyonudur. Hem karın içi basınç artışına bağlı olarak hem de mesane kaslarının istemsiz kasılmaları nedeniyle idrar kaçırma meydana gelebilir. Tedavi, semptomların belirtilerine ve şiddetine göre belirlenebilir ve davranış değişiklikleri, egzersizler, ilaç tedavisi veya cerrahi seçenekleri içerebilir.

İdrar kaçırma hastalığının tedavisi

İdrar kaçırma tedavisi, hastanınsemptomlarına, yaşına, sağlık durumuna ve yaşam tarzına bağlı olarak kişiselleştirilir. Tedavi seçenekleri arasında davranış değişiklikleri, pelvik taban egzersizleri, ilaç tedavisi, mesane eğitimi, medikal cihazlar veya cerrahi müdahale yer alabilir.

İlaç tedavisi ya da fizik tedavisi uygulandığı gibi, ileri safhalardaki idrar kaçırma rahatsızlığında ise cerrahi müdahale ya da mesane eğitimi uygulanmaktadır. Eğer idrarınızı tutamayıp uzun süreli idrar kaçırma gibi bir probleminiz varsa mutlaka bir uzman hekimden yardım almalı ve bu durum sosyal hayatınızı tehlikeye atmadan evvel tedavi sürecine başlamalısınız. Unutmayın bu rahatsızlık her bayanda görülebilen normal bir rahatsızlıktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz