
Gebelik, sperm hücresinin yumurta hücresini döllemesi ile başlayan 40 haftalık bir süreçtir. 0-2 haftalık dönemde zigot adını alan döllenmiş yumurta, 2. haftadan 8. aya kadar plan süreçte embriyo, 8. haftadan doğuma kadar olan süreçte ise fetus adını almaktadır. Döllenmiş yumurta, endometrium olarak adlandırılan rahim içi tabakaya yerleştiği an itibariyle, HCG denilen gebelik hormonu, bebeği saran hücreler tarafından salgılanır.
Yapılan gebelik testlerinin yemek amacı, söz konusu bu gebelik hormonunun saptanmasını sağlamaktır. Peki idrarda gebelik testi ne zaman belli olur? Gebeliğin ilerlemesiyle birlikte kanda artmaya devam eden Beta Hcg belli bir düzeyin üzerine çıktıktan sonra idrarda da oluşmaya başlar ve idrar ile gebelik testinin gerçekleşmesini de mümkün kılar. Kan üzerinden gerçekleştirilen gebelik testi de kandaki Beta HCG miktarının tespit edilmesine yardımcı olur. Bu nedenle kan testi, henüz adet gecikmesi söz konusu olmadan gebeliğin oluşup oluşmadığının tespitini yapabilmektedir.
Bununla birlikte idrar testi hiçbir şekilde kan testi kadar güvenilir olamaz. İdrar testi pozitif çıktığında yanlış olma ihtimali son derece düşük olmakla birlikte gebeliğin olmadığının saptanması durumunda ise erken gebelik ihtimali göz önünde bulundurularak, şüpheler devam ediyorsa testin yinelenmesi gerekmektedir. Zira gebeliğin çok erken dönemde söz konusu olması halinde idrar testi gebeliği göstermeyebilir. Hatta bu durum çok düşük bir olasılık da olsa kan testi için de söz konusu olabilmektedir.
İdrarda Hamilelik Testi Ne Zaman Belli Olur?
İdrar üzerinden yapılan gebelik testi, ilişkiden hemen sonra sonuç hakkında bilgi vermez. Bu nedenle idrar testinden daha doğru sonuçlar alabilmek için adet gecikmesi olana dek beklemek gerekmektedir. Zira idrar üzerinden gebelik testi, gebeliğe bağlı olarak meydana gelen HCG hormonunun anne kanından idrara geçmesi ile birlikte gebeliğin idrarda tespit edilmesi mantığına dayanmaktadır.
Gebeliğin yumurtlama dönemine yakın günlerde de oluşması mümkün olabilmektedir. Bundan dolayı bu döneme yakın bir zamanda gerçekleşen bir ilişki sonucunda oluşan gebeliğin rahime kadar yol alması ve buraya yerleşmesi yaklaşık olarak 6-10 günü bulmaktadır. Rahime yerleşmesinin ardından gebeliğe bağlı olarak salgılanan HCG hormonu anne kanına geçebilmektedir. Öyle ki gebeliğin rahime yerleşmesinin ardından bu hormonun anne kanına ve ardından da annenin idrarına geçmesi de birkaç günü bulabilmektedir.
Kısacası yumurtlama dönemine yakın bir zamanda girilen bir ilişki ile gebelik durumu söz konusu olursa gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan HCG hormonu, yaklaşık 15 gün sonra annenin idrarına geçebilmektedir. Bunun gerçekleşmesi de bir sonraki adet dönemine tekabül etmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı gebeliğin söz konusu olabileceği durumlarda İdrarda gebelik testinin adet gecikmesini takiben yapılması gerekmektedir.
Yapılan testte gebeliğin çıkmaması durumunda güvenilirliği arttırmak üzere ret yaklaşık bir hafta sonra yinelenmelidir. Böylece gerçekleştirilen ilk testte yüzde 90 olan idrar testi güvenilirliği, 1 hafta sonra yapılan testte yüzde 95’e kadar çıkmaktadır.
İdrar testinin pozitif olması, negatif olmasına göre daha güvenilir olarak değerlendirilmektedir. Ancak yine de sonuç her ne olursa olsun doktora başvurulması her anlamda daha sağlıklı olacaktır. Zira testim sonucu pozitif çıksa dahi dış gebelik gibi durumlar söz konusu olabilmekte, aynı zamanda negatif çıksa da fark etmeden gebe olunması mümkün olabilmektedir.
Adet gecikmesinin üzerinden 1 hafta geçmesinin üzerinden gerçekleştirilen vajinal ultrason ile gebelik kesesinin görülmesi mümkündür. Ancak karından bakılan ultrason ile gebeliğin görülebilmesi için en az 6 haftalık olması gerekmektedir. Yani adet gecikmesinin iki haftayı bulması gerekmektedir.