Kabızlık kronik hazımsızlık belirtisi

kabızlık

Kabızlık

Sağlıklı insan, her öğünden sonra büyük abdeste çıkmalıdır. Gün boyu yenen öğün sayısı birden fazla ama büyük abdest günde bir defa ise kabızlığı iki günde bir ise, sağlığın tehlikede olduğunu gösterir. Kabızlıktan kurtulmak için, öncelikle beslenme düzeltilmeli, 5-6 saat ara vermeden ikinci bir yemek yenmemelidir. Yemekten 1 saat önce bir bardak su içilmelidir.

Su bağırsaklardaki kalıntıyı indirir ve bağırsakları harekete geçirir. Saat 21’de sindirim durduğu için bu saatten sonra hiçbir şey yenmez; yalnız su ve şekersiz bitki çayı içilebilir. Sağlıklı olmak isteyen, yediği her yemekten sonra büyük abdeste çıkmadıkça, bağırsakları rahatlatan meyveler ve salata hariç ikinci bir yemek yememelidir. Bu kurala ömür boyu dikkat edilmelidir.

Bağırsakların çalışması düzene girene kadar her gün öğütülmüş sinameki, sinameki karışımlarından biri, keten tohumu veya magnezyum sülfata devam edilmelidir. Bağırsaklar düzgün çalışmaya başlayınca kullanım haftada bire indirilir ve ömür boyu gerektikçe kullanılır.

Bol meyve ve salata yemek kabızlığı önler. Yemeğin yüzde altmışı çiğ olmalıdır yüzde kırkı pişmiş yemek ve ekmek olabilir. Örneğin, günlük yemek 1000 gr. ise, 600 gramını meyve, meyve suyu, salata ve bal oluşturmadır.

Ömür boyu devam eden inatçı kabızlıklarda müshil ile beraber lavmanda yapılması gerekir. Lavman, duruma göre önce her gün, sonra 3 günde bir, sonra haftada bir, sonra 2-3 haftada bir olacak şekilde uygulanır.

Kabız Olmamak İçin Öneriler;

Klozet kullanmak ve koltuk-sandalyede oturmak kabızlığı tetikler, doğru olan alaturka tuvalet kullanmak ve yerde oturmaktır.

Demir-kalsiyum içeren ilaçlar, antibiyotik, antidepresan ve idrar söktürücü gibi bazı ilaçlar da kabızlığa yol açar.

Parkinson, MS gibi nörolojik hastalıklarda kabızlık sık görülür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz