
ısırlık tedavisinde hastalık yaş, ne kadar süreyle var olduğu, kişisel tercihler ve genel sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlı olarak tedavi edilir. Kadınlarda düzeltilemeyen kısırlık nedenleri olsa bile, hamile kalma ihtimali her zaman mevcuttur.
Kısırlık tedavisinden önce çiftlere daha sık cinsel ilişki kurması önerilebilir. Haftada iki ya da üç kez cinsel ilişkiye girmek hamilelik ihtimalini artırabilir. Bazı uzmanlar, çok sıklıkla girilen ilişkinin spermlerin kalitesini ve konsantrasyonunu düşürebileceğini söylemektedir. Erkek spermleri kadın içinden 72 saat süreyle hayatta kalabilirken yumurtlamadan sonra 24 saate kadar etki gösterir.
Kadın infertilite hastaları için kısırlık tedavilerinde genellikle aşağıda saydığımız sorunlara bağlı olarak çözüm yolları üretilmektedir.
Yumurtlama Bozuklukları
Kadınlarda bir yumurtlama bozukluğu varsa muhtemelen yumurtlamayı düzenleyen ya da uyandıran doğurganlık ilaçları verilir. Bunlar arasında şunlar bulunur;
Klomifen
Bu ilaç, polikistik over sendromu (PCOS) ya da başka bir bozukluk nedeniyle düzenli olarak yumurtlamayan ya da hiç yumurtlamayan kadınlarda yumurtlamayı teşvik etmeye yardımcı olur. Bu, hipofiz bezini daha fazla FSH (folikül stimüle eden hormon) ve LH’yi (luteinize edici hormon) serbest bırakır.
Metformin
Clomifene cevap vermeyen kadınlar bu ilacı almalıdırlar. Özellikle insülin direnci ile bağlantılı olduğu zaman, PCOS’lu kadınlar için özellikle etkilidir.
Follikül Uyarıcı Hormon
Bu yumurtalıklar tarafından östrojen üretimini kontrol eden hipofiz bezi tarafından üretilen bir hormondur. Yumurtalık foliküllerini olgunlaştırmak için yumurtalıkları uyarır.
Koryonik Gonadotropin
Bu ilaç klomifen, hMG ve FSH ile birlikte kullanılır. Folikülü yumurtlamaya teşvik eder.
Gn-RH (gonadotropin salıcı hormon) Analogları
Bu ilaç, doktorun FSH ile folikül büyümesini başlatmasına izin veren hormon üretimini değiştiren hipnoz bezine sürekli bir Gn-RH kaynağı sağlar.
Bromokriptin
Bu ilaç prolaktin üretimini inhibe eder. Prolaktin, emziren annelerde süt üretimini uyarır. Gebe olmayan kadınlarda prolaktin düzeyleri yüksekse, düzensiz ovulasyon döngüsü olabilir ve doğurganlık sorunları olabilir.