Kalbe İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, stresle baş öğrenmeyi öğrenme ve genel olarak sağlıklı olmayı gözeten bir yaşam biçimi sürdürme, kalp hastalıklarını önlemek ve azaltmak için önemli adımlardır. Tüm bunların yanı sıra, bazı bitkiler sağlıklı beslenme ve kalbi koruma adına diyetinize katkıda bulunabilir. Bitkileri beslenme düzeninize katmadan veya bitkisel takviye almadan önce, özellikle de düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, bir doğal beslenme uzmanına veya kendi doktorunuza danışmanız en güvenli yol olacaktır. Kalp hastaları, kalp ve damar rahatsızlığı geçirmiş olanlar ve ilaç kullanan kişiler hiçbir bitkisel desteği, doktora danışmadan uygulamamalıdır.

Sarımsak

Doğal bir antibiyotik olarak çok eski zamanlardan beri sağlık için başvurulan bitkilerin başında sarımsak gelir. Kolesterolü, tansiyonu düşürdüğü ve kan pıhtılaşmasını önlediği için kalbe iyi gelen bir bitki olarak kabul edilir. Sarımsaktaki antioksidanlar, atardamara zarar veren etkenleri devre dışı bırakabilir. Sarımsak çiğ tüketildiğinde faydalarından daha çok yararlanılır. Bununla birlikte sarımsak çayı, sarımsak yağı veya sarımsak tabletleri gibi farklı şekillerde de alınabilir. Sarımsağın yan etkileri arasında ağız kokusu, terleme, mide-bağırsak bozulması veya baş ağrısı sayılabilir.

kalbe iyi gelen bitkiler

Alıç Bitkisi

C vitamini, demir, kalsiyum ve fosfor zengini alıç bitkisi geviş, geyik dikeni ya da yemişen gibi farklı adlarla da bilinir ve sarı ya da kırmızı renkte meyveleri vardır. Kireçlenme, uykusuzluk, çarpıntı ve baş ağrısı gibi sorunlar için önerilen bitkinin hafızayı güçlendirdiği ve ayrıca kalp sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Alıç bitkisi kalbin, oksjien ve besleyici maddelerle birlikte kan pompalama yeteneğini geliştirir.

Dolaşımı iyileştirmesi dışında kalp kaslarını güçlendirerek, kan damarlarını genişleterek ve kalp damarlarını zarar görmekten koruyarak kalbin yükünü önemli ölçüde hafifletir. Bunların sonucunda sadece kalp değil, damar sağlığı için de alıç bitkisinin olumlu etkisinin öne çıktığı görülür.

İyi bir kan dolaşımı vücudun her noktası için önem taşır. Alıç bitkisinin meyvelerini yiyebilir, çiçek ve yapraklarının çayını demleyebilir ya da tablet ürünlerden yararlanabilirsiniz. Nadir görülmekle birlikte bilinen yan etkileri arasında bulantı, halsizlik, uyuşukluk veya terleme yer alır.

Ginkgo Bitkisi

Ginkgo bitkisi beyindeki kan dolaşımını destekler ve oksijenin beyne, kalbe ve iskelet dokularına akışını hızlandırır. Aslında ginkgonun tüm kan dolaşımının performansını artırdığını söylemek mümkündür. Bununla birlikte yaşlılıktan dolayı zayıflayan kan damarlarını da güçlendirir. 40 yaşın üzerindeki, kalp ve damar hastalıkları riski yüksek olan kişiler için uygun bir bitkisel destektir. Ginkgo içerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde kalp ve kan damarlarını reaktif ve zararlı serbest radikallerden korur.

Kalbe İyi Gelen Diğer Bitkiler

Kalp sağlığı, sağlıklı ve uzun bir ömür için önemli bir faktördür. Geven otu, yaban mersini, soya ve ginseng gibi bitkisel takviyeler yoluyla kardiyovasküler fonksiyonların iyileştirilmesi önemli bir avantaj sağlayabilir. Soya, sarımsak ve ginseng hipertansiyonu önlemede yardımcıdır. Aynı bitkilere kolesterolü dengelemek için de başvurulabilir. Soyanın kardiyovasküler rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olduğu bilim çevrelerinde de kabul görmüştür.

Geven otu ve yaban mersini dolaşım sistemine iyi geldiği söylenen bitkilerdir. Elbette bitkilerin faydasını görebilmek için sağlıklı bir beslenme alışkanlığına sahip olunması önemlidir. Alkol, sigara ve yağlı yiyecekler gibi alışkanlıklar ya da stres yüzünden zarar görecek kalp ve damarlara, bitkiler yardımcı olamaz.

Önlemler ve Uyarılar: Bitkisel takviye almak gibi alternatif bir tedaviye başlamayı düşündüğünüzde, doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna danışmayı ihmal etmeyin. Özellikle ilaç kullananlar ve kalp hastaları, hayati öneme sahip bir konuda kesinlikle kendi başına veya eş dost tavsiyesiyle hareket etmemelidir. Kalp için iyi olduğu söylenen pek çok bitkinin etkisi aslında bilimsel olarak kanıtlanıp onaylanmış değildir. Bitkisel ürünler uzun süreli ve yoğun olarak kullanıldığında yan etkilere neden olabilirler. Bu nedenle sizin sağlık durumunuza en uygun bitki kürünü bir doğal tıp uzmanına ya da kendi doktorunuza başvurarak öğrenebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz