Kan Şekerini Dengeleyen Bitkiler Nelerdir?

Vücudumuzda kan şekeri dengesi bozulduğunda bu durum kendini hemen belli eder çünkü vücudumuzun başlıca enerji kaynağı kan şekeri yani, glukozdur. Glukoz, kan dolaşımı sayesinde doku ve hücrelere taşınır. Düşük kan şekeri yorgunluk ve halsizliğe yol açarken yüksek kan şekeri de vücudun su kaybetmesi, sık tuvalete çıkma, bulanık görme ve böbrek yetmezliği gibi belirtileri olabilen diyabet hastalığına yol açabilir. Kandaki şeker oranını insülin hormonu denetler.

Kan Şekerini Dengeleme

Kan şekerinin seviyesindeki oynamalar ise, insülin hormonunun pankreas tarafından yeterince üretilmediğine ya da insülinin hücrelere etki etmediğine işaret eder. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar dışında, yine doktorunuzun önereceği şekilde kullanılacak bitkiler de kan şekeri dengenizi korumanıza yardımcı olabilir.

kan şekerini dengeleyen bitkiler

Karalahana

Karalahana, kan şekerini düşürdüğü bilinen ve başka pek çok faydası olan, iri yapraklı bir bitkidir. Lif bakımından zengindir. Böylece tokluk hissini arttırarak kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırırken diğer yandan, vücudun ihtiyacı olan pek çok vitamin ve minerali sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve içerdiği demir sayesinde kansızlık için de önerilir. Karalahananın yan etkisi pek yoktur. Halk arasında guatr oluşumuna yol açtığı söylenir ama bu söylentiyi ispatlayacak bir araştırma ya da bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

Panax Ginseng

Asya veya Kore ginsengi olarak da bilinen Panax ginseng bitkisi, geleneksel Çin tıbbında kullanılan kök bitkidir. Panax ginseng, ‘adaptojen‘ bit bitkidir. Bunun anlamı, vücudun genel işleyişinde bir aksaklık olduğunda panax ginseng, sistemi dengelemek için harekete geçer. Elbette bu etki, ginseng kullanmaya başladığınızın ertesi günü görülmez. Bitkiyi belli bir süre düzenli olarak almak gerekir.

Etkili bir bağışıklık güçlendirici olarak panax ginseng, pek çok rahatsızlık için önerilir ve dikkate değer özelliklerinden biri de kan şekerini dengelemesidir. Araştırmalar bitkinin insülin ve leptin duyarlılığını geliştirdiği, obeziteyi önleyici şekilde etki ettiği yönündedir. Leptin, vücutta iştahı kontrol eden kimyasaldır. Panax ginsengin kan şekerini dengelediğine dair bazı göstergeler olsa da, bunu kesin olarak kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Panax ginseng kullanımı ile ilgili doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Meyan Kökü

Meyan kökü pasta yapımında ve şekerlemelerde kullanılan, tatlı bir bitkidir. Sofra şekerinden 50 kat daha tatlıdır ve bazen şeker yerine ya da doğal tatlandırıcı olarak kullanılır. Geleneksel olarak astım, solunum yolu enfeksiyonları, hazımsızlık, ülser ve diyabet hastalıklarının tedavisinde önerilir. Son yıllardaki araştırmalar, meyan kökü yağının kan şekerini düşürebildiği, obeziteyi engelleyebileceği ve kilo kaybı sağlayabileceği ihtimali üzerine yoğunlaşmıştır.

Tarçın

Tarçın, bitkisel ilaç olarak başvurulan, bir başka yaygın baharattır. Geleneksel olarak kanı temizlemek ve sindirimi kolaylaştırmak için kullanılır. Bazen de bitkisel formüllere, diğer bitkilerin etkisini arttırmak için katılır. Tarçın kabuğundan elde edilen toz ve yağlar, kan şekerini düşürmeye yarayacak kimyasallar içerir. Araştırmalar, insülin direncinden ya da eksikliğinden kaynaklanan kan şekeri sorunlarında tarçının, insülin hormonunun etkisini arttırmaya yardımcı olduğunu veya insülin görevi gördüğünü göstermiştir.

Tarçının bunu tam olarak nasıl başardığı üzerine yapılan çalışmalar devam etmekte olsa da, günlük beslenmenize tarçını da katmanız, kan şekerinin dengelenmesini sağlayabilir. Uygun bir tedaviyle birlikte kullanıldığında tarçının obezite ve Tip 2 diyabet tedavisi için etkili olabileceğine dair araştırmalar vardır. Tarçının yan etkilerine dair pek şikayet görülmez ancak nadiren de olsa alerjik reaksiyonlara ve ülser şikayetlerine rastlanmıştır.

Çay ya da kahve gibi sevdiğiniz bir içeceğe tarçın çubuğu koyarak, tarçının faydalarından yararlanabilirsiniz. Tarçının içindeki yararlı kimyasallar sıcaktan etkilenmez. Üstelik her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz, ucuz bir üründür.

Zerdeçal

Zerdeçalın faydaları sıralanırken bu bitkinin öncelikle iltihap giderici ve güçlü bir antioksidan olduğundan söz edilir. Zerdeçalda bulunan kurkumin maddesinin vücutta iltihaba neden olan enzimlerin seviyesini düşürdüğü bilinmektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde zerdeçalın kan şekerini ve kolesterol seviyesini düşürdüğü de görülmüştür. Zerdeçalın kökünden ve toprak altındaki saplarından üretilen bitkisel destek ürünlerini kapsül, tablet, toz ya da sıvı ekstrakt biçiminde bulabilirsiniz.

Genel olarak güvenli kabul edilen bitkilerden biridir. Ancak kan inceltici ilaçlarla, mide ve diyabet ilaçlarıyla birlikte kesinlikle kullanılmamalıdır. Diyabet ilaçlarının etkisini güçlendirerek hipoglisemi (düşük şeker) riskini arttırabilir. Ayrıca uzun dönem kullanımında mide şikayetlerine ve ülsere neden olma ihtimali vardır. Zerdeçalın kan şekerini dengelediğine dair çalışmalar kısıtlıdır. En iyisi, bu bitkiyi bir doktora danışarak kullanmak olacaktır.

Çemen Otu

Kabızlığı gideren, sindirim sorunlarına iyi gelen ve binlerce yıldır bitkisel tedavi reçetelerinde yer alan çemen otu, iltihap, yüksek kolesterol ve yüksek şeker için de önerilen bitkilerden biridir. Çemen otunda kan şekeri seviyesini düşürebilecek aktif kimyasal bileşenler bulunur. Alkaloitler ve saponinler olarak adlandırılan bu doğal kimyasallar, sindirim sisteminin karbonhidratları kan şekerine çevirmesi ve vücudun insülin salgılayıp kullanması üzerinde etkilidir.

Saponinler sindirilen yiyeceklerden alınan glukoz oranını düşürebilir ve bitkideki diğer bileşenler pankreasın daha çok insülin salgılamasını ve kan hücrelerinin insülinden daha çok yararlanmasını sağlayabilir.

Çemen otu lif yönünden de zengin bir bitkidir ve bu sayede yemeklerden sonra karbonhidratlardan türeyen glukozun vücut tarafından emilmesini yavaşlatabilir. Genellikle güvenli bir bitki olduğu gözlemlenen çemen otu, karın şişliğine ya da midenin bozulmasına yol açabilir. Hamilelere ve ilaç kullananlara önerilmez. Çemen otundan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi doktorunuza danışabilirsiniz.

Kan Şekerini Dengeleyen Diğer Bitkiler

Yaban Mersini

Yaban mersininde kan şekerini düşürebilecek kimyasallar ve lif bulunur. Lif, tokluk hissini arttırarak kan şekerini dengeler. Bitkinin ayrıca kan dolaşımını iyileştirdiği ve damar sağlığını koruduğu da gözlemlenmiştir. Diyabet veya yüksek tansiyon hastalarında görülen retina problemlerine iyi geldiği kabul edilir. Yaban mersininin kurutulmuş, olgun meyveleri, yapraklarından yapılan çay veya sıvı ekstraktı kullanılabilir. Önemli bir yan etkisi belirtilmemiştir. Ancak bir doktor gözetiminde, bitki takviyesinin alındığı süre zarfında, kan şekeri seviyeleri takip edilerek kullanılması en güvenlisidir.

Kan şekerini düşüren ilaçlar kullanıyorsanız, yaban mersini ürünlerini doktora danışmadan kullanmayınız. Doktorunuz yaban mersininden en iyi şekilde nasıl faydalanacağınızın ayrıntılarını sizin durumunuza bakarak, değerlendirebilir.

Amerikan Ginsengi

Yapılan araştırmalarda Amerikan ginsenginin vücuttaki insülin seviyesini etkileyen ‘ginsenosit‘ adlı kimyasallar içerdiği, Tip 2 diyabeti olan kişilerde kan şekerini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Yüksek oranda şeker içeren bir içecekle birlikte veya içeceği içmeden önce Amerikan ginsengi alan Tip 2 diyabet hastalarının kan şekerinin daha az yükseldiğini gösteren bir çalışma yapılmıştır. Toronto Üniversitesi’nin yürüttüğü bir başka araştırmada, yemeklerden önce ve yemek sırasında Amerikan ginsengi alan diyabet hastalarının da kan şekerlerinde denge sağlanabildiği gözlemlenmiştir.

Ancak bu çalışmaların doktor kontrolü altında yapıldığını ve Amerikan ginsengi ürünleri ile kan şekerinizi dengelemek isterseniz, sizin de bunu bir doktora danışarak yapmanız gerektiğini unutmayınız. Yapılan araştırmalar bitkinin olumlu etkisini göstermiştir ancak Amerikan ginsengi ürünlerinin hangi dozda ve ne kadar süreyle kullanılacağı ve herkese uygun olup olmadığı gibi çok önemli bilgiler henüz tam olarak belirlenmiş değildir. Bitkinin uykusuzluk, kaygı, baş ağrısı, yüksek tansiyon ya da ishal gibi yan etkileri bulunmaktadır.

Diyabet ilaçları da dahil olmak üzere, ilaç kullanan kişilere, bipolar bozukluğu olanlara ve hamilelere kesinlikle ginseng önerilmez. Kan şekerini düşürmek üzere ilaç kullanıyorsanız, Amerikan ginsengi ile birlikte kan şekeri seviyeniz bu kez istemediğiniz kadar aşağılara çekilebilir.

Önlemler ve Uyarılar: Kan şekeri değerlerinizi düzenli aralıklarla ölçtürmeyi ihmal etmeyin. Anormal kan değerleri mümkün olduğunca çabuk bir şekilde tedavi edilmelidir ki, uzun dönemde daha büyük sağlık sorunlarına yol açmasın. Bitkilerden faydalanarak kan şekerini dengede tutan kişiler olabilir. Ancak bitkisel ürünlerin ne şekilde ve ne kadar süreyle kullanılacağını bilmek gerekir. Bu makalede özellikle bu tür tarifler yer almadı çünkü herkesin kendine özgü sağlık durumu olduğundan genel tarifler hepimiz için geçerli olmayabilir.

En iyisi bir doktora danışarak, kullandığınız ilaçları veya varsa başka rahatsızlıklarınızı da anlattıktan sonra, bitkisel takviyelerle ilgili bilgi almanız olacaktır. Üstelik bitkilerin her seferinde, tek başına kan şekerini dengeleyebileceğine dair kesin kanıtlar yoktur. Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek ve egzersiz yapmak gibi başka önlemler de gerekir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz