Kanın Görevleri Nelerdir? Kanda Hangi Hücreler Bulunur?

kanın görevi

Damarlarımızda durmaksızın dolaşan kan, yaşamımızı devam ettirebilmemizi sağlayan temel maddedir. Bu madde vücudumuzda yeterince olmadığı taktirde; yaşamsal faaliyetlerimiz yerine getirilemez. Bizim için bu kadar önemli olan bu sıvı, tüm elemanlarıyla kan doku olarak incelenmektedir. Kan doku; alyuvar hücreleri, akyuvar hücreleri  ve kan plazmasından oluşan dokudur. Akyuvar ve akyuvar hücreleri katı bir halde görülürken, kan plazması sıvı halde görülür. Bu maddeler sürekli bir denge içindedirler ve herhangi bir madde türünde eksilme görüldüğünde; vücudun bu maddeleri karşılamada görevli organları devreye girer.

Kan dokusundan kan hücreleri ve pıhtılaşmış maddeler çıkarıldığında geriye kalan yapıya serum ismi verilir. Bu madde kanın bir tüpe konulan kanın çökmesi sonucu elde edilir. Kan bekletildiğinde serumu oluşturan maddeler dibe çöker. Yukarıda kalan sıvı alınır ve serum elde edilmiş olur.

Kan dokuyu meydana getiren tüm maddeler bir arada bulunduğunda vücudumuz için gerekli kanı sağlamış oluruz. Bu kan vücudun yaşamına devam etmesini sağladığı gibi birçok yapı ve organı etkileyerek çeşitli görevler üstlenir.

Kanın Görevleri Nelerdir?

Hücrelerin ihtiyacı olan oksijeni hücrelere taşımak ve dolaylı olarak enerji üretimine katkıda bulunmak,

Hücrelerde oluşan atık maddeleri temizlemek ve karbondioksit gazını akciğerlere iletmek,

Farklı sindirim organlarında sindirilen yağları, amino asitleri ve glikozu hücrelere taşıyarak; hücrelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak,

Yapısında bulunan akyuvar hücreleri sayesinde vücudu korumak,

Farklı salgı bezleri tarafından yapısına katılan hormonlar ile farklı dokuların çalışmalarını düzenlemek,

Vücut içinde gerçekleşen biyokimyasal olaylar sonucu ortaya çıkan asit, baz maddelerini ve ısıyı yapısına katarak uzaklaştırmak,

Herhangi bir yaralanmada pıhtılaşmayı gerçekleştiren maddelerini kullanarak, kan kaybını önlemektir.

Kan Hücreleri ve Özellikleri

Kanın yapısında eritrositler, lökositler ve trombositler olarak üç farklı kan hücresi vardır.

Eritrositler

Bu hücreler kırmızı kan hücreleri olan ve kana kırmızı rengini veren alyuvarlardır. Alyuvarların temel görevi hücreler ile akciğer arasında oksijen-karbondioksit alışverişini sağlamaktır.  Kanın büyük bölümü bu hücrelerden oluşur.

Lökositler

Bu hücreler beyaz kan hücreleri olan akyuvarlardır. Vücudun bağışıklık sistemi oluşturan hücrelerdir. Bu hücreler sarı kemik iliğinde üretilir. Eksikliği durumunda vücut kendisini koruyamaz ve çeşitli hastalıklar görülür.

Trombositler

Kan pıhtılaşmasında görevli kan hücreleridir. Bu hücreler vücutta oluşan herhangi bir kanama noktasında faaliyet göstererek; kanamanın durmasını ve yaraların kapanmasını sağlarlar. Kan pıhtılaşmasının gerçekleşemediği durumlarda, hemofili benzeri ölümcül hastalıklar ortaya çıkar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz