Kantaron yağının faydalarına geçmeden önce bu makalede saf sarı kantaron yağından değil, bir infüzyondan söz edeceğimi belirtmeliyim. İnfüzyon kelimesi burada ‘demleme’ anlamında kullanılıyor. Sarı kantaron çiçeklerinin zeytin yağında birkaç hafta bekletilmesiyle, bu makalenin konusu ‘kantaron yağı’ elde ediliyor. Aslında eminim aranızda anneannesi, babaannesi sayesinde söz ettiğim şekilde hazırlanan kantaron yağından haberdar olan pek çok kişi vardır.
Kantaron yağı bazı evlerde ağrıdan hazımsızlığa, her derde deva bir ilaç gibi neredeyse sürekli bulunduruluyor. Bir kez hazırlandıktan sonra oldukça uzun bir süre de dayandığından, el altında bulundurması gayet kolay bir yağ olduğunu da söyleyebiliriz.
Kantaron yağı özellikle güneş yanıklarına iyi gelen, yaraları iyileştiren ve ağrıları yatıştıran etkisiyle öne çıkan bir yağ. Ancak depresyona iyi geldiği ile ilgili iddiaların tartışmalı olduğu görülüyor. Çok hafif düzeydeki depresyon hastalarında olumlu etki gösterdiği ortaya atılmış olsa da, özellikle ilaç kullanan hastalarda ters etki yapabildiği veya durumu kötüleştirebileceği gibi bazı araştırma sonuçları da var.
Kantaron yağının daha yaygın kullanım alanlarına bir bakalım. Varis, hemoroid, kas gerginlikleri ve zona hastalığı ile pek çok ağrı şikayeti için kantaron yağının önerildiğini görebiliyoruz.
Kantaron Yağının Kısaca Faydaları;
- İltihap gidericidir.
- Yanıkları, kızarıklıkları, böcek ısırıklarını, pişikleri küçük yaraları ve çürükleri iyileştiricidir.
- Sinir, siyatik ağrılarında etkilidir.
- Güneş yanıklarına iyi gelir.
- Varisler üzerinde iyileştirici etki gösterir.
- Damarları büzerek kanamayı durdurur.
- Hemoroide iyi gelir.
- Gut, eklem ve kas ağrılarını azaltır.
- Bel ağrılarını dindirir.
- Ağızdan alındığında kan şekerini düşürür.
Bu Faydaları Biraz Daha Detaylandırmamız Gerekirse;
Pek çok kişi örneğin mutfakta yemek hazırlıkları sırasında oluşan yanıklarda, kesiklerde veya düşme, çarpma sonucu oluşan morarmalarda kantaron yağının oldukça faydasını gördüğünü belirtiyor. Uzun süre yataktan çıkamadığı için ciltte çeşitli yara, kızarıklık, pişik gibi sorunların göründüğü hastalarda da sarı kantaron cilt üzerinde iyileştirici etki gösterebiliyor. Uçuk iyileştirmek için kantaron yağı kullanan ve etkili sonuçlar alanların sayısı da az değil.
Kantaron yağı cilt dokusunu yenilerken, kanamayı durdurma konusunda da etkili olabiliyor. Bitkinin hemoroide iyi gelmesinin arkasında da bu özelliklerinin yattığı düşünülüyor. Hazımsızlık, gaz, kabızlık, mide ağrısı benzeri sindirim sorunları yaşayanlar birkaç gün boyunca içtikleri bir tatlı kaşığı kantaron yağının oldukça rahatlık verdiğini söyleyenler de var.
Güneş yanıkları için kantaron yağı etkili bir çözüm sunuyor ancak kantaron yağın güneş altında kullanılmaması, ciltte leke yapabileceği unutulmamalı. Yanıklar için kantaron yağını güneşe çıkmayacağınız zamanlarda sürmeye özen gösterin.
Kantaron yağı sadece yatağa mahkum hastalardaki pişikler için değil, bebeklerdeki pişikler için de öneriliyor ancak ben bebeklerde herhangi bir şekilde bu tip çözümleri uygulamadan önce mutlaka doktora danışılmasından yanayım. Bitkisel olduğuna göre zararsızdır gibi yanlış bir düşünceye sakın kapılmayın. Bitkiler yarar gösteriyorsa bu pek çok kimyasal madde içermelerinden ileri geliyor.
UYARI: Kantaron yağı günde bir tatlı kaşığından fazla içilmemelidir. Ayrıca herhangi bir sorun için kantaron yağı içiyorsanız bunu 2-3 gün ile sınırlayın. Günler, haftalar boyu kantaron yağını ağızdan almayın. İlk seferde bile herhangi bir tuhaflık, yan etki hissederseniz kantaron yağı içmeyi hemen bırakın. Her türlü ilaç kullananlar (özellikle antidepresan veya kemoterapi ilaçları), ilacın etkilerini düşürebileceği veya ters etki yapabileceğinden dolayı kantaron yağı veya takviyesi almamalıdır. Hamile ve bebek emziren anneler de sarı kantaron kullanımından kaçınmalıdır.
Kantaron Yağı İle Cilt Bakımı
Yaraları iyileştiren, bakterileri öldüren ve hücre yenileme özelliği olan kantaron yağının cilt bakımı söz konusu olduğunda da kendisine bir yer bulması şaşırtıcı değil. Yukarıdaki kullanım alanları kantaron yağının ciltteki etkileri hakkında da ipucu veriyor. Kantaron yağı kırışıklık gidermekten çok cildin sağlığı üzerindeki olumlu etkileri sayesinde tercih ediliyor.
Cilt için kantaron yağı kullanımını en çok cilt lekelerini, ciltteki kızarıklıkları ve siyah noktaları gidermek için tercih ediliyor. Güneşe çıkılmayacağı zamanlarda, örneğin akşam saatlerinde veya gece yatmadan önce cildine birkaç damlalık kantaron yağı sürerek, ciltteki leke ve izlerinden büyük oranda kurtulduğuna işaret eden pek çok kişi var.
Sivilcelenme veya ciltte pullanma gibi şikayetlere neden olduğuna rastlandığından dolayı, kantaron yağının çok ince bir tabaka şeklinde, bir pamuğa sadece birkaç damla damlatılarak yüze uygulanması yeterlidir. Her tip cilt için kullanılabilir ama sorunlu ciltlerde önce azar azar uygulayarak, cildin nasıl tepki verdiğini ölçmekte fayda var.
Cildinizin hassas olduğunu düşünüyorsanız kantaron yağını her gün değil, gün aşırı veya birkaç günde bir cilde masaj yaparak kullanabilirsiniz. Hatta yağı yüzünüzde denemeden önce bilek içi gibi hassas bir bölgeye sürerek ddeneyin. Cildinizin aşırı veya alerjik bir tepki verip vermediğini bu şekilde ölçebilirsiniz.
Kantaron yağını yüzünüzde 1 saat beklettikten sonra durulayabilir ya da gece boyu yüzünüzde bırakabilirsiniz.
Kantaron Yağı Evde Nasıl Hazırlanır?
1. Taze ya da güneşte kurutulmuş sarı kantaron bitkisi cam bir şişeye (veya kavanoza) şişenin aldığı kadar koyulur. Ne boy bir kavanoz ya da şişe kullanacağınız size bağlıdır. Elde edilen yağ oldukça dayanıklı olduğundan ve birkaç yıl bozulmadan bekleyebileceğinden elinizi bol tutmaktan çekinmeyin. Kantaron yağı yapmak için bitkinin çiçeklerini, yapraklarını ve bir bölüm saplarını alabilirsiniz. Hepsi de bitkinin faydalı kısımlarıdır. Evde kantaron yağı hazırlayan çoğu kişi kurutulmuş sarı kantaron bitkisinden ziyade taze bitkinin daha iyi sonuç verdiğini belirtiyor. Ancak şehirlerde yaşayanlar için taze sarı kantaron bitkisine ulaşmak zor olabilir.
Sarı kantaron bitkisini kendiniz toplayacaksanız yol kenarı veya kalabalık cadde gibi yerlere yakın bitkileri toplamayın. Bölgede kimyasal atık, çöp atıkları gibi kirlilik kaynakları varsa yine bu bitkilerden uzak durun. Unutmayın ki kullanacağınız yağı vücudunuz emecek. Zararlı maddeleri vücudunuza sokmaktan kaçının.
2. Sarı kantaron cam şişeye doldurulduktan sonra üzerine organik, soğuk press zeytin yağı da aynı şekilde şişeye eklenir. Zeytin yağının saflığı, sızma olması önemlidir. Dolayısıyla elinizin altındaki her zeytin yağı kantaron yağı hazırlamak için uygun olmayabilir. Burada amaç hazırladığınız kantaron yağının kalitesini olabildiğince arttırmaktır.
3. Hazırlanan şişe en az iki hafta ile 45 gün arasında bir süre, güneş alan bir yerde bekletilir. Gün boyu doğrudan çok fazla güneş almamalıdır. Günde birkaç saat, sabah ya da öğle güneşinin vurması yeterlidir. Beklerken ara ara şişeyi sallayabilirsiniz. Yağın rengi döndüğünde, kantaron yağı da kullanıma hazır demektir.
Sarı kantaronun taze çiçekleri yağa kırmızı renk verirken, kurutulmuş çiçeklerle hazırlanan kantaron yağı sarı bir renk alabilir.
4.Evde hazırlanan kantaron yağının oldukça da uzun bir raf ömrü vardır. Serin bir yerde muhafaza edilirse, birkaç yıl bozulmadan bekleyebilir. Yağ bulanıklaşmaya başladığında raf ömrünün tükendiğini anlayabilirsiniz.