Çoğu kişi, karabuğdayı bütün tahıl olarak düşünürken, aslında hem protein hem de lif açısından yüksek bir tohumdur. Kalp ve kalp sağlığını destekler ve diyabet ve sindirim bozukluklarını önlemeye yardımcı olabilir. Sıklıkla “süperbesin” olarak adlandırılan besin maddeleri ve antioksidanlar (rutin, tanen ve kateşin gibi) ile doludur.
Son zamanlarda şöhretinin yükselmesine rağmen, aslında uzun bir geçmişi olan eski bir içeriktir. Günümüzde, yüksek oranda amino asit, vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı olduğu için, nispeten az kalorili oluşu ve neredeyse hiç yağ içermemesi nedeniyle, bitki esaslı ve glutensiz yemek tüketenler arasında favoridir. Diğer tahıllarla karşılaştırıldığında önemli bir yararı, kendisine özel biyolojik aktiviteler sergileyen benzersiz bir amino asit kompozisyonuna sahip olmasıdır. Bunlar, kolesterol düşürücü etkiler, antihipertansif etkiler ve kabızlığı yok ederek sindirimi iyileştirmeyi içerir.
Fagopyrum esculentum cinsine aittir, genellikle çiğ tane veya un formunda bulunur. En popüler faydalarından bazıları nelerdir? Güveçlere, çorbalara veya soğuk salatalara pişmiş şekilde ekleyebilirsiniz; işlenmiş kahvaltılık tahılların yerine kullanabilirsiniz; kekler ve ekmeklerde un olarak kullanabilirsiniz.
İsmine rağmen, aslında herhangi bir buğday veya protein gluteni içermez. Poligonaceae ailesinin bir üyesidir ve buğday, arpa veya çavdar gibi gluten içeren tanelerden tamamen farklıdır. Bu nedenle, alerjiye veya sindirim sorunlarına neden olmaksızın bol miktarda glutensiz pişmiş ürünlerde kullanabilirsiniz.
Kolesterol ve Kan Basıncı Seviyelerini Düşürerek Kalp Sağlığını Geliştiriyor
Klinik çalışmalar, inflamasyon ve sağlıksız kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olarak kalp hastalığının da önlenmesine destek verdiğini düşünmektedir. Serum total kolesterol düzeyleri düşüklüğü ile ilişkilidir; buna ek olarak, iyi (HDL) kolestrolü artırırken, kötü (LDL) kolesterol seviyelerini de düşürür.
Karabuğdayda bulunan bir fitol üreticisi olan Rutin, kardiyovasküler sağlık için önemli bir antioksidandır. Bu fitobesin dolaşım sistemini destekler ve yüksek lif içeriği ile kan basıncına ve yüksek kolesterol mücadelesine yardımcı olur.
Hastalıklarla Mücadele Eden Antioksidanlar İçerir
Karabuğday, beyin, karaciğer ve sindirim sağlığını desteklemenin yanı sıra kanser veya kalp rahatsızlığı oluşumuyla mücadelede yardımcı olabilecek koruyucu fenolik bileşikler ve antioksidanlar içerir. Gövdelerinde ve tohumlarında Oligomerik protonosiyanidinler gibi flavonoidler de dahil olmak üzere içindeki antioksidanlar bulunur.
İçerisindeki polifenolik antioksidanları, reaktif oksijen türü ya da “oksidatif stres” olarak da adlandırılan serbest radikal hasarına karşı iyileştirici ajanlar olarak görev yapmaktadır. Antioksidanlar DNA’yı hasardan korumak ve inflamasyonu ya da kanserli hücre oluşumunu önlemek suretiyle hücresel fonksiyonları desteklemektedir.
Yüksek Oranda Sindirilebilir Protein İçeriyor
Bitki esaslı proteinlerin mükemmel bir kaynağıdır ve on iki amino asit içerir. Bunlar; enerji, büyüme ve kas sentezini destekleyen “protein yapı taşları”dır. Aslında, karabuğday herhangi bir pirinç, buğday, darı veya mısırdan daha fazla proteine sahiptir. Her 100 gramı kabaca 11 ila 14 gram protein içerir. Bu, kinoa, fasulye veya baklagiller kadar yüksek değildir, ancak en zengin tahıllardan daha yüksektir.
Vegan veya vejetaryenseniz, düzenli olarak diyetinize dahil etmek için mükemmel bir besindir çünkü iki tür temel amino asit sağlar: Kendi başınıza yapamayacağınız türler ve yediğiniz gıdalardan alabileceğiniz türler. Karabuğday, lisin ve arginin olarak adlandırılan gerekli asitler içerir. Bunun önemi nedir? Bu spesifik amino asitler pek çok diğer genel hububat veya tam tahılda bulunmaz, bu nedenle vücudunuzun ihtiyaç duyduğu temel proteinleri almanıza yardımcı olur.
Yüksek Lif İçeriği İle Sindirimi Geliştirmeye Yardımcı Olur
Her bardakta yaklaşık 6 gram diyet lifi sağlar ve bu sizin doymanıza yardımcı olur ve sindirim sistemi yolundan besin geçişini hızlandırır. Bu, bağırsak hareketlerini düzenlemek için önemlidir. Karabuğday, sindirim sistemi içindeki oksidatif stresini önleyerek sindirim organlarını kanser, enfeksiyon ve diğer olumsuz belirtilerden bile koruyabilir.
Kore Bucheon Üniversitesi Gıda ve Beslenme Departmanı araştırmacıları, hayvan çalışmalarında, karabuğday tüketen hayvanların karaciğer, kolon ve rektumlarında daha yüksek antioksidan aktiviteler gördüler. Karabuğday alan hayvanlarda koruyucu glutatyon peroksidaz ve glutatyon S-transferaz antioksidanlarının hepsi sindirim sistemlerinde bulunmuştur.
Alkollü içecekler veya belirli maya ekmeği türleri için fermente edildiğinde, sağlıklı bakterileri bağırsak florasına nakletmek suretiyle sindirim sistemini besleyen değerli probiyotikler sağlayabilir. Çalışmalar, vücudun pH seviyesini artırabileceğini veya asitlik ile alkalinite arasındaki dengeyi sağlayıp, zararlı bakteri ve hastalığın oluşumunu engellediğini göstermektedir.
Diyabeti Önlemeye Yardımcı Olabilir
Birçok diğer karbonhidrat ve kepekli tahıllarla karşılaştırıldığında, glisemik indeksi düşüktür. İçerisinde bulunan kompleks karbonhidratlar yavaş yavaş kan dolaşımına emilir ve böylece daha uzun süre, sürdürülebilir enerjiyi desteklemenize yardımcı olur. Bu, iltihaplanma, yorgunluk ve hatta şeker hastalığı veya metabolik sendroma yol açabilecek kan şekeri düzeyleri arasındaki dengesizliklerin oluşmamasına yardımcı olur.
Çalışmalar, diyabetik hastaların iki ay boyunca karabuğday tüketmesinin ardından kan şekeri kontrolünde iyileşme sağladığını ve hiçbir ilaç kullanılmadan insülin direncinin azaldığını buldu.
Gluten içermez ve Alerjik Değildir
Arpa tadına, görünüşüne, boyutuna ve dokusuna çok benzer, ancak sıfır gluten içerme avantajına sahiptir. Karabuğday, çölyak hastalığı olan veya gluten hassasiyeti olan herkes için güvenlidir.
Tamamen buğdaydan farklı botanik ailelerden gelmektedir ancak aynı şekilde çoğaltılabilir. Gluten içeren tahıllardan kaçınılması, şişkinlik, kabızlık, diyare ve hatta sızdıran bağırsak sendromu gibi sindirim bozukluklarının önlenmesine yardımcı olabilir.
Önemli Vitaminler ve Mineraller İçerir
Enerji artırıcı B vitaminleri, manganez, magnezyum, çinko, demir ve folat içeren minerallerin mükemmel bir kaynağıdır. Karabuğdayın magnezyum arzı sindirimin iyileştirilmesine ve kas gelişimine yardımcı olur ve stresin vücut üzerindeki olumsuz etkilerine karşı sizi savunur. B vitaminleri, manganez, fosfor ve çinko, sağlıklı dolaşım ve kan dolaşımı işlevleri ile birlikte depresyon, kaygı ve baş ağrılarıyla savaşan, beyindeki sinir iletici sinyalizasyon için de gereklidir.
Besin Değerleri; Bir fincan pişmiş karabuğday aşağıdaki besin içeriğine sahiptir;
- 155 kalori
- 6 gram protein
- 1 gram yağ
- 33 gram karbonhidrat
- 5 gram lif
- Sadece 1.5 gram şeker
- 86 miligram manganez (Günlük ihtiyacın % 34’ü)
- 86 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın % 21’i)
- 118 miligram fosfor (Günlük ihtiyacın % 12’si)
- 6 miligram niasin (Günlük ihtiyacın % 8’i)
- 1 miligram çinko (Günlük ihtiyacın % 7’si)
- 34 miligram demir (Günlük ihtiyacın % 7’si)
- 0.13 miligram B6 vitamini (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
- 24 miligram folat (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
- 0.6 miligram pantotenik asit (Günlük ihtiyacın % 6’sı)