Kaşıntıya İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Egzama, alerji, hamilelik, mantar, böcek ısırması veya ilaçların yan etkisi gibi pek çok sağlık durumuyla ilişkili olarak ortaya çıkabilen semptomlardan biri olan kaşıntı, rahatsız edici bir histir. Çoğu kez kendimize engel olamaz ve kaşınan bölgeyi sertçe kaşırız ancak bu durum kaşıntılı bölgede ağrı ve tahrişe yol açabilir. Kaşıntı vücudun herhangi bir yerinde olabilir ve sadece tek bir bölgeyi etkileyebileceği gibi vücutta genel bir kaşıntı da meydana gelebilir. Kaşıntı hafiften şiddetliye dek uzanan farklı derecelerde görülebilir.

Bitkiler uzun süredir kaşıntıyı geçirmek için kullanılagelmiştir ama bitkilere başvurmadan önce bir doktorla konuşmak her zaman için en akıllıca yoldur. Çünkü bazen sadece kaşıntıya odaklanmak değil de, altta yatan nedeni tedavi etmek sorunun tek çözümüdür. Kaşıntıya iyi gelen bitkiler yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.

Aynısefa

Aynısefa Bitkisi

Kaşıntıyı dindirmek için rahatsızlık veren bölgeye uygulanabilecek bitkisel çözümlerden biridir. Ülkemizde pek çok yerde yetişen bir bitkidir. Şöyle bir geçmişine baktığımızda, bitkinin daha çok iltihabı azaltmak ve tahriş olmuş cildi yatıştırmak için kullanıldığını görürüz. Aynısefa bitkisi topikal (vücut yüzeyinde kullanılan ilaç) olarak uygulandığında antibakteriyel ve antiviral etkilerinden faydalanılabilir. Bu bitki morlukları, arı sokmalarını ve diğer benzer rahatsızlıkları tedavide kullanılır olmuştur. Bilimsel olarak bu bitkinin etkisinin kesin olarak kanıtlanması için biraz daha araştırmaya ihtiyaç vardır.

Papatya

Papatya

Kaşınan cilt üzerine uygulanacak papatya çayı sık rastlanan cilt hastalıkları ve döküntülerde rahatlama sağlayabilir. Topikal olarak uygulandığında kaşınan bölgedeki iltihabı azaltarak ve tahrişi yatıştırarak yardımcı olur. Ayrıca papatyada bulunan doğal yağ antiseptik ve antibakteriyel özelliklerdedir. Bu özellikleri sayesinde kaşıma sonucu ciltte oluşabilecek enfeksiyonları engelleyebilir. Papatyanın marifetleri bu kadarla da sınırlı değildir. Analjezik (ağrı ve acı kesici) yanıyla da kaşınan bölgeyi bir anlamda uyuşturarak çabuk iyileşmesine yardımcı olur.

Çay Ağacı Yağı

Kuru ciltler, egzama ve hatta mantar enfeksiyonları şikayeti olanlar için önerilen bitkisel tedavi yöntemlerinden biridir. Çay ağacı yağı bir yandan kuru cilde nem sağlarken diğer yandan da temizleyici özelliği ile enfeksiyon oluşmasını engeller. Bu bitki aynı zamanda mantara karşı da etkilidir ve saçkıran, atlet kaşıntısı (kasıkta mantar) ve ayak mantarı ile savaşmada sıkça adı geçer. Ilık banyo soyuna 10 damla kadar damlatıldığında tahriş olmuş ve kaşınan cilde iyi gelir. Çay ağacı yağı çok güçlü bir yağdır ve mutlaka su veya bitkisel yağ ya da zeytinyağı ile inceltilmesi gerekir.

Taze Fesleğen

Taze Fesleğen

Cilde taze fesleğen yaprakları uygulanması iltihap, böcek ısırıkları ve diğer nedenlerden kaynaklanan kaşıntıları en aza indirmek için yararlı olabilir. Taze fesleğen antiseptik ve antibakteriyel özellikleri ile cilr enfeksiyonlarında etkili olabilir. Bu bitki aynı zamanda egzama gibi çeşitli cilt hastalıkları ile ilişkili kaşıntı ve ağrıları giderici, analjezik özelliktedir. Eğer cildinize doğrudan fesleğen uygulayacaksanız yaprakları kesin ki bitkinin iç kısmı tahriş olmuş veya kaşıntılı bölge ile temas etsin. Eğer fesleğen çayını kullanacaksanız, çayı kaşınan bölgenin üzerine püskürtebilirsiniz.

Kaşıntıya İyi Gelen Diğer Bitkiler

Kaşıntı için uygun olan bitkisel ilaçların kaşıntıyı yatıştıran ve durduran özellikleri vardır. Bu bitkilerden bazıları zeytin yağı, sakız otu, kan otu (Kızılderili otu), sarı kantaron, karakafes otu ve kuş otu olarak sıralanır. Bu bitkiler antiseptik, enfeksiyon giderici ve kaşıntı önleyici etkiye sahiptirler. Kaşıntılı bölgeye uygulandıklarında yatıştırıcı oldukları görülebilir.

Önlemler ve Uyarılar: Kaşıntıyı hafifletmek için soğuk kompres, losyonlar veya ılık duş gibi yöntemler etkili olabilir. Kaşıntının tekrar ettiği, tüm vücuda yayıldığı ve kurdeşen döküldüğü durumlarda hemen doktora başvurulmalıdır. Kısa sürede iyileşmeyen ve cildi tahriş eden kaşıntılarda, sorununuzla ilgili en etkili sonucu en kısa süre almanız için bir doktor tavsiyesi almak atılacak ilk adım olmalıdır.

Kaşıntının sayısız denecek kadar çok nedeni olabilir ve tedavi için kaynağını bulmak en doğru yoldur. Bunun için de bir profesyonel teşhisi gerekir. Kaşıntınızı rahatlatmak için bitkisel ürünler kullanmadan önce doktorunuzun fikrini alabilirsiniz. Unutmayın ki bazı bitkiler ciltte alerjik tepkilere yol açabilir ve sorunun daha da büyümesine yol açabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz