Kavunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Yaz aylarının sevilen meyvelerinden olan A, B ve C vitamini yönünden ve iyot, krom mineralleri bakımından zengin kavunun faydaları oldukça fazladır. Kendisi veya çekirdeği tüketildiğinde birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir.

Sindirim Sistemine Faydalıdır

İdrar söktürücü özelliği sayesinde bağırsakları yumuşatarak kabızlığı gidermektedir. Böbreklerin çalışmasını kolaylaştırmakta ve kum dökmekte olan hastalar oldukça iyi gelmektedir. Böbrek taşlarının kırılıp dökülmesine yardımcı olurken bu sırada yaşanan ağrıları da kısmi oranda azaltıcı etkiye sahiptir. Sindirim sistemine sağladığı faydalar sebebiyle basur rahatsızlığının da görülme olasılığını düşürmektedir.

Öksürüğe İyi Gelir

Yaz aylarında hava değişimlerinden dolayı hasta olduğumuz zamanlar olabilmektedir. Böyle durumlarda göğüs ağrıları ve sürekli öksürükle karşı karşıya kalabiliriz. Bir adet kavunun çekirdeklerini ezip bir cezvede kaynatarak içtiğiniz zaman göğüs ağrılarınız ve öksürüğünüz son bulacaktır.

Yanık Yaralarını İyileştirir

Kavun ezilerek yanık yaralarına sürüldüğü zaman yaranın çok hızlı şekilde iyileşmesini sağlayabilmektedir. Ayrıca yanık yaraları sonucu meydana gelen ağrıların dindirilmesine de yardımcı olmaktadır.

Böbrek İltihaplanmasını Giderir

Böbrek iltihaplanması tedavi edilmediğinde birçok sindirim sistemi rahatsızlığına davetiye çıkaran ciddi bir rahatsızlıktır. Kavun çekirdeği yemek böbrek iltihaplanmasını yüksek düzeyde gideren doğal bir antibiyotik gibi iltihaplanmaları temizleyen bir mucizedir.

Astıma İyi Gelir

Kavun çekirdeğiyle yapılan bir karışım bulunmaktadır. Bu karışım macun yapılıp yenildiği takdirde astım hastalarını rahatlattığı belirtilmektedir. Ayrıca bu karışım astım benzeri çeşitli solunum yolu rahatsızlıklarını da gidermektedir.  İşte tarifi,

Malzemeler; 10 gram kavun çekirdeği içi- 10 gram kabak çekirdeği içi- Bal- Nişasta- Arap zamkı- Badem içi- Miyan balı- Şeker- Kitre- Ayva çiçeği- 1,5 gram toz afyon- Menekşe

Yapılışı; Tüm malzemeler bir kapta karıştırılarak (miktarı belirtilmeyenler göz kararı ayarlanacak) macun kıvamına getirildikten sonra günde 1 çorba kaşığı yenilmelidir.

Zatürreye İyi Gelir

Bir avuç kavun çekirdeği, nöbet şekeri, gelincik çiçeği, ebegümeci, hunnab ve baldıran yeteri kadara suyla kaynatılarak bir bardak içildiğinde zatürreye karşı vücudun direncini arttırmaktadır.

Karaciğere Faydalıdır

Çekirdekleri kaynatılarak içildiğinde karaciğerin daha hızlı ve sağlıklı şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Çekirdekleri çiğ olarak yenildiğinde ise karaciğerin kendini onarmasını kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Aynı zamanda iç organlarda görülen yaralanmaları da düzeltici özelliği bulunmaktadır. Karaciğer tıkanıklığını da gidermektedir.

Uyku Sorunlarını Giderir

Geceleri yeterince uyuyamayan sürekli uykusu kaçan veya kendini yorgun ve bitkin hisseden kişiler için çok faydalıdır. Gece uyumadan önce veya akşam yemeğinden sonra yiyeceğiniz birkaç dilim kavun uykuya daha rahat şekilde geçmenize yardımcı olacaktır. Gece derin bir uykuya dalmanızı ve tüm yorgunluğunu atmanızı sağlayacaktır.

Yoğun stres altında çalışan kişilerinde öğle yemeklerinde kavun yemeleri tavsiye edilmektedir. Çünkü sinir sistemini gevşetici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir. Psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde de düzenli olarak tüketimi tedavi sürecinin daha hızlı şekilde geçirilmesini sağlamaktadır.

Çok Yüksek Oranda A Vitamini ve B Vitamini İçerir

Kavunda, askorbik asit formunda bulunan A vitamini ve C vitamini, vücuttaki oksidatif stresle mücadele ederek serbest radikal hasarını durdurmaya yardımcı olur. Araştırmaya göre, hastalık önlemek için önemli bir besindir. Bu, karotenoid açısından zengin meyve ve sebze tüketiminin artırılmasıyla sağlanabilir.

Betakaroten ve alfakaroten olarak adlandırılan iki A vitamini antioksidanı içerir. Ve her ikisi de, lutein, beta-cryptoxanthin ve zeaxanthin gibi bazı antioksidan türevlerini barındırır. Bu antioksidanların ve diğer karotenoidlerin, insanlardaki kronik hastalıklar üzerindeki etkileri hakkında ve özellikle de tehlikeli iltihaplanmayı nasıl azaltabileceği ile ilgili olarak yapılan çalışmalar artmaktadır. İltihaplanma ve serbest radikaldeki hasar, çeşitli hastalıkların oluşumuyla bağlantılıdır, bu nedenle kavun tüketimi, yaşa bağlı koşullara karşı vücudun savunmasını oluşturmak ve vücudunuzu genç ve sağlıklı hissetmek için mükemmel bir yoldur.

İçerisindeki Güçlü Fitokimyasallar Sebebiyle Kanserle Savaşır

Kavun, betakaroten, lutein, zeaksantin ve kriptoksantin gibi antioksidan flavonoidlerin zengin bir kaynağıdır. Bu antioksidanlar vücutta koruyucu bir role sahiptir ve hücreleri ve diğer yapıları DNA hasarından ve serbest radikallerin sebep olduğu stresten koruma yeteneğine sahiptir. Bu nedenle çalışmalar; kolon, prostat, göğüs, endometriyal, akciğer ve pankreas kanserini önlemede yararlı olabileceğini göstermiştir.

Araştırmalar, içerisindeki antioksidanların ve kukurbitasinlerin; kanserli hücre apoptozuna veya kanserli hücrelerin kendi kendini tahrip etmesine neden olduğunu göstermektedir. Bu yararlı kimyasal feromonlar, bitkileri dış zarardan korumak için doğal olarak bitki içinde bulunurlar, ancak aynı zamanda insan vücudunda da aynı şeyi yaparlar. Örneğin, kukurbitasinler vücuda anti-kanser aktivitelerini defalarca tekrarlar. Bu bileşiklerin, zararlı hücreleri yok eden apoptotik proteinleri aktive edebildikleri için hücre öldürücü etkilere sahip oldukları düşünülmektedir.

Ek olarak, birçok başka araştırma, doğal olarak A vitamini ve C vitamini açısından zengin olan meyve ve sebze kaynaklarının tüketilmesi; hücre mutasyonunu önlemenin en iyi yollarından biridir. Günlük olarak diyetinize 5 adet veya daha fazla meyve ve sebze dahil etmek, bu olumlu koruyucu etkiler nedeniyle akciğer, kolon, prostat ve ağız kanserlerine karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Antienflamatuvar Özellikler İçerir

Araştırmalar, özellikle kavun ve diğer meyvelerin bolca tüketilmesinin, kan dolaşımındaki C-reaktif protein (CRP) seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir. CRP testi, vücuttaki iltihaplanma seviyelerini değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan bir testtir. Kavundaki antienflamatuvar faydalar, kukurbitasin B ve kukurbitasin E’ye atfedilebilir. Bunlar, iltihaplı hastalıkların yol açtığı ağrı ve semptomları etkin biçimde hafiflettiği bilinen iki antienflamatuvar bileşiklerdir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kavunda bulunan karotenler ve antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Spesifik bir karotenoid olan betakaroten, bağışıklığı ve diğer kronik hastalıkları önlemek için çalışır. Araştırmalar, betakarotenin bağışıklık hücresi fonksiyonunu geliştirebileceğini ve bu yüzden sadece ortak hastalıklarla değil aynı zamanda kanser gibi ciddi koşullarla mücadelede de o kadar faydalı olduğuna işaret ediyor.

Kas Gücünü Artırmaya Yardımcı Olur

Kavun, ortalama miktarda elektrolit potasyum içerir. Bu, günlük ihtiyaçlarınızın yaklaşık %14’ü demektir. Potasyum, hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşenidir. Normal kalp atış hızını kontrol etmeye ve sağlıklı kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Kalp hastalığı, inme ve kalp ve hücre fonksiyonunun düzenlenmesindeki önemi nedeniyle diğer sorunlara karşı da koruma sağlar.

Ek olarak, potasyum; sporcular veya özellikle aktif olan kişiler için önemli bir besindir. Potasyum bir damar genişletici olarak düşünülür, çünkü kan damarlarının gerginliğini azaltır ve kan akışını artırmaya yardımcı olur. Bu, kas, kuvvet ve dayanıklılık oluştururken vücut stresini azaltır.

Göz Sağlığını Korur

Betakaroten, A vitamini, C vitamini, lutein ve zeaksantin içerir ve bunlar, göz sağlığının korunmasında hayati bir rol oynayan önemli besin maddeleridir. Zeaksantin, antioksidan ve UV ışık koruması olarak, gözdeki retinaya absorbe edilen önemli bir karotenoiddir. Ve diğer çalışmalar, karotenoidlerin, yaşla ilişkili maküla dejenerasyonuna yol açan retina ve retina pigmenti astarındaki tahrip edici süreçlerin bazılarını geciktirmeye yardım ettiğini göstermektedir.

Birçok çalışma, ciddi bir A vitamini veya C vitamini eksikliğinin glokoma ve maküla dejenerasyonuna veya kornea kalınlaşmasına ve hatta sonunda körlüğe neden olabileceğini gösterdiğinden, bu tür hastalıkların gelişmesini önlemek için harika bir yoldur.

Cilt Sağlığını Korur

Havuç, tatlı patates, kabak ve elbette kavun da dahil olmak üzere turuncu ve sarı renkli yiyecekler, cilt kanseri riskini azaltabilecek yüksek kartenoid kaynaklarıdır. Ayrıca, güneş yanığı ile ilişkili ağrı ve hasarın hafifletilmesi ve kırışıklıklar dahil olmak üzere derideki yaşlanmanın önlenmesinde yararlıdırlar.

Bir adet kavunun içi ezildikten sonra bir kap sütle karıştırılarak merhem haline getirilir. Ardından bu doğal merhem yüze sürülerek bir saat beklendikten sonra yıkanır. Haftada 1 sefer bu uygulamayı yaptığınız takdirde cildiniz nemlenerek daha güzel bir görünüme kavuşacaktır. Özellikle kuru ciltli kişilerin bu maskeyi uygulaması tavsiye edilir.

Bir dilim kavunda aşağıdaki besin içeriği bulunur;

  • 54 kalori
  • 0 gram yağ
  • 1 gram protein
  • 1,5 gram lif
  • 13 gram şeker
  • 13 gram karbonhidrat
  • 270 mg A vitamini (Günlük ihtiyacın % 120’si)
  • 59 mg C vitamini (Günlük ihtiyacın % 108’si)
  • 427 mg Potasyum (Günlük ihtiyacın % 14’ü)
  • 34 mg Folat (Günlük ihtiyacın % 9’u)
  • 1.2 mg Niasin (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
  • 4 mg K vitamini (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
  • 0.07 mg Tiamin (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
  • 19 mg magnezyum (Günlük ihtiyacın % 5’i)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz