Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı?

Beslenme söz konusu olduğunda adı geçen tüm yağların sağlıksız olduğunu düşünebilirsiniz ancak işin gerçeği pek de böyle değildir. Örneğin Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri denilen belli türdeki yağların tüketimi, bazı kronik rahatsızlıklara yakalanma riskinizi azaltır. Keten bitkisinin (Linum usitatissimum) tohumlarından elde edilen keten tohumu yağı, bu tip yağlar açısından zengindir ve yüz yıllardır geleneksel tıp uygulayıcıları tarafından tavsiye edilmektedir.

Günümüzdeki modern araştırmalar da bir bakıma geleneksel inanışları doğrular nitelikte sonuçlar vermektedir. Keten tohumu yağı içeren takviyeler, sağlığınıza ve refahınıza önemli ölçüde yarar sağlayabilir.

Daha İyi Bir Kalp ve Damar Sağlığı

Gıda yoluyla almanız gereken Omega-3 ve Omega -6 yağ asitlerine, temel yağlar denir. Alfa-linolenik asit (ALA) olarak da anılan Omega-3 yağ asitlerinden biri, keten tohumu yağı içerisinde de bulunur ve özellikle yüksek kolesterol ve kalp hastalığı riskini azaltmada yardımcı olabilir.

keten tohumu yağındaki alfa-linolenik asit, kan pıhtılaşması ve düşük kan basıncı olasılığını azaltarak, tehlikeli olabilecek kalp ritim bozukluğu riskini düşürebilmektedir.

Daha Az İltihap

Laboratuvar ortamında keten tohumu yağının özelliklerini inceleyen çeşitli araştırmalara göre bu yağın bileşenleri, bazı kronik hastalıklar ile ilişkili olarak, iltihabı baskılamaya yardımcı olabilir. Araştırmacılar keten tohumu yağının iltihaplanma sürecinde görülen çeşitli aşamaları engellediğini gözlemlemişlerdir. Bazı klinik çalışmalar bu yağın, insanlarda iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu iddia etmektedir.

Kolesterol

İster sıvı formda ister jel kapsül biçiminde olsun, keten tohumu yağını kullanarak kolesterol seviyenizi düşürebilir ve vücudunuzun (öğünler arasında salgılamak üzere) depoladığı bir yağ türü olan, trigliseridin seviyesini azaltabilirsiniz.

Kalp hastalığına yol açan kötü kolesterol üzerindeki etkisi sayesinde, kalp hastası olanlar ya kalp hastalığına yakalanma riski taşıyanlar keten tohumu takviyelerinden yararlanabilirler. Trigliserid etkisi nedeniyle diyetinize keten tohumu ekleme hakkında doktorunuza danışın.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

Keten tohumu yağının, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (kısaca DEHB) belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabildiğine dair kanıtlar vardır. Hiperaktivite ve davranış sorunlarına neden olan bu sorun, doymamış yağ asit seviyelerindeki dengesizlikten kaynaklanabilir.

Keten tohumu yağı takviye olarak alındığında içeriğindeki Omega-3 yağ asitleri ve alfa-linolenik asitleri sayesinde belirtilerin hafiflemesi söz konusu olabilir.

Cilt Kırışıklıkları

Keten tohumu yağı cilt kırışıklıkları için etkili bir tedavi olarak kullanılabilir. Keten tohumu yağının kayganlaştırıcı etkisi, cilt kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Keten tohumu yağı da dâhil olmak üzere yeterince temel yağ asitleri ile beslenen cilt, daha yumuşak ve pürüzsüz hissedilir. Bu şekilde cildin yaşlanması gecikir ve kırışık oluşma eğilimi azalır. Bölgesel cilt kremleri kuru cildi kısa bir süre için yumuşatabilir ancak cildin içeriden beslenmesi daha uzun ömürlü sonuçlar verecektir.

Keten tohumu yağı, piyasada satılan bazı yaşlanma karşıtı kremlerde ve beslenme takviyelerinde kullanılan malzemelerden biridir. Ancak keten tohumu yağının potansiyel faydalarını daha hesaplı, geleneksel yöntemler sayesinde de elde edebilirsiniz.

Cilt üzerinde anti-kırışıklık etkisini tam olarak elde etmek için günde dört kez 1 çorba kaşığı keten tohumu yağı almanız önerilir. Alın kırışıklıklarının daha az belirgin hale gelmesi uzun sürmeyecektir.

Keten tohumu yağının kırışıklıklara iyi geldiği fikrini destekleyenler, deri hücrelerinin yağ asitlerinden oluşan bir yağ tabakasına sahip olduğunu ve keten tohumunun Omega-3 ekleyerek bu tabakayı güçlendirdiğini ileri sürerler. Bu takviye işlemi yüze dolgunluk katar ve dolayısıyla ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü en aza indirir

Temel yağ asidi olarak keten tohumu yağı, cilt kırışıklıklarınayol açan güneşin zararlı etkilerinden cildinizi koruyup onarabilir. Temel yağ asitleri ultraviyole ışınlarının cilt hücrelerinde oluşturduğu hasar sonucu ortaya çıkan, erken yaşlanmayı yavaşlatabilirler.

Keten Tohumu Yağı Zayıflatır Mı?

Keten tohumu yağı herhangi bir kilo verme sürecinin yararlı bir parçası olabilir. Eğer doymuş yağ ve trans yağ yerine bu yağı tüketirseniz, sağlığınıza başka faydaları da dokunur. Ancak keten tohumu yağı kalori olarak yüksek olduğundan ve hiçbir protein veya lif içermediğinden, gereğinden fazla tüketimi kilo vermenizi engelleyecektir.

Temel Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri bakımından zengin olan keten tohumu yağı, kilo verme süresince beslenme için gereksinim duyacağınız faydalı yağları temin etmenize yardımcı olacak, kalp dostu bir yağdır. Yağı beslenmenizden tamamen çıkaramazsınız çünkü yağ size enerji verir ve vücudunuzda uygun şekilde vitamin emilimi için gereklidir. Doymuş ve trans yağlar yerine, keten tohumu yağında da bulunan çoklu ve tekli doymamış yağ asitleri tüketmek, yüksek kolesterol ve kalp hastalığı riskinizi azaltır.

Önerilen miktarlarda keten tohumu yağı tüketimi kilo verme hedeflerinize ulaşmanızda size engel olmayacaktır. Elbette sadece sağlıklı olduğunu bildiğiniz keten tohumu yağına güvenerek kilo veremezsiniz. Mevcut kalori alımını azaltmak ve düzenli egzersiz yapmak, etkin bir şekilde kilo vermenin diğer şartlarından bazılarıdır.

Kilo vermek için günde 1600 kalori tüketen erkekler, her gün yaklaşık 5 çay kaşığı yağa ihtiyaç duyarken, 1200 kalorilik kilo verme planlarını takip eden kadınlar, günlük 4 çay kaşığı yağ tüketmelidirler.

Keten tohumu yağı kullanımı, kilo verme sırasında günlük yağ ihtiyacını karşılamak için kalp dostu bir yöntem olmasına rağmen kalorisi yüksek olduğundan, bu yağın aşırı tüketimi sorunlara neden olabilir. Bir çorba kaşığı keten tohumu yağı 120 kalori içermektedir. Üstelik keten tohumu yağı tok hissetmenize yardımcı olduğu bilinen protein ve liften de yoksundur.

Bir diyet menüsüne keten tohumu yağı eklemek oldukça basittir. Keten tohumu yağı yüksek ısıya dayanıklı bir yağ olmadığından, genellikle sıcak yemek hazırlarken kullanmak için iyi bir seçim değildir. Ancak, salata gibi soğuk yiyeceklere keten tohumu yağı ekleyebilir ya da zaten pişirilmiş olan yiyeceklere karıştırabilirsiniz. Salatalara, salata soslarına, protein kokteyllerine, yoğurda, yulaf ezmesine ve çorbaya keten tohumu yağı eklemeyi deneyebilirsiniz.

Yan Etkileri Nelerdir?

Keten tohumu yağı genellikle yumuşak jel haplar şeklinde eczane ya da diğer bu tip beslenme takviyeleri satan mağazalarda bulunabilir. Ağır metaller gibi katkı maddeleri olmayan, sertifikalı ürünleri seçmeniz ve aldığınız ürünü buzdolabında, ışıktan ve aşırı sıcaktan korunaklı yerlerde saklamanız tavsiye edilir.

Genellikle güvenli olduğu düşünülmesine rağmen keten tohumu yağı hapları, bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir ve bazı ilaçların veya besinlerin vücut tarafından emilmesini yavaşlatabilir. Kan incelticiler, diyabet ilaçları, kolesterolü düşüren ilaçlar dâhil olmak üzere bazı ilaçlarla etkileşime geçebilir. Bu nedenle ilaç kullananlar doktora danışmadan keten tohumu ürünleri almamalıdırlar.

Sizin için yararlı ya da zararlı olup olmayacağını öğrenmek için beslenmenize keten tohumu yağı eklemeden önce, doktorunuza danışın.

Bipolar bozukluk için ilaç kullanan kişiler, herhangi bir keten tohumu türevini ağız yoluyla almaktan kaçınmalıdır çünkü keten tohumu yağı bu kişilerde maniye yol açabilir. Aynı belirtiler bipolar hastalığı olan ve bu durum için ilaç kullanmayan hastalarda de ortaya çıkabilir.

Keten tohumu yağı, bazen kan şekeri seviyesini etkiler ve bu nedenle şeker hastaları da keten tohumundan sakınmalıdır. Keten tohumu yağının bilinmeyen birçok yan etkisi nedeniyle, hamile ya da emziren kadınlar takviye almamalıdır.

Ham keten tohumu kan dolaşımında zehirli siyanür üretebilir ve ham, işlenmemiş tohumları yemek ölümcül olabilir.

Doktorlar, sindirilmediği zaman toksinler kan dolaşımına karışabileceğinden keten tohumu yağının hiçbir zaman direkt olarak cilde uygulanmaması gerektiği konusunda da kişileri uyarmaktadırlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz