Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten,110 santime kadar gelişebilen tek yıllık bir otsu bitki türüdür.En fazla Akdeniz Bölgesi’nde bulunmaktadır. Aşağıdan yukarıya doğru dalları fazlalık gösterir. Yaprakları uzuncadır ve sivridir. Çiçek yapısı oldukça parlak bir görünüme sahiptir. Mavi çiçeklere sahiptir. Yaz mevsiminin son aylarında meyveleri tam olarak olgunlaşmaya başlar.

Ketenin gövde kısmı yeşil renktedir. Ketenin meyveleri kahverengidir ve içerisinde iki adet tohum bulunur. Yapısı ise sivrimsidir. Akdeniz Bölgesinde fazla olmasının sebebi ılıman tarzı iklimlerde daha fazla yetişmesindendir. Toprak yapısı kireçli olan bölgelerde daha rahat yetişmektedir. Keten tohumunun özellikle sütle beraber kullanımı tavsiye edilir.

Faydaları Nelerdir?

Ketenin en önemli bölgesi tohum kısmıdır. Çünkü bu tohum birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Özellikle felçli ve kanserli hastaların tedavisinde sıkça kullanılır. Kolestrole iyi geldiği için kalp hastaları da bolca tüketmelidir. Vücudumuzun birçok sistemine yararlıdır. Özellikle sindirim sistemini düzenlemede ve temizlemede aktif rol oynamaktadır.

Keten tohumunun kabızlığa da iyi geldiği bilinmektedir. Bunun dışında unutkanlık sorunu olan insanlarda tüketilmesi gereken bir besin maddesidir. Ayrıca kan şekerini ayarlamada oldukça etkilidir. Deride yaşanan bazı bozulmalara ve büzüşmelere birebirdir.

Bunların Dışındaki Yararları İse Şunlardır;

Bazı cilt yaralarının daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır. Kemik sistemimize yarar sağlayıcı özelliği de vardır. Keten tohumu aşırı miktarda Omega 3 içerir. Bu yüzden hücre zarı rahatsızlıklarında kullanılabilir. Balık ve et yemeyi sevmeyenler Omega 3 eksikliği yaşarlar. Bu besinler yerine bol miktarda keten tohumu tüketilmesi Omega 3 eksikliğini giderme açısından oldukça önemlidir.

Keten tohumu özellikle son zamanlarda zayıflamak isteyenlere önerilmeye başlanmıştır. Çünkü yapılan araştırmalara ve çalışmalara göre keten tohumu insana tokluk hissi verir. Bu da gün içerisinde aşırı yağlı ve kilo yapıcı gıdalardan uzak durmanızı sağlar. Düzenli ve doğru kullanıldığı zaman cilt için iyidir. Cildi besler ve yumuşamasını sağlar.

Keten tohumunun kullanım alanı oldukça geniştir. Bunlardan biri de kabızlıktır. Bitki uzmanları tarafından doğal müsil olarak da bilinen keten tohumu içindeki müsilaj sayesinde kabızlığı giderici etki gösterir. Kabızlık için birçok ilaç vardır; fakat bu ilaçların yan etkileri oldukça fazladır. Keten tohumu ise bu tür yan etkiler yapmaz. Çünkü tamamıyla doğal bir yapıya sahiptir.

Kabızlığa İçin Faydalıdır

Örneğin kabızlık için kullanılan ilaçlar genelde bağırsakları tahriş eder; fakat keten tohumunun böyle bir yan etkisi asla yoktur. Kullandığınız zaman hemen etki etmeyebilir ama bir kaç saat içerisinde mutlaka faydasını göreceksiniz. Kabızlığın derecesine göre bazen bir kaç günde sürebilir; fakat kesin çözüm sunduğu için bu ayrıntı önemsizdir.

Ağızda ve diş etinde duyduğunuz ağrılar için de keten tohumunu gargara yoluyla kullanabilirsiniz. Özellikle vejeteryanların mutlaka kullanması gereken bir tohumdur. Çünkü vejeteryanlar insan vücudu için çok önemli olan B12 vitamininden mahrum kalırlar. Bu vitamini içerisinde barındıran tek bitkisel ürün keten tohumudur. Ayrıca sindirim ve bağırsak düzenini sağlamada da etkilidir. Dışardan aldığımız önemli vitamin türlerinden biri olan B12 vitamini keten tohumu içerisinde bol miktarda vardır.

Kullanım Şekilleri;

Yağ: Keten tohumunun yağı alınabilir. Yağı kullanılabilir. Keten tohumu yağı yiyeceklerin içerisine katılarak tüketilebilmektedir.

Çay: Keten tohumunun bazen demlenerek kullanıldığı da bilinmektedir. Özellikle çay şeklinde bitkileri sevenler için keten tohumu demlenerek de tüketilebilir. Kaynar suya keten tohumunu atıp karıştırabilir ve sonra içebiliriz.

Taneler Halinde: Eğer keten tohumunu taneler halinde tüketeceksek çorba içerisine atarak yiyebiliriz. Çünkü keten tohumu sert bir yapıya sahiptir. Bu şekilde tam olarak öğütemeyebiliriz. Fakat ıslandığı zaman sertliğini kaybeder. Bu da daha iyi öğütülmesini sağlar. Özellikle sulu gıdaların içerisine bırakarak tüketebiliriz.

Toz Şeklinde:İstersek keten tohumlarını toz haline getirerek de kullanabiliriz. Bu şekilde kullandığımızda besleyici özelliklerini kaybetmez. Keten tohumunu toz haline getirdikten sonra baharat olarak da kullanabiliriz. Bunlar sık sık kullanılan tüketim yöntemleridir.

Kapsül Ya Da Tablet: Bunların dışında farklı türlerle de karşılaşabiliriz. Örneğin eczanelerde ve bitkisel ürünler satan dükkanlarda keten tohumu kapsülleri bulunur. Keten tohumları kapsüller haline getirilmiştir.

Yan Etkileri Var Mıdır?

Keten tohumu oldukça yararlıdır ; fakat her bitkisel üründe olduğu gibi bunda da dikkatli olmamız gereken hususlar vardır.

Çoçuklar: En önemlisi küçük yaşta çocuklara vermemeliyiz. Özellikle aşırı vermemiz durumunda vücut dengeleri zarar görebilir. Sistemleri tam olarak gelişmediği için onlar adına zararlı bir işlem olabilmektedir. Eğer çocuklarımıza da kullandırmak istiyorsak çok az miktarda verebiliriz.

Hahime Ve Emzikliler: Ayrıca hamile bayanlar da keten tohumu tüketmemelidir. Bebeğin gelişimine zararlı olabileceği düşünülmektedir. Hamile bayanlarla beraber emziren bayanların da kullanmaması gerektiği söylenir.

Doz Aşımı

Keten tohumu tüketirken dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. Tüketim aşırı olmamalıdır ve ardından mutlaka su içilmelidir. Bayanlarda normal kullanımı yarar sağlarken aşırı kullanımı selülite neden olmaktadır. Bu riski almak istemeyen bayanlar genelde yararlı yanlarına rağmen keten tohumu tüketmezler. Bu yüzden tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir. Genel olarak en fazla 2 yemek kaşığı tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir. Daha fazla kullanımında selülit yapıcı özelliği bulunur.

Sonuç Olarak: Keten tohumunun bütün özellikleri bir arada düşünüldüğünde ne kadar etkili olduğu rahatlıkla görülebilir. Birbirine bağlı ve birbirinden farklı bir çok soruna ve rahatsızlığa çözüm olan keten tohumu aşırı olmamak kaydıyla düzenli olarak tüketilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz