Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Türkiye dışında Suriye, Irak ve Mısır gibi ülkelerde de doğal olarak yetişen keten bitkisinin yetiştiriciliği de daha çok Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarında yapılıyor. Bir Akdeniz iklimi bitkisi olan keten tohumu bol miktarda Omega 3 ve B12 vitaminleri içerdiğinden özellikle zihinsel sağlık için yüzyıllardır tüketilmektedir.

Son yıllarda obezitenin ve bu bağlamda zayıflamak için sağlıksız, yetersiz beslenmenin baş gösterdiği düşünüldüğünde keten tohumunun, sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olması da değerli bir özelliktir. Aslen keten bitkisinin meyvelerinden elde edilen bu keten tohumu, sağlıklı yağlar, protein ve genel vücut sağlığına çok faydalı olduğu düşünülen linamarin gibi maddeler açısından da oldukça zengindir.

Malumunuz ki; özellikle şehir yaşamında sürdürmekte olduğumuz sağlıksız beslenme kaynaklı hastalıklara her geçen gün yenisi ekleniyor. İşte bu paralelde de tamamen katkılı, yapay, sağlıksız besinlerden en doğalına, en sağlıklısına hızlı bir dönüş gerçekleştiremeye çalışıyoruz. Son dönemlerde özellikle kilo verme, fit olma, göbeklerdeki, basenlerdeki yağlardan kurtulma gibi sorunlardan muzdarip olanların karşısına doğal bir çözüm olarak keten tohumu çıkıyor.

Hal böyle olunca bu keten tohumu nedir, ne değildir, nasıl ve ne sıklıkla tüketilir gibi soruların da ardı arkası kesilmiyor. Baştan söyleyelim, kararında tüketilmez ve abartılırsa her besin gibi keten tohumu da bazı yan etkilere sebep olabilecektir. Ancak uzmanların önerdiği dozda kalarak tüketmek demek; başta sindirim ve bağışıklık sistemleri olmak üzere tüm vücut sağlığının yükselmesi ve bir de vücuttaki fazla yağların erimesi demektir.  Fazlasının zararlı olduğu biliniyor ama dozunda kullanıldığında ise sağlık bakımından tam bir mucize niteliğinde.

Keten bitkisinin içeriğinde; sabit yağlar, protein, müshil etkisi yaratan çeşitli maddeler ve linamarin çokça bulunuyor. Bu bitkiden elde edilen keten yağının içinde ise beziryağı ve oleum lini asitleri var. İşte bunlar ve çok daha fazlası sebebiyle keten tohumu şifalı bitkiler arasında çok önemli bir yere sahiptir. Zira kanser ve felç gibi önemli hastalıklarda keten tohumunun, ciddi oranda tedavi edici özelliği bulunduğu tespit edilmiştir.

Keten bitkisinin yetiştirilme amacı tam olarak tohumunu almak ve lifinden yararlanmaktır. Bitki yeterince büyüdükten sonra ise tüm vücut sağlığı için mucizevi etkileri olabilen tohumlar elde edilir. Tohumlarından % 45 civarında yağ elde edilir ki, bu yağ Omega 3 yağ asitleri bakımından çok zengindir. Keten tohumu aslında daha çok bu yağ için kullanılır. içeriğindeki yağı alınmış olan tohumlar da yem olarak hayvanlara verilir.

Keten tohumu nasıl kullanılır?

Çok faydalıdır, mucizevi etkiler yaratır dedik. Peki, nasıl kullanmalıyız? Keten tohumu; taneler halinde, demlenerek ya da elde edilen yağı tüketerek kullanılabilmektedir. Öğütülmüş olarak satın alınan keten tohumu 1 ay kadar tazeliğini koruyabilir. Bu bakımdan keten tohumu tüketecek olanların çok fazla değil, en fazla 2 -3 hafta kullanacak kadar keten tohumu satın almaları önerilir. Altını çizmekte fayda var ki, keten tohumu yağı alınacak, tüketilecek ise mutlaka güvenilir bir markanın, kaliteli bir ürünü alınmalıdır. Zira bitkisel yağların üretiminde, saklanmasında her firmanın çok da özenli olduğunu söylemek pek mümkün değil. Genel bilgilerin ardından kullanım şekillerine geçelim.

Keten tohumunu tane olarak tüketmek

Keten tohumunun tane olarak tüketiminde en sağlıklı ve pratik yollardan birisi bir kase sağlıklı ev yoğurduna karıştırarak tüketmektir. Ev yoğurdu zaten faydalı probiyotikler bakımından çok zengindir. İkisi bir araya geldiğinde çok faydalı olacaktır. Bunun için 1 -1,5 yemek kaşığı keten tohumunu sıcak su ile ıslatıp bir süre bekleyin. Ardından yumuşamış keten tohumlarını küçük bir kase ev yoğurdunun içine karıştırın ve afiyetle tüketin. Bu sayede sindirim sisteminiz çok daha iyi çalışacak ve vücudunuzdaki yağlardan yavaş yavaş kurtulacaksınız.

Keten tohumu yağı tüketmek

Öncelikle satın aldığınız keten tohumu yağının güvenli bir firma tarafından üretildiğinden emin olun. Ardından cam şişe içindeki yağınızı güneş ışığından, sıcaktan koruyun ve içine su ya da başka bir madde karışmaması için kapağını sürekli kapalı tutun. Keten tohumunun tüm faydalarını alabilmek için günde 1 tatlı kaşığını geçmemek üzere keten tohumu yağı içebilirsiniz. Ancak belirtmekte fayda var ki, uzmanlar genellikle günde 1 çay kaşığı keten tohumu yağı tüketilmesini öneriyor. Bitkisel yağların tatları çok da iç açıcı olmadığı için sade olarak değil de yiyeceklerle birlikte de keten tohumu yağı tüketebilirsiniz.

Öğütülmüş keten tohumu tüketmek

Keten tohumunun bin bir faydasını öğrenim öğütülmüş keten tohumu alıp tüketmek isteyebilirsiniz. Ancak keten tohumu ürünleri alırken özellikle öğütülmüş olana ekstra dikkat etmek gerekiyor. Ne kadar taze olduğu, ne zaman öğütüldüğü çok önemlidir. Eğer tohumun öğütülme tarihi ile ilgili kesin bir bilgi alamıyorsanız, tüketmemenizde fayda var. Yakın zaman önce öğütülmüş keten tohumunu ile yoğurdunuza, salatanıza ya da aslında toz gibi olduğu için istediğiniz pek çok besine ekleyerek tüketebilirsiniz.

Keten tohumu çayı tüketmek

Keten tohumunun çayını da yapmak, içmek mümkündür. Bunun için 1 bardak kaynamış suyun içine 1 çay ya da tatlı kaşığı keten tohumu atın, 10 dakika bekledikten sonra da süzün ve afiyetle için. Keten tohumu çayınızı her gün taze olarak hazırlayın ve günde 1 bardaktan fazla tüketmeyin.

Keten tohumunun faydaları nelerdir?

Sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenler. Mide ve bağırsak zarlarının temizlenmesin yardımcı olur. İltihap oluşumunu önler. Mideye ulaştığında şişerek bağırsakları doldurur ve böylece hemoroit hastalığını hafifletir.

Barındırdığı Omega 3 yağ asitleri sayesinde cilt kuruluğunun önüne geçer ve cilde parlaklık katar. Kan şekerinin dengelenmesini sağlayarak diyabeti önleyici etkisi vardır. Kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyon sorununu önler.

Zihin sağlığını korur. Beynin faaliyetlerini destekler. Bu bakımdan unutkanlık konusunda çok etkili, Alzheimer hastalığının önlenmesinde de yardımcıdır. Zira içeriğinde bolca B12 vitamini barındırmaktadır. Özellikle vejetaryen beslenenler, ihtiyaç duydukları B12 vitaminini keten tohumundan alabilirler.

Sindirim sisteminin fonksiyonlarını desteklediği ve vücutta yağ depolanmasını önlediği için kilo vermek isteyenlere sağlıklı bir alternatif sunar. Bir de mideye ulaştığında şiştiği için de uzun süre tokluk hissi vererek sık sık yemek yeme, atıştırma ihtiyacını bastırır.

Bolca Omega 2 içeren keten tohumu, kişinin hücre yapısındaki akışkanlığı destekler. Bu bakımdan genel olarak iç organlardan kaynaklı pek çok hastalığı önleyici etkisi vardır.

Keten tohumu tüketecek olanlara öneriler

Keten tohumu bitkisel bir ürün olduğundan doğru miktarda tüketildiğinde her hangi bir sağlık sorununa yol açmayacaktır. Her hangi bir hastalık için tedavi gören ve ilaç kullanan kişilerin keten tohumu tüketmeden önce doktora danışmaları gerekir.

Çocukların keten tohumu tüketmesi önerilmez. Hamilelerde ve emzirme dönemindeki kadınlarda keten tohumu tüketimi ile ilgili yeterli araştırma sonucu yoktur. Bu bakımdan tüketilmemesi daha doğru olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz