Taze haliyle veya kurutulmuş olarak tükettiğimiz kırmızı biberin sağlımıza saymakla bitmeyen faydaları bulunmaktadır. Örneğin acı kırmızı biberde kapsaisin (capsaicince) denen bir madde bulunmaktadır. Bu madde vücutta oluşabilecek tümörleri engelleme özelliğine sahiptir.
Ayrıca kanser hücrelerinin aşırı çoğalmasına sebep olan NFKB ve BCL-2 isimli molekülleri engelleme özelliğine sahiptir. Bu sayede yapılan araştırmalar sonucunda prostat, meme, mesane, mide, karaciğer, yemek borusu ve akciğer kanserlerine engel olduğu tespit edilmiştir.
İltihap Önleyicidir
Bu besin maddesi özellikle eklem bölgelerinde çeşitli sebeplerle meydana gelen iltihaplanmaları temizleyici özelliğe sahiptir. Bu sayede doğal bir antibiyotik etkisi gösterdiği gibi iltihaplanmalara bağlı olarak görülen ağrıların da giderilmesini sağlamaktadır.
Kırmızı Biberin Giderdiği Ağrılar
- Kas ağrılarını giderir.
- Yumuşak doku romatizma ağrılarını gidermektedir.
- İltihaplı romatizmal eklem ağrılarını giderir.
- Nevralji hastalığının sebep olduğu ağrıları giderir.
Mideye İyi Gelir
Düzenli tüketildiğinde aşırı mide asidi salgılanmasını engellediği tespit edilmiştir. Bu sebeple ülser hastalığına yakalanma olasılığını düşürmektedir. Ayrıca içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde sindirimi kolaylaştırıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı yönde etki etmektedir.
Kolesterole Faydaları
İçeriğinde bulunan doymamış yağ asitleri sebebiyle kan lipit değerlerini düzeltici yönde etki etmektedir. Bu sayede damarlarda biriken kolesterolün temizlenmesini ve yüksek kolesterolün düşürülmesini sağlamaktadır. Kolesterol hastaları kırmızı biber yiyerek bu rahatsızlıklarını kontrol altında tutabilirler.
Kalp Damar Sağlığına Faydaları
Kırmızı biber kan dolaşımı arttırıcı ve kanı sıvılaştırıcı özelliğe sahiptir. Bu sebeple damarlarda görülebilecek yüksek kan basıncını engellemekte ve tansiyonu düşürmektedir. Ayrıca içeriğinde bulunan bileşenler damarların sertleşmesini önleyerek damar çatlamasına veya tıkanıklığına bağlı görülebilecek kalp krizlerini engellemektedir.
Anti Bakteriyeldir
Tüketildiği takdirde vücutta görülen mikropları ve bakterileri öldürme özelliğine sahiptir. Kanda veya hücrelerde bulunabilen zararlı toksin maddeleri temizlemektedir. Bağırsaklarda bulunan hastalık yapıcı bakterileri de yok etmektedir.
İştah Açıcıdır
Bazı kişiler bende alışkanlık yapmış acı kırmızı biber yemeden yemek yiyemiyorum demektedirler. Oysa ki bu durum alışkanlıktan dolayı olmayıp yemek sırasında iştahı açıcı özelliği bulunmasından dolayıdır. Özellikle hastalık dönemlerinde yemeklerinizde bu sebzeye yer vermeniz daha iyi şekilde beslenmenize ve daha kısa sürede iyileşmenize yardımcı olabilmektedir.
Kış Hastalıklarından Korur
Kırmızı biber yeşil bibere oranla 2 kat daha fazla C vitamini içermektedir. Bu sebeple kışın nezle veya grip olduğunuzda daha kısa sürede iyileşmenizi sağlamaktadır. Ayrıca vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kış hastalıklarına yakalanma olasılığınızı da düşürmektedir.
Mutluluk Hormonu Salgılamaktadır
Vücudumda salgılanan endorfin hormonu acıyı dindirme ve bireyi mutlu etme özelliğine sahiptir. Kırmızı biber yediğinizde bitkiye acı tat veren kapsaisin maddesi dildeki acı reseptörleini uyarmaktadır. Acı reseptörleri uyarıldığında ise mutluluk hormonu ve acı giderici hormon olan endorfinin salgılanmasını sağlamaktadır.
Zayıflamaya Faydaları
100 gram kırmızı biberde 24 gram besin lifi bulunmaktadır. Bu sayede sindirimi kolaylaştırır ve idrar sökücü yönde fayda sağlamaktadır. Bu sebeple zayıflamaya yardımcı olur. Fakat kilo vermeye asıl faydası acı tadı ve içeriğindeki mineraller sebebiyle vücut metabolizmasını hızlandırmasından kaynaklanmaktadır.
Ayrıca aşırı şekilde terlemeye sebep olduğu içinde zayıflama amacıyla tüketilebilecek besinler arasında bulunmaktadır. Fakat mideye verebileceği rahatsızlık sebebiyle aç karnına tüketilmesi önerilmemektedir.