Kırmızı Şarap Nedir?
Siyah üzüm çeşitlerinden yapılan şarap türüdür. Ama şarabın rengi farklı olabilir, yoğun mor, kırmızı veya kahverengiye dönebilir. Kırmızı şarap, koyu renkli üzümlerin ezilmesi ve fermente edilmesiyle yapılır. Kırmızı şarabın alkol içeriği genellikle % 12 ila % 15 arasında değişir. Bir bardak kırmızı şarap yaklaşık 125 kalori içerir. Yaklaşık 3.8 gram karbonhidrat içerir ve kolesterol içermez.
Kırmızı şarap üzümlerden yapılır ve üzüm birkaç antioksidan açısından zengindir. Bunlardan bazıları kateşin, resveratrol, epikateşin ve proantosiyanidindir. Üzüm kabuğunda bulunan bir antioksidan olan resveratrol, anti-aging özellikleri barındırır ve ayrıca kalp sağlığını destekler.
Özellikle şaraba zengin bir kırmızı renk veren antosiyaninler, genel sağlık için yararlı etkilere sahip olabilir. Proantosiyanidinler kalp hastalığı riskini azaltabilir. Bu antioksidanlar ayrıca serbest radikal hasarlarıyla da mücadeleye yardımcı olur. Şarap şeker içerir ve bu göz önünde bulundurmanız gereken bir unsurdur.
Kalp Sağlığını Artırır
Kırmızı şaraptaki antioksidanlar, iyi kolesterol seviyelerini (yüksek yoğunluklu lipoprotein veya HDL) artırabilir. Kırmızı şaraptaki polifenoller, özellikle resveratrol, kalbinizdeki kan damarlarının astarlarını koruyabilir. Resveratrolün kan pıhtılarını azalttığı bulunmuştur. Daha fazla araştırma gerekli olmasına rağmen, ilk veriler ümit vericidir. Kırmızı şaraptaki resveratrol, yağ hücrelerinin olgunlaşmasını da engelleyebilir. Ayrıca sirtuin 1 adlı proteini de aktive edebilir, bu da kalbi enflamasyondan korur.
İsrail Teknoloji Enstitüsü’nün başka bir araştırmasına göre, kırmızı şarap, kan damarlarındaki hücrelerin sağlığını artırabilir. Rapora göre, 21 gün boyunca düzenli ve ılımlı şekilde kırmızı şarap tüketimi vasküler endotelyal fonksiyonu önemli ölçüde artırabilir. Fakat unutmayın, ılımlı şekilde tüketilmelidir. Hiçbir şekilde alkolü teşvik etmek istemiyoruz. Burada bir kadeh şaraptan bahsediyoruz.
Kırmızı şarap, kan damarlarını genişletir. Ve sağlık yararları açısından, iki bardak kırmızı şarap beş litre meyve suyuyla aynıdır. Ama eğer alkol sorunu olan biriyseniz, kırmızı şarap kullanmamalısınız.
Başka bir Hint çalışmasında olduğu gibi, başka bir kırmızı şarap polifenolü olan kuersetin, kardiyoprotektif özellikler sergiler. Kan basıncının gerilemesini teşvik ettiği bulunmuştur. Şarap içenlerin daha iyi kolesterol seviyelerine sahip oldukları bulunmuştur. Çalışma, kırmızı şarap takviyesinin kalbe faydalı olabileceği sonucuna varmıştır. Ancak, sadece bir diyet takviyesi olarak düşünün. Başka bir Amerikan çalışması, kırmızı şaraptaki resveratrolün, kardiyovasküler fonksiyonda yaşa bağlı düşüşü önleyebileceğini belirtmektedir. Sağlıklı dozaj için, erkekler tüketimlerini günde 1 ila 2 bardakla sınırlandırabilir. Ve kadınlar günde 1 bardak içebilirler. Bu arada, 118 ml şarap; 355 ml biraya eşittir.
Kolesterol Seviyesini Düşürür
İyi kolesterol seviyelerini yükseltmeye ek olarak, kırmızı şaraptaki resveratrol, kötü kolesterol seviyelerini düşürebilir. Ancak Ulusal Kolesterol Eğitim Programı’na göre, trans yağ tüketimini azaltmak ve her gün egzersiz yapmak kolesterol seviyenizi kontrol altında tutmak için daha iyi bir yol olabilir.
Çalışmalar, dört hafta boyunca günlük bir kadeh kırmızı şarap tüketiminin, iyi kolesterol seviyelerini yüzde 16 oranında yükseltebileceğini söylüyor. Diğer çalışmalar, kırmızı şarabın aksine, diğer alkol türlerinin benzer yararlı etkilere sahip olmadığını söylemektedir.
Diyabetle Savaşır
Amerikan Diyabet Derneği’ne göre, kırmızı şarap içmek kan şekerinizi 24 saate kadar düşürebilir. Ama bu arada, kırmızı şarabın şeker hastalarına yardımcı olabileceğini gösteren bazı araştırmalar var.
Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, orta derecede kırmızı şarap tüketimi, tip 2 diyabetli hastalarda kalp hastalığı riskini azaltabilir. Ancak ılımlılık önemlidir. Daha ilginç olarak, bir araştırmaya göre, haftada üç ila dört kez şarap tüketenlerin, diyabet geliştirme olasılığı, haftada bir kereden az içenlere göre % 30 daha azdır. Kırmızı şaraptaki polifenoller, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olabilir.
Bununla birlikte, çalışmaya katılan doktorlar, hastalarını sadece diyabet riskini azaltmak için şarap içmeye başlamalarını önermemektedir. Ayrıca, farklı alkol türlerinin kan şekeri seviyelerinde farklı etkileri olabileceğini de bilmeliyiz. Örneğin, bira kan şekerini yükseltebilirken, sert içecekler tehlikeli şekilde düşürür.
Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre, diyabet hastalarının sayısı hızla artmaktadır. Diyabet ayrıca felç, böbrek yetmezliği ve kalp hastalığına neden olabilir. Bir başka çalışma, her gece bir bardak kırmızı şarap tüketmenin diyabet riskini azaltabileceğini doğrulamıştır. Diyabetik sıçanlar üzerinde yapılan bir Ukrayna çalışmasında, kırmızı şarap polifenolleri diyabet tedavisinde ve hatta önlemede büyük umut vaat etmektedir. Kırmızı şaraptaki alkolsüz bileşiklerden biri olan tannik asit de diyabet tedavisine yardımcı olabilir. Kırmızı şarap, bir çalışmaya göre, diyabet hastalarının atardamar sağlığını artırabilen, resveratrol kaynaklarından biridir.
Ayrıca beyaz şaraba kıyasla 13 kat daha fazla resveratrol içerir. Araştırmalar, yemekten sonra şeker seviyesindeki dalgalanmaların, genellikle diyabete yol açan inflamasyonun en büyük nedenlerinden biri olduğunu göstermektedir. Ancak, akşam yemeğinizle birlikte bir bardak kırmızı şarap tüketirseniz, kan şekeri dalgalanma seviyesi yaklaşık % 30 daha düşük olacaktır.
Kanserle Savaşır
Rochester Tıp Merkezi’nin bir raporuna göre, kırmızı şaraptaki resveratrol, pankreatik kanser hücrelerini yok edebilir. Antioksidan bunu, hücrelerin çekirdek enerji kaynağının işlevini olumsuz etkileyerek başarır. Kırmızı şarabın kanser tedavisi sırasındaki önemi çok fazladır. Araştırma, resveratrolün sadece kötü huylu hücreleri yok etmekle kalmayıp, aynı zamanda normal dokuları radyasyonun zararlı etkilerinden de koruduğunu göstermektedir.
Araştırmalar ayrıca, haftada en az bir bardak kırmızı şarap içen bireylerin, bağırsak kanserinden korunduğu ortaya çıkmıştır. Resveratrol ayrıca kemoterapi tedavisini inhibe eden proteinleri engelleyerek kanser hücrelerini daha duyarlı hale getirir. Ve kırmızı şaraptaki resveratrol konsantrasyonu, 30 mikrogram/ml kadar olabilir.
Çin’de yapılan bir çalışmaya göre, kırmızı şarap polifenolleri ayrıca kolon kanseri hücrelerinin proliferasyonunu inhibe edebilir. Ve meme kanseri tedavisinde beyaz şaraptan daha iyi olduğu bulundu. Resveratrol dışında, kırmızı şaraptaki mirisetin adı verilen başka bir bileşik de kansere karşı koruyucu özellikler barındırır. Ve farelerde yapılan çalışmalarda, kırmızı şarap polifenollerinin tümör oluşumunu geciktirdiği bulundu. Bir başka İspanyol çalışması da kırmızı şarabın akciğer kanseri gelişmesi ile negatif ilişkili olduğunu ileri sürmektedir.
Colorado Üniversitesi’nden araştırmacılara göre, eğer alkol alacaksanız, kırmızı şarap seçin.
Ancak alkolün kötü etkilerini azaltmak için, her içecek arasında bir bardak su içebilirsiniz. Tabii ki, en iyi yol ılımlı olarak tüketmektir.
Obeziteyi Önler
Bir araştırma, kırmızı şaraptaki resveratrolün vücuttaki kötü yağları, kalori yakan kahverengi yağlara dönüştürebileceğini söylüyor. Antioksidan içeren diyetler obeziteyle mücadeleye yardımcı olabilir. Resveratrol, besinlerden alınan yağlarının oksidasyonunu artırır ve vücudun aşırı yağla yüklenmesini önler. Beyaz yağı, ısı olarak yakılan kahverengi yağa dönüştürür, böylece obezite ve metabolik bozukluğu önler.
Kırmızı şarap tüketimi, sigaranın zararlı etkilerini azaltabilir. Genellikle sigara bırakmak hücrelerdeki enflamasyonu ve yaşlanma sürecini azaltabilir. Bir başka İspanyol çalışmasına göre, kırmızı şaraptaki polifenoller bağırsak mikrobiyotasını modüle eder ve obez bireylerde metabolik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Bu polifenoller ayrıca obezite ile ilişkili kardiyak hastalıkları da önleyebilir.
Omega-3 Yağ Asitlerinin Seviyesini Artırır
Hazırlanan bir rapora göre, ılımlı kırmızı şarap tüketimi, kırmızı kan hücrelerindeki omega-3 yağ asitlerinin seviyelerini artırabilir. Çalışma ayrıca kırmızı şarabın diğer alkollü içeceklerden daha iyi olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar bu etkinin şarap polifenollerine atfedilebileceğini tahmin ediyorlar.