Klima Kullanmanın Zararları Nelerdir? Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Klima sıcak yaz günlerinde olmazsa olmazların başında gelmektedir. Son yıllarda sıcakların küresel ısınma etkisi ile eskisine göre daha sert geçmesi ve mevsim normallerinin üstünde izlemesi klimaların hemen her eve girmesine neden olmuştur. Ancak faydası yadsınamaz olan bu teknoloji nimetlerinin bazı zararları olduğundan da mutlaka bahsedilmelidir.

Klimaların zararları arasında, bilinçsiz kullanıma bağlı olarak ciddi kas ağrıları, grip ve soğuk algınlıkları ile yüksek faturalar gelmektedir. Ayrıca, düzenli bakımı yapılmayan klimaların ev ve ofislerde oluşturduğu legionella mikrobu ile akciğerlerde enfeksiyona neden olduğu da bilinmektedir.

Klima Kullanımının Sağlığa Zararları

Klima kullanımından ortaya çıkan rahatsızlıkların başında kas tutulmaları ve nezleler gelmektedir.

Yukarı da sayılanlara ek olarak;

  • kuru öksürük,
  • baş ağrısı,
  • dudaklarda ve ciltte ciddi derecede oluşan kuruma hissine bağlı dökülmeler ve pullanmalar

klima sonucu oluşabilen rahatsızlıklar olarak sıralanabilmektedir. Ayrıca klimanın zararları etkileri odalar arası sıcaklık farkına bağlı olarak da ortaya çıkar. Terli şekilde soğuk odaya girmek veya ani sıcaklık değişimleri hastalık riskini daha da artırır.

Diğer yandan klimaların ortamda bulunan mikroorganizmaları yapısına çektiği ve bu yolla solunum sonucu bulaşan birçok hastalığa neden olduğu söylenebilmektedir. Aynı şekilde alerjenik mikroorganizmaların üremesi içinde oldukça elverişli bir ortam yaratan klimalar bu nedenle son derece dikkatli kullanılmalı ve mutlaka bakımları yaptırılmalıdır.

Klima Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Klimanın vücudunuza olduğu kadar bütçenize de zarar vermemesi adına kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır.

Öncelikli olarak kişilerin kesinlikle klimaya direkt maruz kalacak şekilde konumlanmaması gereklidir.

Klima sıcaklığının gündüzleri 24, geceleri 26 dereceye ayarlanması hastalık riskini azaltacak ve kesenizi de koruyacaktır.

Klimanın özellikle küçük yaştaki çocuklar üzerine direk temas etmesi ciddi boyutta ve kalıcı kas sorunlarına dahi neden olabilmektedir.

Uzman tavsiyelerine göre, klimaların kullanımları mekan içerisinde önceden çalıştırılarak serinliğin sağlanması ve akabinde molalı olarak çalışmasının devam ettirilmesi gerekmektedir.

Çok sıcak olmayan ancak yüksek nem içeren günlerde ise, klimaların sadece nem çekme özelliğinin kullanılması hem daha ekonomik olacak hem de gerekli ferahlığı sağlayacaktır.

Lejyoner; Klimadan Gelen Tehlike

Klimalar aracılığı ile oluşan ve kendine yaşam alanı bulan bu bakteri solunum yolu ile vücudunuza girdikten sonra, akciğerlerinize yapışarak ciddi enfeksiyonlara neden olmaktadır. Yapılması gereken klima özelliğine bağlı olarak düzenli şekilde filtre temizliğinin yapılması ve filtre seçiminde orijinal filtrelerin tercih edilmesidir.

Klima Çalışırken Pencere Açın

Klimanın zararlı etkilerini en aza indirmek için, klima açıkken ara sıra pencere açılarak odanın nem ve sıcaklık dengesi korunabilir. Bu durum, odada sıcak soğuk hava sirkülasyonunu sağlayacağından klimanın olumsuz etkilerini azaltacak ve en önemlisi havanın kurumasını en aza indirgeyeceğinden solunum yolu hastalıkları riskini en aza indirgeyecektir. Pencere açık olsa dahi klima çalışan bir odada tüm gece uyumak uzmanlarca tavsiye edilmemektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz