Kolesterole İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Kolesterol, mineral ve vitaminlerin organlara, kas dokularına ve kemiklere ulaştırılması için vücuttaki gerekli maddelerden biridir.Ancak yüksek kolesterol değerlerinin vücuda zararı dokunur. Yüksek kolesterol damar tıkanıklığına neden olur ve bu durum kalp krizi riskini yükseltir. Beslenme biçimini düzenlemek kolesterolü düşürmek açısından önemlidir ve bu arada bazı bitkiler kandaki kolesterol oranını dengelemeye yardımcı olabilir. Eğer kolesterol seviyenizi düşürmek için bitkileri kullanmayı düşünüyorsanız, ilk olarak doktora danışmanız en etkili ve güvenli yol olacaktır.

Sarımsak

Sarımsak mutfaklarda yaygın şekilde yer alan ve kolesterolü düşüren bitkilerden biridir. İçerdiği ajoen ve alisin adlı maddeler fazla kolesterolün vücuttan atılmasını sağlar. Bu maddelerden en iyi şekilde yararlanmak için sarımsağı taze olarak tüketmeniz önerilir.

Kolesterole İyi Gelen Bitkiler

Safran

Asya ve Hint mutfağına aromasını katan safran bitkisi, sağlığa faydalarıyla da oldukça değerlidir. Safrandaki aktif kimyasal bileşen, krosetin, kolesterol düşürücü özelliklere sahiptir.

Cayenne Biberi

Daha çok Jamaika, Çin ve Hint mutfaklarında rastladığımız Cayenne biberi yemeklere acılığıyla ayrı bir tat katar. Batı’da pek çok acı sosta bu biber kullanılır. İçerdiği kapsaisin maddesi sayesinde hem acılığını hem de kolesterol düşürücü özelliğini kazanır.

Zencefil

Tıpkı safran gibi zencefil de Asya ve Hint yemeklerinin vazgeçilmez malzemeleri arasındadır. Keskin aroması ve tatlı-acı tadıyla yemeklere özel bir lezzet katar. Bu bitkinin kökleri kandaki fazla kolesterolün temizlenmesine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra zencefil, kan dolaşımını hızlandırır ve damar tıkanıklığını önler.

Karnıyarık Otu

Karnıyarık otu Çin kökenli bir bitkidir ve müsilaj denen bir lif türü içerir. Sıvıyla temas ettiğinde müsilaj genişler ve sindirim sistemindeki fazla kolesterolü , daha kana karışmadan emebilir.

Ginseng

Ginseng bitkisi ürünleri, Batı dünyasında enerji arttırıcı olarak yaygın şekilde pazarlanmaktadır. Bu bitkinin pek sözü edilmeyen bir başka önemli özelliği ise, ginsengin ‘ginsenosid‘ denilen kimyasallar içermesi ve bu kimyasallar sayesinde kolesterolün vücuttan atılmasını sağlamasıdır.

Alıç Bitkisi

Alıç bitkisi, kolesterolün damarların duvarlarında birikmesini önleyebilir. Ayrıca bu bitki damarları genişleterek kan dolaşımını iyileştirir ve bu da vücudun fazla kolesterolden kurtulmasını kolaylaştırır.

Zerdeçal

Zerdeçal, Hint körisine altın rengini veren bitki olarak bilinse de, zerdeçalın geleneksel tıpta kullanımı epey eskilere uzanır. Eski Ayurvedik şifacıların, sarılık için başvurduğu zerdeçalın bugün, içerdiği ‘kurkumin‘ adlı madde sayesinde kolesterolü düşürebildiği ve felce neden olan kan pıhtılarını çözebildiği düşünülmektedir.

Çay

Çay yaprakları dünya genelinde, sıcak veya soğuk içeceklerin üretiminde kullanılır. Yapraklarındaki ‘tanen‘ adlı maddeler vücudu fazla kolesterolden arındırabilir. Kan dolaşımı üzerinde de olumlu bir etkisi vardır.

Altınmühür Bitkisi

Altınmühür, tıpkı ginseng bitkisine benzer iyileştirici özellikler gösterir. İçerdiği aktif kimyasallar, berberin ve hidrastin, kolesterolü düşürme ve kalp krizini önleme yönünde etkili kabul edilir.

Önlemler ve Uyarılar: Kolesterol değerlerinin dengelenmesi için yaşam tarzında yapılacak değişiklikler esastır. Kolesterolünüzü düşürmek için fazla kilolardan kurtulmak, sağlıklı yiyecekler tüketmek ve fiziksel aktiviteyi arttırmak gerekir. Sigara içiyorsanız, mutlaka bırakmalısınız. Bazı doğal ürünlerin kolesterolü düşürmekte yardımcı olabildiği doğrudur. Eğer bitkisel takviye almayı düşünüyorsanız, bunu doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin. Yaşam biçiminizde yapacağınız değişikliklere ve beslenme düzeninize bitkileri veya bitkisel takviyeleri ne şekilde ekleyeceğinizi, sizin için en iyi şekilde bir uzman belirleyebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz