Kolik Nedir?
Kolik, belirli bir sebebi olmayan ve bebeğin ilk aylarında sürekli ağlaması ve sıkıntılı olması durumudur. Doktorlar yeni doğan bebeklerin %20′sinde kolik teşhisinde bulunmaktadır. Genelde doğumdan 2-4 hafta sonra başlar ve 3 ay kadar sürebilir. Bebeğiniz diğer zamanlarda mutluysa kolik endişe edilecek bir durum değildir. Doktorlar koliğin sebeplerini bilmemektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Ağlama dışında özel bir belirtisi yoktur. bebek doğduktan 2-3 hafta sonra başlayabilir. Kolik olan bebekler her gün saatlerce yatıştırılamayacak şekilde ağlarlar. Bu ağlamalar genelde öğleden sonra başlayıp akşamın erken saatlerine kadar devam eder.
Bebek ağlarken hava yutar ve bu da daha fazla gaza ve rahatsızlığa neden olur. Bebeğiniz gaz çıkarır ve dizlerini sürekli olarak göğsüne çeker. Kucağa alındığında veya bebek gezdirildiğinde susma, belirtileri arasındadır.
Bebeğinizi dikdörtgen bir battaniyenin üzerine yatırın, kafası battaniyenin baş tarafına yakın olsun. Bebeğinizin ellerini göğsünde kenetleyin, bu sırada battaniyenin bir tarafını bebeğin üzerine katlayın ve bebeğinin arkasına sıkıştırıverin. Battaniyenin alt köşesini yukarı getirin. Battaniyeyi bebeğin göğsünden ve sırtının altından geçirirken ters köşesini diğer kol üzerinden katlayın.
Bebeklerde kolik bebeğe zararlı mıdır?
Kolik bebeğe zararsızdır. Ancak bebekler ağlama sırasında kendileri sıkarlar. Karın kaslarındaki gerilmeden bunu anlayabilirsiniz. Kısacası kolik bebeğe zarar vermez ama uzun süren ağlama eğer bebek sakinleştirilmez ise bazı ufak rahatsızlıklar yaratabilir. Bu sadece kolik için geçerli değil bütün ağlamalar için geçerlidir.
Bebeklerde kolik ne zaman geçer?
Bebeklerde kolik kendiliğinde herhangi bir tedavi yapmaksızın yaklaşık 3. aylarda geçer. Ancak bu bebekten bebeğe farklılıklar göstermektedir.
Bebeklerde kolik ağlamaları nasıl geçer?
Bunun bir ilacı yoktur. Yapılacak şey bebek ağlamaya başladığında; Kucağa alınması, Kulağına tatlı sözler mırıldanılması, İki kişi tarafından bir battaniye içinde sallanılması, Oda değiştirilmesi, örneğin hava güzelse dışarı çıkarılması, Uyutulması veya emzirilmesi faydalı olabilir.
Yine kolik ağlamalarını azaltmak için bebeği daha çok akşamları uyutun. Zaten yeni doğan bebekler günün çoğunu uyuyarak geçirirler. Az bir süre uyanıktırlar. Bu uyanıklık süresinin sabahları kullanmalı ve uyku çoğunlukla geceye bırakılmalıdır.
Bebeğiniz saatler boyunca hiç susmadan ağlıyorsa – beslemek ya da bezini değiştirmek de işe yaramıyorsa – potansiyel ciddi rahatsızlıkları olmadığından emin olmak için doktorunuza başvurun. Bebeğinize vurmayın ve bebeğinizi sallamayın; beyni zarar görebileceği gibi körlükle de sonuçlanabilir.
Anne babalara öneriler;
Kolik anne ve babaların ihmali veya hatası sonucu gerçekleşmez. Bu sebeple özellikle anneler bebeklerinin ağlamasından kendilerini sorumlu tutmamalıdırlar. Bebek ağlarken gerilmek, sinirli hareketlerde bulunmak yanlıştır. Bebekler gergin ortamları hissederler ve daha çok ağlarlar. Bebek ağlarken lütfen sakin olun. Doğal karşılayın, korkmayın ve paniklemeyin. Emin olun sizin rahatlığınız ve sakin tavırlarınız bebeğe iyi gelecektir.
Doktorunuz kolik teşhisi koyduysa;
- Bebeğinizi kucağınıza alın. Araştırmalar annelerinin kucağında olan bebeklerin daha az ağladıklarını göstermektedir.
- Öğleden sonraları çok yoğun ortamlardan uzak durun (kalabalık caddeler, alışveriş merkezleri ve restoranlar gibi).
- Bebeğinizi ince bir battaniyeye rahat bir şekilde sarın.
- Bebeğinizi arabayla gezmeye çıkarın.
- Bebeğinizi tutarken yavaşça dans etme, yürüme ya da hafifçe sallama gibi sabit, ritmik hareketler yapın.
- Bebeğinizi emziriyorsanız sarımsak, lahana, fasulye, soğan, kafein ya da süt ürünlerinden uzak durun.
- Bebeğinizi kolunuzun dirsekle bilek arasındaki bölümüne yüz üstü duracak şekilde ata biner gibi yerleştirin, kafasını dirseğinizde ayaklarından biraz yüksekte tutun ve sırtını hafifçe sıvazlayın. Ya da bebeğinizi kucağınıza karnı aşağı gelecek şekilde yatırarak sırtını sıvazlayın.
- Bebeğinizi emziriyorsanız daha fazla emzirin.
- Bebeğinize öğün aralarında emzik verin.
- Kendinize de zaman ayırın, kolik anne babalar için çok zorlayıcı olabilir.