Kolon Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

kolon kanseri

Günümüzde birçok kanser çeşidi ortaya çıkmıştır. Geçmişte bu denli çeşitli kanser hastalıkları bulunmamaktaydı. Bu çeşitliliğin artması ve kanserle ilgili ölüm oranının çoğalmasının genel sebebi ise beslenme koşullarıyla alakalı olduğunu uzmanlar açıklamış durumdalar. Ancak insanlar hala katkı maddesi bulunan gıdaları tüketmekte ve ciddi sonuçlara yol açacağını bile bile üretmektedir. Bu bilinçsiz beslenme sonucunda ise hemen hemen vücudumuzun her bölgesi kansere müsait konuma gelmiş durumdadır.

Kanserin oluşum evresine bakacak olursak, bir dokuda milyonlarca aşırı çoğalma sonucu doku üzerinde tümör adını verdiğimiz oluşumlar meydana gelmektedir. Bu tümörler ise zamanla büyüyerek içerisinde bulunduğu dokunun işlevlerini tamamen yitirmesine sebebiyet vermektedir. Bu sebeple kanser olan bir bölgeye en kısa sürede müdahale edilmesi gerekmektedir. Aksi halde kanser büyüyecek ve diğer organlara da sıçrayacaktır. Bu kanser çeşitlerinde bir tanesi de kolon kanseridir.

Kolon Kanseri Nedir?

Kolon kanseri bir diğer adıyla bağırsak kanseridir. Bağırsak sindirim sistemimizin en önemli parçalarından biridir. Sindirim sistemimizin görevi tüketmiş olduğumuz yiyeceklerin ve içeceklerin belli başlı bir sürece tabi tutarak enerjiye ve besine çevirmektir. Bu işlemden sonra ise gereksiz olan kalıntıların atılmasını sağlamaktır.

Bağırsak iki kısma ayrılı; ince bağırsak ve kalın bağırsak. Tükettiğimiz yiyecek ve içecekler yemek borumuz aracılığıyla midemize iner. Gıdaların sindirimi midede gerçekleşir ve daha sonra ince bağırsağa geçer. İnce bağırsağın görevi ise besin öğelerini emmektir. Sonraki işlem ise kalın bağırsakta sıvının tamamen emilip dışkı olarak atılmaya hazırlanma evresidir. Son olarak ise dışkı atılmaya hazır olduktan sonra rektumda depolanır.

Kalın bağırsak rektum ve kolondan meydana gelmektedir. Kalın bağırsakta birçok tabaka bulunmaktadır. Kolon kanseri ise en iç tabakada meydana gelmektedir. Erken teşhis edilmediği takdirde kanser ilerler ve diğer tabakalara da sıçrar. Öncelikle kas tabakasına ve daha sonra bağırsak duvarına kadar sıçrar. Bu dediğimiz büyüme yaklaşık olarak 5 ila 10 yıl arasındadır. Kolon kanserine sebep olan ise genellikle polip veya adenoma adındaki bağırsak içerisinde gelişen parazitlerdir.

Kolon Kanserinin Belirtileri

Dışkıda veya rektumda oluşan kanamalar, ishal veya kabız, karın bölgesinde oluşan hafif ağrılar veya şişkinlikler, kısa sürede aşırı kilo kaybı, aşırı yorgunluk ve nefessizlik başlıca kolon kanserinin belirtilerindendir. Bazen kolon kanseri bağırsakta tıkanıklığa da neden olmaktadır. Kabızlık ve hastalık hissi, karın bölgesindeki gelgitli ağır sancılar bu durum sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler başka hastalıklardan dolayı da görülebilmektedir. Özellikle hemoroit ve bağırsak iltihabı gibi hastalıklarda da bu belirtiler görülebilmektedir.

Yukarıdaki belirtiler eğer sizde mevcutsa hemen bir doktora görünmeniz gerekmektedir. Aksi halde teşhiste ve tedavide gecikilmiş olacaktır. Tedavinin gecikmiş olması demek, olası bir kolon kanserinin daha da yayılması anlamına gelmektedir. Bu sebeple bu tip belirtilerde hemen bir uzmana danışmak gerekmektedir.

Kalın bağırsak kanseri genellikle kolon bölgesinde görülmektedir. Bu sebeple kolon kanseri adını almıştır. Kolon yaklaşık olarak rektumun üçte biri kadar üstünde yer almaktadır. Kolon kanseri bazı araştırmalar sonucu ırsi olarak daha yaygın bir şekilde oluşumu izlenmiştir. Yani kolon kanseri olan birinin akrabalarında kolon kanseri çıkma olasılığı daha yüksektir.

Kolon kanserinden korunma yollarından bir tanesi ise alışıla gelmiş olan beslenme alışkanlığımızda değişiklikler yapmak ve daha doğal gıdalarla beslenmektir. Özellikle lif oranı yüksek olan gıdaları tüketerek bu riski daha da aza indirmiş oluruz. Lif ise çoğunlukla meyve, sebze ve tahıllarda bulunmaktadır. Kırmızı etten ise kaçınmalıyız. Tükete bildiğimiz kadar az tüketmeliyiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz