Kronik Böbrek Hastası Hamile Kalabilir Mi?

böbrek hastalığı hamilelik

Kronik böbrek hastaları, diyaliz tedavisi gören ve her ay mütemadiyen adet görmeyen insanlardır. Bu hastalarda çoğunlukla gebelik erken dönem düşük olması ile sonuçlanır. Kronik diyaliz tedavilerinde gebelik %1- 7 oranında gerçekleşebilmektedir. Gebeliklerin devamı durumunda da % 30- 50 arasında canlı doğum gerçekleşebilir. Kronik böbrek yetmezliği hastalığı yaşayan anne adaylarında görülen yüksek tansiyon, erken doğuma ve çocuğun gelişiminde geriliğe sebep olabilir. Bu yüzden gebelik gerçekleştiğinde sürecin çok sıkı takip edilmesi gerekir.

Hastalık döneminde bebeğe ait sorunlar görülmesi durumunda hastalığın seyri daha çok artacaktır. Normalde kronik böbrek hastalığı çeken kadınlarda bebek sahibi olma oranı düşükken, diyaliz tedavisi gören adaylarda bu oran daha fazla artmaktadır. Hamile kalınması durumunda da diyaliz tedavisinin devam etmesinde bir sakınca bulunmaz. 

Diyaliz

Diyaliz tedavisindeki uygulamaların iyileşmesi sonucunda prematüre doğan bebeklerin yaşatılması konusunda yeni gelişmeler yaşanmış ve bu gelişme sağ kalım oranını artırmıştır. Kronik böbrek hastalıklarında gebelik, diyaliz tedavisi başlamadan önce gerçekleşmiş olabilir. Diyalizden önce başlayan gebeliklerde bebeğin sağ kalma olasılığı daha yüksektir. 

Hemodiyaliz hastalarında da periton diyaliz hastalarında da başarılı genellikler görülmektedir. Periton diyaliz hastalarında gebe kalma ve gebeliğin devam etme olasılığı 3- 4 kat daha fazla görülmektedir.

Periton diyalizinde ataklara bağlı olarak oluşacak yapışıklıklar, gebelik oluşumunu olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun yanında periton diyalizinde metabolik düzeyler ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmaması da duruma avantaj sağlamaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz