
Kulak enfeksiyonu yetişkinlerden çok çocukları etkileyen bir sağlık problemidir. Yine de burada okuyacağınız çözümler küçük çocuklar için uygun olmayabilir. Çocuklarla ilgili tüm rahatsızlıklarda ilk önce bir doktora danışmak en doğrusudur. Kulak enfeksiyonuna gelince, kulağın orta kulak bölümüne saldıran virüs veya bakteriler nedeniyle kulak enfeksiyonu meydana gelir. Orta kulak, kulak zarının hemen arkasında yer alır ve hava dolu küçük bir cepten oluşur. Östaki borusu ise orta kulağı boğaz kısmına bağlar. Östaki borusu aynı zamanda havanın orta kulağa girip çıkmasını düzenleyerek kulakta basınç oluşmasını engeller.
Soğuk algınlığı ya da grip gibi viral enfeksiyonlar ya da alerjiler mikropların Östaki borusu aracılığıyla orta kulağa ulaşmasına neden olur. Orta kulakta biriken mikroplar ise enfeksiyona ve iltihap oluşmasına yol açar. İltihap kulak zarına baskı yapar ve esnek şekilde hareket etmesini engeller. Kulak enfeksiyonları şiddetli kulak ağrısı, kulaktan iltihap akması, bulantı, ateş ve kulak tıkanıklığı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Ağrı ve şişlik yapan kulak enfeksiyonunu evdeki malzemelerle geçirmeyi denemek isterseniz, aşağıda denenmiş bazı doğal reçeteleri bulabilirsiniz. Ancak kulak enfeksiyonu için zaten bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuzun tavsiyelerini esas alın ve bu reçeteleri denemek için ilaçlarınızı yarıda kesmeyin.
Kulak Enfeksiyonu İçin Doğal Tedaviler
Sarımsak
Sarımsağın antiviral, antibakteriyel ve iltihap önleyici özellikleri son derece güçlüdür. Hatta bu özellikleriyle sarımsak eczanelerde satıla antibyotiklerle karşılaştırılır. Sarımsağın içerdiği alisin adlı maddenin iyileştirici özellikte olduğu ve doğal bir ağrı kesici gibi etki ettiği bilinmektedir.
2 çay kaşığı hardal yağına 2 diş sarımsak ekleyin. Yağı ısıtın ve sarımsağın sıcak yağa karışması için bir dakika bekleyin. Yağı soğutun. Bir diş sarımsağı karışımdan alın ve yağı kulağa damlayacak şekilde sıkın. Enfeksiyon geçene dek sarımsak yağını 3-4 kez kullanabilirsiniz. Aynı reçeteyi saf zeytin yağı ile de deneyebilirsiniz.
Fesleğen
Kulak enfeksiyonunu doğal yollardan iyileştirmek için yararlanılabilecek bitkilerden biri de fesleğendir. Ancak fesleğeni kulağınıza damlatmamalısınız. Vücudun iltihapla savaşmasına yardımcı bitkilerden fesleğeni kulağın dış bölgelerine uyguladığınızda ağrıyı alabilir ve şişliğe de iyi gelir.
4-5 adet taze Hint fesleğeni yaprağını ezin ve suyunu çıkarın. Bu suyu hasta kulağın dışına ve üzerine sürün. Sıvıyı kulak kanalına kaçırmamaya dikkat edin.
Ayrıca birkaç damla Hint fesleğeni yağını aynı oranda Hindistan cevizi yağı ile karıştırdıktan sonra bir parça pamuk yardımıyla karışımı yine kulağın çevresini, dış kısımlarını ve üzerini ovabilirsiniz. Bu tedaviyi günde iki kez tekrarlamanız önerilir.
Zeytinyağı
Kulak enfeksiyonlarının nedenlerinden biri de kulak kirinin bakteri veya mantar kaparak Östaki borusunda tıkanıklığa yol açmasıdır. Biraz zeytin yağı yardımıyla bu tıkanıklığı kolayca açabilirsiniz.
Biraz zeytin yağını hafifçe ısıtın. Kulağınıza bu yağdan birkaç damla damlatın. Yağ kulak kirinin yumuşamasını sağlayacaktır. Geriye itmemeye özen göstererek pamuklu bir kulak çöpüyle kiri temizleyin. Kulak çöpüyle kiri daha geriye ittirmemelisiniz. Bu nedenle çöpü fazla geriye itmeden, nazik şekilde kullanın.
Soğan
Çoğu sıcak yemeğin başlıca malzemelerden soğanın iyileştirici özellikleri de vardır. Kulak enfeksiyonu için de soğan tedavi amaçlı kullanılabilir.
Küçük bir soğanı doğradıktan sonra fırında 10 dakika kadar ısıtın. Soğuduktan sonra soğanın suyunu çıkarın. Hasta kulağınıza bu sudan 2-3 damla damlatın ve başınız yana yatık şekilde biraz bekledikten sonra kafanızı ters yöne eğerek suyun dışarı çıkmasına izin verin.
Çay ağacı yağı
Kulak ağrısına anında çözüm için başvurulabilecek doğal malzemelerden biri de çay ağacı yağıdır. Ancak çay ağacı güçlü bir yağdır ve kullanmadan önce mutlaka inceltilmelidir.
3 damla çay ağacı yağını 2 yemek kaşığı zeytin yağı ve bir çay kaşığı elma sirkesiyle karıştırın. Karışımı hafif şekilde ısıtın. Başınızın altına havlu koyduktan sonra yan yatın ve ağrıyan kulağınıza bir damlalık yardımıyla bbu karışımdan damlatın. 5 dakika kadar yana yatık şekilde bekleyin. Daha sonra başınızı diğer yana doğru yatırarak sıvının kulağınızdan tamamen boşalmasına izin verin. 2 gün boyunca bu tedaviyi günde 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz.
Elma Sirkesi
Kulak enfeksiyonuna neden olan mantardan kurtulmak için elma sirkesi en etkili reçetelerden biridir.
Bir miktar elma sirkesini yine aynı oranda su veya alkol ile karıştırın. Karışıma bir parça pamuk batırın . Pamuğu kulağınıza kulak tıkacı gibi tıkayın ve bu şekilde 5 dakika bekleyin. 5 dakikanın ardından pamuğu kulağınızdan çıkartın ve hasta kulağın üzerine yatın. Bu şekilde sıvının kulağınızdan akmasını sağlayacaksınız. Bir fön makinesi kullanarak kulağınızı olabildiğince kurutun.
Kulak enfeksiyonun Östaki borusu ile ilgisi varsa elma sirkesi ile gargara yapmak da işinize yarayabilir.
Tuz
Kulak enfeksiyonlarında en çok kullanılan doğal yöntemlerden biri, hemen her evde el altında olduğundan tuzdur desek yeridir.
Bir fincan tuzu sos tavasında 3-5 dakika süreyle ısıtın. Sıcak tuzu bir çorabın ya da kalın bir bezin içine koyup ağzını bağlayın. Yakmayacak bir sıcaklığa eriştiğinde tuz dolu çorabı ya da bezi hasta kulağın üzerine koyun ve 5-10 dakika kadar bekletin.
Bu reçeteyi gün içerisinde ihtiyaç duyduğunuz kadar tekrarlayın. Çoraptan gelen ısı kulaktaki sıvıyı kurutacak ve hem şişliği hem de ağrıyı alacaktır.
Uyarı; evde bitkisel reçeteler hazırlarken kullandığınız ürünlerin taze, saf, organik, katkı maddesiz vb gibi en doğal özelliklerde olması önemlidir. Beklenmeyen bir etki, alerjik reaksiyon, kızarıklık, ağrı vb durumlarda reçeteyi uygulamayı hemen durdurun ve bir doktora başvurun.