Kontak lens kullanımının amacı göz kusurlarını düzeltmek ve daha estetik bir görünüm sağlamaktır. Günümüzde farklı göz rengine sahip olmak isteyenlerde kontak lens kullanmaktadır. Lense alışmak başlarda zor gibi görünse de alışıldığında gözlük kullanımından daha pratiktir.
Peki lens kullanmanın hiç mi kötü etkisi yok. Eğer göz yapınız lense uygun değilse, göz alerjiniz varsa veya hijyenik bir ortamda bulunmuyorsanız görme kaybına kadar ilerleyebilecek sorunlarla yüz yüze gelebilirsiniz. Bu yazımda lens kullanımıyla ilgili tüm merak edilen konulara değinecek ve en güvenli şekilde lens nasıl kullanılır tavsiyelerde bulunacağım.
Lens Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Gözler en hassas duyu organlarımızdandır. Bu nedenle lens alırken ince eleyip sık dokumak gerekir. Lens almadan önce gözlerinizi mutlaka muayene ettirin. Bunun için uzmanlık alanı sadece göz ve göz hastalıkları olan branşlaşmış hastaneleri seçmenizi öneririm.
Muayene sırasında gözünüze en uygun radius ve çapta lens belirlenmelidir. Aksi takdirde lens göz içerisinde çok fazla hareket eder veya korneaya baskı yapar. Buda sizi rahatsız eder, görüşü engeller, gözde kızarma batma gibi sorunlara yol açar.
Göz doktorunuz uygun lensi belirledikten sonra deneme lenslerini gözünüze takarak görmenizi ve gözünüzün lense verdiği tepkiyi değerlendirecektir. Muayene sonunda eğer isterseniz lens gözünüzde kalabilir. Eğer doktorunuz lens kabı ve solüsyon vermezse bir gözlükçüden temin edebilirsiniz.
Lensin Tersi Düzü Nasıl Anlaşılır?
Özellikle ilk defa lens kullanan kişilerin karşılaştığı sorunlardan biridir lensin tersi düzü. Lensin düzünü anlamak için lens işaret parmağı üzerine konulduğunda çanak şeklinde olması gerekir. Eğer kenarları dışarı doğru dönükse lens ters çevrilmelidir.
Günümüzde üretilen birçok lens üzerinde lazerle yazılmış yazılar mevcuttur. Lensin üzerindeki yazılar gözünüze taktığınızda dışarıdan düzgün okunacak şekildeyse lens düzdür.
Lensi ters taksanız bile görüntüde bozulma veya bulanıklık oluşmaz. Ters lens gözü rahatsız eder ve uzun süreli kullanımda batma ve kanlanma gibi sorunlar oluşturabilir. Ama gözde kalıcı bir sorun oluşturmaz.
Lensin Bakımı ve Temizliği
En önemli noktalardan biri lensin bakımı ve temizliğidir. Eğer iyi temizlenmemiş bir lensi gözünüze takarsanız gözde enfeksiyon oluşma riski oldukça yüksektir. Bu nedenle lensin bakımı ve temizliğiyle ilgili aşağıdaki tavsiyeleri okumanızda fayda var.
Lensleri takıp çıkarmadan evvel ellerinizi mutlaka sabun ile yıkayınız ve temiz bir havlu iyice durulayınız.
Lensin kabı ve solüsyonunuzun dışını temiz tutun. Mümkünse önce kapaklarını açıp daha sonra ellerinizi yıkamak en doğrusudur.
Denize, havuza veya duşa girerken lenslerinizi mutlaka çıkarın.
Her ne kadar gece yatarken de kullanabilirsiniz diye satılan lensler olsa da mutlaka her gece lensinizi çıkarın.
Lensi takmadan önce ve çıkardıktan sonra lensi solüsyon ile temizleyin.
Lens kabı içerisindeki suyu mutlaka her kullanımdan sonra değiştirin.
Uzun süre kullanmadığınız için kurumuş lensleri değiştirin.
Az veya çok kullanmış olmanızın bir önemi yoktur, kullanma süresi biten lenslerinizi değiştirin.
Lensleri kabından çıkarırken parmaklarınızın etli kısımlarını kullanın, tırnaklarınızla veya cımbız ile lensi çıkarmaya çalışmayın.
Gözünüzde lens varken mangal veya odun fırını gibi yüksek sıcaklık yayan yerlere uzun süre bakmayın.
Daha pahalı olsalar da mümkün olduğunda oksijen geçirgenliği yüksek lensler kullanmaya çalışın.
Lensler gözünüzdeyken gözünüzü çok fazla ovuşturmayın veya ellemeyin.
Mümkünse gözünüzde lens varken makyaj yapmayın.
Mecbur değilseniz veya evinizdeyseniz lens kullanmayın veya gözlük tercih edin.