Mantara İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Cilt mantarının pek çok türü vardır ve vücudun ayak, kafa, tırnak, sırt gibi başka başka bölgelerini etkileyebilir. Mantarlar cildin altına nadiren nüfus eder ve bu nedenle tedavileri çok zor değildir. Mantar bulaşıcı bir hastalıktır ve bu mikroorganizmalar genellikle nemli ve karanlık vücut bölgelerini daha çok severler. Nemli havlu kullanmak veya kirli çoraplar mantar oluşması için elverişli durumlardır. Mantara karşı doktorlar genellikle mantar kremleri reçete ederler.

Tedavide ilk olarak mantarın cinsinin tespit edilmesi önemlidir. Her mantar kremi her hastaya aynı şekilde etki göstermeyebilir. Mantar ilaçları dışında mantara karşı etkili olan bitkisel yağları da denemek isteyebilirsiniz. Ancak vücutta hızla yayılan veya özellikle tırnaklara doğru ilerleyen mantar için bir an önce bir cilt doktorunu görmek en doğru yöntem olacaktır.

mantara iyi gelen bitkiler

Oregano Yağı

Oregano yağının faydaları arasında mantara iyi gelmesi de yer alır. Oreganonun bu olumlu etkisi, içerdiği iki maddeden kaynaklanır. Bunlar karkavol ve timoldur. Oregano yağının mantara karşı etkisi o kadar güçlüdür ki, bu yağın buharının bile mantar hücrelerini öldürebildiği tespit edilmiştir.

Oregano yağının cildinize uygun olup olmadığını, yani bir yan etki görüp görmeyeceğinizi anlamak için cildinize bir damla oregano yağı damlatın. Eğer kızarıklık ve tahriş görürseniz, oregano yağını zeytin yağı ile inceltmeyi deneyin. Bu şekilde bile olumsuz bir etki görüyorsanız en iyisi oregano yağını kullanmamak olacaktır.

Karanfil Yağı

Karanfilin iyileştirici özelliklerinden söz ederken daha çok ağız kokusu, diş tedavisi ya da ateş düşürmek konu edilir. Öte yandan karanfilden elde edilen ‘öjenol‘ adlı yağın, mantar iyileştirici özelliği bulunur. Saf karanfil yağını cilde uygulamadan önce, zeytin yağı ya da badem yağı ile inceltmeniz, cildin tahriş olmasını engelleyecektir.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı (Melaloyka) yağı, mantar organizmalarına ve özellikle tırnak, ayak ve vajina mantarına karşı etkili bir savaşçıdır. Aslında bu yağ bakteri, virüs, iltihap, sivilce, akne, ağız yaraları gibi pek çok sorun karşısında güçlü bir etki gösterir. Bu nedenle öksürük ya da grip için de önerildiğini duyabilirsiniz. Saf çay ağacı yağını cilt üzerinde inceltmeden kullanılabileceği söylenir ama bu her cilt için için geçerli olmayabilir. Saf çay ağacı yağı cildinizi tahriş edebilir, bu nedenle zeytin yağı veya badem yağı ile karıştırılarak kullanılması önerilir. Yağı saf şekilde kullanırken 2-3 damla yeterlidir.

Sarımsak

Kokusu yüzünden pek çok kişinin burun büktüğü sarımsak, aslında sofradan eksik olmaması gereken besinlerden biridir. Sarımsağı faydalı bir bitki haline getiren, içindeki etkin madde ‘alisin’ mantara karşı da iyileştirici bir etki gösterir. Sarımsak tüketmek, enfeksiyonlara karşı vücudu güçlendireceğinden, vücutta mantar oluşmasını da güçleştirebilir. Sarımsak kapsülleri bu etkiyi arttırmak ve mantarı iyileştirmek için kullanılabilir ama bu tip, kapsül şeklindeki takviyeleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanız en iyisidir. Dozaj ve kullanım süresi tedaviyi etkiler ve üstelik yan etkilerden korunmuş olursunuz.

Mantara İyi Gelen Diğer Bitkiler

Altınmühür

Herbalistlerin mantara iyi geldiğini düşündüğü bitkilerden biri de altınmühür bitkisidir. Antimikrobiyal özelliği içindeki ‘berberin’ maddesinden kaynaklanır ve bu madde, pek çok bakteri ve mikrop türünün düşmanıdır. Altınmühür vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını kolaylaştırır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Berberin maddesinin sık sık bir antibiyotik veya dezenfektan olarak kullanıldığını görürüz. Özellikle yanık ve kesiklerde bu özellikleri öne çıkar.

Altınmühür takviyelerini piyasada farklı şekillerde bulabilirsiniz. Kapsül olarak ya da cilde sürülerek farklı biçimlerde mantara karşı kullanılabilir. Ancak kalp hastalarına, karaciğer hastalarına, ilaç kullananlara ve tansiyon hastalarına bu bitki önerilmez.

Hindistan Cevizi Yağı

Vücudu mikroplardan arındırmak için etkili olan Hindistan cevizi yağı, sıra mantarla savaşmaya geldiğinde de gücünü gösterir. Hindistan cevizindeki asitler, lorik asit ve kaprilik asit, doğrudan mantarlara saldırır ve büyümelerini, yayılmalarını engeller. Lorik asit vücudun direncini arttıran ve anne sütünde de bulunan bir asittir. Hindistan cevizi yağı ağızdan alınabilir veya cilde sürülebilir. Mantarla savaşmasının yanı sıra, bu yağ mükemmel bir vücut nemlendiricisidir.

Önlemler ve Uyarılar: Mantar bulaşıcı bir hastalık olduğundan, mantar şikayeti olan kişilerin havlularını, giysilerini kullanmak sakıncalıdır. Vücudunuzda mantar benzeri, kaşıntılı kızarıklıklar ve benekler gördüğünüzde ilk olarak bir doktora başvurmak en iyi yöntem olacaktır. Vücudunda bir kez mantar oluşan kişiler, tedavinin ardından tekrar mantar sorunuyla karşılaşabilir.

Bu nedenle mantarı oluşturabilecek koşullardan her zaman kaçınılmalıdır. Mantarı iyileştirmek için bitkisel ürünlere başvuracaksanız, özellikle saf yağların nasıl, kaç damla ve ne kadar süreyle kullanılması gerektiğini iyice öğrenin. Mantar hızla yayılma eğilimi gösteriyorsa hemen bir doktora başvurun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz