Mehmet Akif Ersoy Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Mehmet Akif Ersoy

1873 yılında İstanbul’da doğan yazar, 1936 yılında yine İstanbul’da vefat etmiştir. Öğrenim hayatına 4 yaşındayken Fatih’te bulunan mahalle mektebinde başlamıştır. Daha sonra Fatih Merkez Rüştiyesi’nde eğitimine devam etmiştir.
Babasından Arapça öğrendiği gibi Fatih Camii’ndeki bir hocadan da dersler almıştır. Farsça ve Fransızcayı öğrenmiştir. Babası vefat edip evlerinin ise bir yangında yanmasından dolayı Mülkiye’nin yüksek kısmından mezun olamadan ayrılmak zorunda kalmıştır.

1893 yılında eğitim almış olduğu baytar mektebinden birincilikle mezun olmuştur. Rumeli Arnavutluk ve Arabistan’ı gezdi. Hayatının uzun bir dönemi Mısır’da fakr u zaruret içerisinde geçti.

Mehmet Akif Ersoy Edebiyatımızdaki Yeri

Ömrü milletine hizmet ve çilelerle geçmiş olan emsaline az rastlanır, bu büyük insan istiklal Marşı’mızın şairidir. O Müslüman Türk Milleti’ne milletimizin milli marşını hediye etmiştir.

Mehmet Akif Milli Mücadele’de bizzat görev almış, halka milli mücadeleyi olanca gücüyle anlatmıştır. Düşmanı kendi ifadesiyle söyleyecek olursak ‘bu cennet vatanı’ndan kovmak için varını yoğunu ortaya koymuştur. Akif’in bilinen en meşhur eseri hiç şüphesiz İstiklal Marşı’dır. Ama maalesef bu vatan sevdalısı abide şahsiyet düşmanın yurttan atılıp Cumhuriyet’in kurulmasından sonra ömrünü yoksulluk içerisinde geçirmiştir. Hatta vatanından uzak diyarlarda yaşam mücadelesi vermiştir.

Onun Mısır hayatını her Türk gencinin okuması ve idrak etmesi gerekmektedir. Akif şiirlerinde çok farklı bir edaya sahipti. Şiirlerinde rabbi ile olan muhabbeti dikkati çektiği gibi, yeniden büyük bir medeniyet olmanın çareleri de göze çarpmaktadır.

Şiirlerinde halka bir şeyleri öğretme gayreti içerisinde olup olayları şiirleştirerek vermiştir. Aslında onun şiirlerinde tiyatro ve şiir bir aradadır, diyebiliriz. Akif eserlerinde güncel toplumsal olayları işlediği gibi İslam’ın yılmaz bir savunusu da olmuştur.

Mehmet Akif Ersoy’un Eserleri

Akif’in tüm şiirlerini Safahat’ta toplamıştır. Aynı zamanda bir de çok büyük emekler vererek hazırladığı Kuran-i Kerim meali vardır. Ancak bu meal çeşitli sebeplerle maalesef elimize ulaşamamıştır.

Safahat yedi bölümden oluşur:

1. Safahat: (1911): Osmanlı toplumunun Meşrutiyet yıllarındaki durumu ele alınır.

2. Süleymaniye Kürsüsünde: Aydınları ile normal halk arasındaki ilişkiyi işler.

3. Hakkın Sesleri (1913): Ayetler ile o zamanın toplumsal ve siyasi olaylarını aydınlatır.

4. Fatih Kürsüsünde (1914): Yeni kuşaklara mücadele ve çalışma ruhu kazandırmayı amaçlayan şiirlerden oluşur.

5. Hatıralar (1917): Her şiirin başında bir hadis yer alır. İslam Birliği’ne temas edilir.

6. Asım (1924): I. Dünya Savaşı’ndan tablolar yer alır. İstenilen ve özlenen gençlik tipini ortaya koyar.

7. Gölgeler (1933): Dini şiirler ve dörtlükler vardır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz