Menekşe Yağının Faydaları Nelerdir?

Pek çok kullanım alanı olmasına karşın menekşe yağı sık sözü edilen yağlardan biri sayılmaz. Argan yağı ya da Hindistan cevizi yağı kadar adını duymadığınıza eminim. Oysa menekşenin kendisi, bulunduğu yere güzellik katan, son derece zarif ve evlerde sıkça rastladığımız çiçeklerden biri. Menekşe yağının faydalarını okuduktan sonra siz de benim gibi menekşe saksılarının yanı sıra menekşe yağına da evinizde yer açmaya karar verebilirsiniz.

Menekşe yağının adının daha az duyulmasının nedeni menekşe yağının diğer yağlar kadar kolay ve bolca elde edilememesi ve çok değerli bir yağ olması olabilir. Eğer ucuza menekşe yağı bulursanız durumdan şüphelenmenizi öneririm. Özellikle de menekşe çiçeklerinden elde edildiği söylenen menekşe uçucu yağları ne oranda menekşe yağı içeriyor, dikkatli bakmakta fayda var.

Tonlarca menekşe çiçeği damıtma işleminden geçse bile çok az bir uçucu yağ çıkarılabilir ve bu da ticari açıdan son derece masraflı bir işlemdir. Eh, minik menekşe çiçeklerini düşününce bu çok da anlamsız değil. Dolayısıyla piyasadaki çoğu menekşe yağı, kurutulmuş menekşe çiçekleri ve yeşil yapraklarından elde edilir. Hatta ürün fiyatının mantıklı bir düzeye çekilebilmesi adına saf menekşe yağının inceltilerek satıldığı da olur.

Menekşe yağı kullanımının söylenenlere göre antik çağlara dek uzanan bir tarihi var. Bugün en çok parfüm ve kozmetik sektörü ile anılan menekşe yağı, o zamanlar öfkeyi dindirmek, uykuyu düzenlemek, baş ağrısını gidermek veya kalp sağlığını iyileştirmek üzere kullanılırmış.

Bugüne baktığımızda ise menekşe yağının yine ağrı kesici ve stres giderici özelliklerinin öne çıktığını görebiliriz. Ayrıca cilt ve saç bakımı için de önerilen bir yağdır.

Menekşe Yağı Nasıl Kullanılır?

Menekşe yağı uçucu bir yağdır. Uçucu yağ dediğimizde yağın, yoğun ve kimyasal açıdan zengin bir yağ olduğunu kastederiz. Yani örneğin tatlı badem yağında olduğu gibi uçucu yağları katıksız şekilde bol bol kullanmamalısınız. Aksi takdirde cildiniz tahriş olabilir ya da yoğun soluma sonucu zehirlenme belirtileri görülebilir.

Menekşe yağı da uçucu bir yağ olarak, güçlü etkileri olabilen bir yağdır. Uçucu yağları pamuğa ya da avucunuza bol bol dökmenize gerek yok. Birkaç damla kadar kullanmanız yeterli olur. En güvenli yöntem taşıyıcı bir yağ ile karıştırarak uygulamaktır. Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, tatlı badem yağı gibi yağlar kolayca ulaşabileceğiniz taşıyıcı yağlara örnektir.

Neler sakıncalı diye konuyu açmışken menekşe yağını içmemeniz, ağızdan almamanız gerektiğini de hemen ekleyelim. Menekşe yağı (diğer uçucu yağlar da öyle) ağızdan alınmamalıdır. Menekşe yağından masaj yöntemiyle veya yağı koklayarak, soluma yoluyla faydalanabilirsiniz.

Menekşe yağını tatlı badem yağı, zeytinyağı gibi yağların yanı sıra su ile de incelterek, daha güvenli şekilde kullanabilirsiniz. Özellikle de hassas bir cildiniz varsa, menekşe yağını mutlaka inceltin. Yağı inceltmeden kullanmak istiyorsanız, herhangi bir uygulama için 2-3 damla yeterli olacaktır.

Cilde Faydalıdır

Çeşitli bitkisel yağların cilde ve hatta kaşıntı ya da kızarıklık benzeri cilt sorunlarına iyi geldiğinden söz ediyoruz. Ancak cildinizle ilgili herhangi bir şikayetinizde ilk önce bir cilt doktoruna danışmayı ihmal etmeyin. Cildinizdeki sorun ne aşamada, nasıl bir tedavi uygulanacak bilmeden bitkisel yağ uygulamak durumu kötüleştirebilir bile!

Menekşe uçucu yağı hassas, kuru, kaşınma veya kızarıklık problemleri bulunan ciltleri yatıştırmaya ve rahatlatmaya yardımcı olabilen bir yağdır. Cildi mükemmel bir şekilde yumuşatır ve nemlendirir. Cildin nemlendirilmesi çeşitli cilt hastalıklarının önlenmesinden tutun cildin çabuk kırışmasını önlemeye dek pek çok açıdan önemlidir.

Örneğin egzama, uyuz ve dermatit gibi cilt hastalıklarında önerilen yağlardan biridir menekşe yağı. Egzama için faydalı olduğu pek çok firmanın satış sitelerinde bile vurgulanır. Tabii bu noktada egzamanızı ve cildinizi artık tanıdığınızı veya doktor kontrolünde olduğunuzu varsaymak durumundayız. Eğer konuya hakim değilseniz lütfen bitkisel yağ ile denemeler yapmadan önce bir doktora danışın.

Sadece cildi nemlendirdiği için değil, bakteri ve mikroplardan arındırdığı için de bu tip cilt problemlerinde menekşe yağı tercih edilir. Sahip olduğu antiseptik özellikleri sayesinde ayrıca yağlı ciltlere ve akneye de iyi gelir. Cildin hafifçe gerilmesine ve gözeneklerin düzelmesine yardımcı olur.

Menekşe yağının cilt yüzeyinde ince damarların görünürlüğünü azalttığı da söylenir. Salisik asit, A ve C vitaminleri bakımından zengindir.

Saça Faydalıdır

Menekşe yağının cilde olduğu kadar saça da faydası vardır. Saç dökülmesi, kepek ve donuk saçlar gibi şikayetlere karşı menekşe yağı kullanılabilir. Menekşe yağını tatlı badem yağı ile karıştırıp saça masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Karışımı 15 dakika kadar beklettikten sonra saçınızı yıkayabilirsiniz.

Menekşe yağının nemlendirici ve mikrop arındırıcı özelliği saç kökleri için de faydalı olacaktır.

Ağrı Kesici Özelliği Bulunuyor

Menekşe yağı yatıştırıcı ve serinletici etkisi nedeniyle zedelenme ve şişliklerin tedavisinde kullanılabilir. Aynı zamanda bronşit, strese dayalı baş ağrısı, romatizma, zayıf kan dolaşımı ve boğaz ağrısına da önerilen yağlardan biridir.

Menekşe uçucu yağı, reçetesiz ağrı kesici ilaçlara başvurmadan önce deneyebileceğiniz, etkili bir doğal ağrı kesicidir. Burkulma ya da ağrılı zedelenme gibi durumlarda dolapta ağrı kesici aramadan önce doğal yağ kullanmayı deneyebilirsiniz.

Birçok romatizma hastası, rahatsızlıktan etkilenen bölgelere menekşe uçucu yağı uyguladıklarında ağrılarının hafiflediğini fark etmiştir. Buna ek olarak, günde 3-4 kez ağrılı bölgeye masaj yapıldığı zaman şişlik ve iltihap azaltılabilir.

Bazı baş ağrısı türlerinde, özellikle sinüslerle ilişkili baş ağrılarında, menekşe yağı ağrıyı dindirmede yararlı olabilir. Basitçe buhar yapıcı makineye birkaç damla yağ damlatın ve buğuyu soluyarak ağrının dinmesini bekleyin. Eğer buhar yapıcınız yoksa bir tavada su kaynatıp içine birkaç damla menekşe yağı damlatın ve buharı öyle soluyun. Baş ağrısı dedik ama migren ağrılarında menekşe yağı önerilmez! Migren daha farklı bir baş ağrısıdır ve menekşe yağı tam tersi bir etkiyle tetikleyici de olabilir.

Soğuk algınlığı veya herhangi bir tür burun tıkanıklığı yaşadığınızda bu yağı yine soluma yöntemiyle kullanmak oldukça rahatlatıcı olabilir. Balgam söktürücü özellikleri balgam atmanıza ve ciğerlerinizi temizlemenize yardımcı olarak, hastalığınızdan daha hızlı kurtulmanızı sağlar.

Zehirlenmelere Faydalıdır

Menekşe uçucu yağının eski zamanlarda sinirleri yatıştırmak için kullanıldığından söz etmiştik. Günümüzde de üzüntüye yol açan travmalarda menekşe yağı kokusunun teselli edici, rahatlatıcı olduğu ve öte yandan bağımsızlığı ve değişimi teşvik edici özellikleri bulunduğu düşünülür. Stres ve uykusuzluğa faydalı yağlardan biri olarak görülür.

Önlemler ve Uyarılar: Menekşe uçucu yağının birçok uçucu yağ gibi hamile kadınlar ve çocuklar tarafından kullanılması tavsiye edilmemektedir. Uçucu yağlar son derece yoğun ve kuvvetlidir. İlaç kullananlar, epilepsi, astım, hepatit gibi ciddi rahatsızlıkları bulunanlar ve alerjik bünyeye sahip kişiler uçucu yağları kullanmamalıdır. Hassas cilde sahip olunsun olunmasın, cilde uygulamadan önce bu tip yağlar seyreltilmelidir. Uçucu yağların ağızdan alınması önerilmez.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz