Meyvelerin Faydaları Nelerdir? Hangi Meyve Neye İyi Gelir?

Elmanın Yararları Nelerdir?

Elma potasyum ve magnezyum mineralleriyle birlikte A, C ve K vitamini açısından zengindir. İçermiş olduğu A vitaminin aktivitesi yaklaşık olarak 1500 miligram C vitaminine eşdeğer olarak antioksidan etki göstermektedir. Aynı zamanda cildi besleyici ve güzelleştirici özelliği bulunmaktadır. Elma içerdiği olduğu tektin sayesinde eğer kabuksuz olarak tüketilirse ishali önlemeye de yardımcı olmaktadır. Elma suyu LDL oksidasyonu dediğimiz katkılar açısından bizim açımızdan önem taşıyan bir olayı %9 ila %34 oranında azaltıcı etki göstermektedir. O nedenle gün içerisinde bir tane elma mutlaka beslenmemize eklenmelidir.

Aynı zamanda hava kirliliğine karşıda vücut açısından son derece faydalı olan elmanın yeşili mi kırmızısı mı gibi görüşler sürekli olarak gündemi meşgul etmektedir. Özellikle şeker hastaları elmanın yeşil olanlarını, ekşilerini tercih etmektedir. Halbuki, içerdiği olmuş olduğu karbonhidrat veya kalori miktarı yeşil elmada da kırmızı elmada da hemen hemen aynıdır. O nedenle, şeker hastaları eğer seviyorlarsa kırmızı elmayı da gönül rahatlığıyla tüketebilirler.

Çileğin Yararları Nelerdir?

Kan yapıcı, damarları genişletici ve kalp kasını güçlendirici bir besin olan çilek 100 gramında yaklaşık 59 miligram C vitamini içermektedir. Bu oldukça iyi bir orandır. Çünkü günlük C vitamini gereksinimiz yaklaşık 60-75 miligram diye düşünürsek 100 gramlık bir çilekle bu ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu karşılamış olmaktadır.

Bunun yanı sıra A vitamini, K vitamini ve bazı B grubu vitaminlerinden de zengin olan çilek bununla birlikte potasyum mineralinden yana da zengindir. Potasyumun kalp kasını güçlendirmede çok büyük etkisi vardır. Fakat bunun yanı sıra böbrek hastalarında potasyumun fazlalığının bazı böbrek sıkıntılarına sebebiyet verebileceğini söyleyip, böbrek hastalarının bu konuda dikkatli olmasını tavsiye etmekteyiz.

İçermiş olduğu lifler sayesinde şekerimizi, kolestrolümüzü, tansiyonumuzu dengeleyici bununla birlikte bağırsaklarda su ile birlikte şişerek tok tutma, iştahı baskılama gibi etkilerinin olduğu da bilinmektedir. Aynı zamanda bağırsakları da çalıştırarak bizi kabızlıktan ve olası kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkileri de mevcuttur. Bir dikkat edilmesi husus çok iyi bir şekilde yıkamak gerektiğidir. Yere yakın bir meyve olduğu için biraz kumlu veya topraklı olabilir, bu yüzden bir süre suda bekletmek ve iyi bir şekilde yıkamakta yarar vardır.

Muzun Yararları Nelerdir?

Muz, 100 gramında 85 kilokalori enerji içermektedir. Bu açıdan bütün meyveler arasında enerji içeriği en yüksek meyvelerden biri olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda biraz tatlı, şekerli olması sebebiyle özellikle şeker hastaları muz tüketiminden kaçmaktadırlar. Bu bir şeker hastasının hiç muz tüketmemesi anlamına gelmemektedir. Bir şeker hastası gün içerisinde örneğin dört tane meyve tüketiyorsa bunlardan birisi tatlı olsun, tutup ta her birini muz, incir, üzüm veya kavun, karpuz gibi tatlı meyvelerden yana kullanırsa o zaman sıkıntı yaratabilir. Özellikle, içermiş olduğu potasyum sayesinde böbrek hastaları için sıkıntı yaratabilmektedir.

O yüzden potasyum değerlerine bakarak böbrek hastalarının bu konuda biraz daha dikkatli davranması gerektiği taraftarıyız. İçermiş olduğu tektin sebebiyle ishale faydalı olurken diğer taraftan düzenli tüketim durumunda normal sağlıklı bireylerde bile bazen kabızlık gibi bir şikayete zemin hazırlayabilir. Sporcularında muz tüketmesine şöyle bir bir fayda vardır; içermiş olduğu potasyum sayesinde krampları gidermeye ve önlemeye yardımcı olabilmektedir.

Özellikle kişi sporun hemen akabinde süt yada yoğurt gibi bir besinle muzu karıştırırsa hem süt ve yoğurtta bulunan o protein sayesinde azot yakımını yani kas kaybını önlemeye yardımcı olur hem de aynı zamanda muzda bulunan o doğal şeker sayesinde kaybettiği glukojen depolarını yerine koyar.

İncirin Yararları Nelerdir?

İncir C vitamini dışında, pek çok besin öğesini içinde barındıran çok güzel bir meyvedir. Aynı zamanda vücut direncini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Fakat incirin şöyle bir dezavantajı vardır; malum çok tatlı bir meyve. Dolayısıyla 100 gram taze incirde 80, buna karşılık 100 gram kuru incirde yaklaşık 274 kalori olduğunu vurgularsak; demek oluyor ki tüketimde aşırıya kaçmamak bizim için önem taşımaktadır.

Aksi taktirde bir oturuşta çok çok fazla incir yersek; bir içindeki o lifler sayesinde maalesef ishale bizi sürükleyebilir, ikincisi çok fazla kalori alımını sağladığı içinde kilo almamıza zemin hazırlayabilir. Bu yüzden aşırıya kaçmamak koşuluyla günlük beslenmemize yaz döneminde inciri de dahil edebiliriz.

İçermiş olduğu lifler sayesinde şekeri, kolestrolü, tansiyonu hemen hemen istenilen seviyelerde tutmaya yardımcı olur. Bununla birlikte midenizde suyla birlikte şişerek bir tokluk hissi verir. Elimiz abur cubura gitmediği gibi tuvalete çıkma sayımızı ve miktarını arttırarak bizi olası bir kabızlıktan hatta kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkileri de vardır.

Ayvanın Yararları Nelerdir?

Ayva içermiş olduğu lifler sayesinde beslenmede büyük önem taşıyan meyvelerden birisidir. Şöyle ki, posa yani lif içermesi sebebiyle çok fazla çiğneme gerektirir. Dolayısıyla biz daha fazla çiğnediğimiz için bu tükürük salınımını arttırmaktadır. Vücutta tükürük salgısı arttıkça hormonlar salgılanmaktadır. Bu salgılanan hormonun güzel bir yanı besin alımını azaltıcı etkiler göstermesidir. Özellikle kilo verme süresince diyet yapan kişilerin, ayva gibi çok besleyici güzel bir meyveyi tercih etmesi, iştahı baskılamakta, aşırı besin alınımını engellemekte, kişiye katkıda bulunabilmektedir.

İçermiş olduğu posa yani lif sayesinde bizim şekerimizi, kolestrolümüzü, tansiyonumuzu dengelemekte kalmamakta aynı zamanda su ile birlikte bunlar şişerek tokluk, doygunluk hissi vermektedir. Bununla birlikte bizi kabızlıktan ve kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkiler içermektedir.

Portakalın Yararları Nelerdir?

Portakal kanı temizler ve hazmı kolaylaştırır. 100 gramında yaklaşık olarak 50 miligram civarında C vitamini içermektedir. C vitamini günlük gereksinimini 65-75 miligram gibi düşünürsek, bu oldukça iyi bir orandır. Yaklaşık olarak gün içerisinde bir orta boy portakal yiyerek, bu ihtiyacı hemen hemen karşılamış olmaktayız. C vitamininin vücut tarafından bir önemli aktivitesi de; besinlerle almış olduğumuz demirin vücuttaki kullanım oranını arttırmaktadır. Yani, yemeğin hemen akabinde eğer yemekle birlikte yenilen bir portakal besinlerden aldığımız demirin emilimini arttırarak bizi olası bir kansızlıktan koruyucu etkiler göstermektedir.

Meyvede bulunan asitler, sindirimi kolaylaştırıcı etkiler göstermektedir. Çok tartışılan bir konuda; acaba yemekte meyve yiyelim mi yoksa yemeyelim mi, 2 saat geçmesini beklemeli miyiz tarzındadır. Çeşitli görüşler; hemen yemekte birlikte meyve yenilmesinin kişiyi siroza kadar götürebileceğini, içindeki meyve alkollerinin kişiyi maalesef karaciğer konusunda sıkıntıya sokabileceğini vurgulasa da, içerisindeki meyve alkolü şeker alkoldür ve hiçbir zaman için diğer alkollü içkiler gibi olumsuz etkiler yaratmamaktadır. Portakalı bütün olarak yemekte fayda var. Eğer biz bunu sıktık, suyunu içtik, bu durumda bütün liflerini sıkacağın üzerinde bıraktık.

Portakala kıyasla portakal suyu kana daha çabuk karışır, hem liflerini kaybettiği için hem de sıvı olduğu için. Dolayısıyla kan şekerini çok daha çabuk yükseltip, düşürür. Buda bizim acıkmamıza yol açar. O nedenle posa bizim için çok çok önemlidir diyoruz ve suyunu sıkıp içmektense dilim dilim bütün haliyle yemekte fayda var.

Şeftalinin Yararları Nelerdir?

Şeftali karaciğer ve safra kesesi faaliyetlerini düzene sokmaya yardımcı olmaktadır. 100 gramında yaklaşık olarak 1330 internasyonel ümit dediğimiz A vitamini aktivitesi vardır. Yani bu demek oluyor ki; bizim günlük yaklaşık olarak ihtiyacımızın dörtte birini bir adet şeftaliden karşılamamız mümkün olabilmektedir. Fakat şeftali yerken bir şeye dikkat etmek lazım. Eğer ishal gibi bir durumunuz söz konusu ise bunu kabuksuz olarak yemekte yarar var, ama genellikle gündelik yaşantıda çok iyi bir şekilde yıkamak koşuluyla kabuklu olarak yemek çok daha faydalı olacaktır. Çünkü bunların posası, lifleri genelde kabuk veya kabuğa yakın noktalardadır. Soymanız icap ederse de çok ince bir şekilde soymaya dikkat etmeliyiz.

Özellikle tüylü bir meyve olduğu için yıkarken iyice ellerimizle ovuşturmakta fayda var ve hiçbir zaman için ne şeftali nede diğer bir meyve yıkanma esnasında kesinlikle deterjan kullanılmamalıdır, kesinlikle duru suyla yıkamak onların üzerindeki zirayi atıklardan uzaklaşmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda şeftalinin bir güzel yanı, idrar söktürücü bir etkisi vardır. Zaten 100 gramında yaklaşık 38 kilokalori enerji içermektedir. Bu açıdan tatlı, güzel bir meyve olmasına rağmen enerji yoğunluğu çokta fazla olmaması bizim için zayıflama diyetlerinde bir avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz