Mide Ekşimesi Ve Yanmasına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Mide ekşimesi midenin iç zarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Mide iltihaplanması ve mide nezlesi olarak da bilinir. Fazla kuru ve sert yiyecekler, ağır yiyecekler,hamur işleri, tatlılar, acı ve baharatlı yiyecekler, alkol tüketimi bu hastalığın doğmasındaki başlıca sebeplerdir.

Mide ekşimesi ya da mide yanması gibi konularda etrafta birbirinden çelişkili önerilerin uçuştuğunu görebilirsiniz. Biri ‘Süt içmek mideme çok iyi geliyor.’ der ama siz süt içtiğinizde mideniz yüzünden kıvranmaya başlayabilirsiniz. Dolayısıyla size hangi yiyeceklerin ya da bitkilerin dokunduğunu, kendinizin ayırt ediyor olması önemlidir.

Mide Ekşimesine Neden Olan Gıdalar Nelerdir?

Sarımsak, soğan, baharatlı yiyecekler, alkol, kara biber, çikolata, kahve, yağlı yiyecekler, hardal, ketçap, portakal suyu ve diğer asitli meyve suları, nane, soda, sirke ve domates soslu gıdalar midenizi ekşitebilir ya da mide yanmasına yol açabilir. Gıdaların dışında çok fazla yemek de mideyi rahatsız edecektir.

Bitkisel tedavi yöntemleri uygulanmadan önce öncelikle doktora başvurup hastalığın nedenleri ve hastalığın ne boyutta olduğu tespit edilmelidir. bulantı veya kusma, baş ağrısı,mide ağrısı,aniden çıkan ateş, iştahsızlık bu hastalığın genelde görülen nedenleri arasında yer almaktadır. Bu hastalığın tedavisinde perhis çok önemlidir. Katı ve kurallarına uygun olarak uygulanan perhiz yöntemleri sayesinde bu hastalıktan kurtulmak mümkündür.

Midenize dokunduğunu bildiğiniz yiyeceklerden uzak durmanız, küçük porsiyonlar tüketmeniz, yemek yerken içecek içmeyi en aza indirmeniz ve yemekten hemen sonra egzersiz yapmamanız ya da yatmamanız, bu öneriler arasındadır. Bitkilere baktığımızda ise bazı bitkilerin sadece mide ekşimesini yatıştırmakla kalmadığını, ayrıca mide asidinin sindirim sistemine verdiği zararı da en aza indirdiğini görebiliriz.

Hatmi Bitkisi İyi Gelmektedir

Hatmi bitkisinin içerdiği yapışkan sıvı özellikteki madde (müsilaj) yemek borusunda ve mide çeperinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Böylece mide asidinin vereceği zararı önler. Hatmi bitkisinin faydasını görmek için, bir yemek kaşığı hatmi kökünü 2 büyük fincan kadar soğuk suya karıştırıp bir gece demlenmesini bekleyin. Yoğun kıvamlı, tatlı ama tadı biraz buruk bir karışım elde edeceksiniz. Bu karışım hem midenizi hemen yatıştırır hem de midedeki fazla asidin zararlarından korur.

Hatmi zararsız bir bitkidir ancak içerdiği müsilaj nedeniyle içtiğiniz bir ilaç varsa, bu ilacın vücut tarafından emilmesini güçleştirebilir. Bu yüzden ilaçla birlikte içilmemesi tavsiye edilir.

Zerdeçal

Zerdeçalın faydasını görmek için bitkinin ilgili yerle doğrudan temas etmesinin daha faydalı olduğu söylenir. Örneğin boğaz ağrısı ya da ağız yaraları için gargara şeklinde kullanılması gibi. 2 çay kaşığı zerdeçalı ılık su ve bir tutam tuz ile karıştırarak bir gargara suyu hazırlayabilirsiniz. Konu sindirim sistemi olduğunda ise yine aynı karışımı hazırlayıp bir yudum almanız halinde mideyi yatıştırmanız mümkündür. Ancak zerdeçal tüketimi çok fazla abartılmamalıdır. Aksi takdirde mideyi yatıştırmaz; tam tersi şekilde mideyi rahatsız eder.

Zerdeçalle ilgili bir başka uyarı da kalp yetmezliği olanların, hamile kalmaya çalışan kadınların ve hamile olanların kullanmaması gerektiğidir.

Meyan Kökü

DGL (deglirisine) türü meyan kökü bitkinin çiğnenebilir türüdür çünkü içinden ‘glisirizin‘ adlı aktif madde çıkarılmıştır. Bu cümle kulağa ilk anda karışık gelmiş olabilir, hemen açıklayayım. Meyan kökünde bulunan glisirizin adlı madde bitkiyi yüksek tansiyonu veya ödem sorunu olan kişiler için sakıncalı kılan maddedir. Bu maddenin elenmesiyle bitki herkes tarafından tüketilebilir hale gelir.

Mide ekşimeye başladığında meyan kökü veya meyan kökü tableti çiğnemek mideyi korur, ülser benzeri durumları yatıştırır, midede yangıyı azaltır. Bitkinin çiğnenmesi de önemli bir ayrıntıdır çünkü sindirim tükürükle başlar.

Rezene

Rezene hem sıcak yemeklerde hem salatalarda kullanılabilen, bezı mutfaklarda çok sık tüketilen bir bitkidir. Özellikle yemekten sonra gaz, şişkinlik veya mide yanması şikayeti olanlara önerilir. Birkaç tane rezene tohumunu çiğnemek bu şikayetleri en aza indirecektir. Ayrıca rezene çayı da içilebilir.

Rezenede ‘glisin‘ adlı bir amino asit bulunur ve bu madde piyasada satılan bazı mide ekşimesi ilaçlarında da kullanılan maddedir. Ufak bir not, antibiyotik kullanırken rezene tüketilmemesi önerilir.

Mide Ekşimesine İyi Gelen Diğer Bitkiler;

Ispanak; Mide için faydalı sebzelerden biridir. Ispanağı haşlanmış ve taze olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Muz; Mide enzimini artırarak mideye rahatlık verir. Mide yanmasını geçirici özelliktedir.

Çiğ Patates; Patatesin suyu çıkarılır içilir mide yanmasına etkilidir.

Zeytinyağı; Besinlerin sindirilmesine yardımcı olur, mide yükünü azaltır rahatlık verir.

Önlemler ve Uyarılar; Reflü benzeri şikayetlerde öncelikle mutlaka bir doktora görünmeli ve şikayetinizle ilgili ayrıntılı bilgi edinmelisiniz. Bitkilerle ilgili olarak doktorunuza da danışabilirsiniz. Hamileler, bebek emzirenler ve kronik hastalıkları bulunanlar bitkisel herhangi bir reçeteyi denemeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz