Havalar biraz soğuduğunda ya da soğuk yiyecekler, içecekler tüketildiğinde mide üşütmesi adıyla bilinen gastroenterit kaçınılmaz olur. Mide üşütmesi; virüslerden, bakterilerden ve bazı parazitlerden kaynaklanmaktadır. Kişinin çok soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketmesi ya da uzun süre soğuğa maruz kalması sonucunda ortaya çıkan hastalıkların tamamı genellikle mide üşütmesi şeklinde ifade ediliyor.
Aslında hemen herkesin yılda birkaç kez yaşadıkları ve basit önlemlerle de ortadan kaldırılabilen bu rahatsızlık, ilerleyen evrelerde çok ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Zira mide üşütmesi, sorunu kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasına, virüs, bakteri ve parazitlerin üremesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Hal böyle olunca da mide üşütmesi, mideden daha çok bağırsakları olumsuz etkilemektedir.
Mide Üşütmesi Neden Olur?
Mide üşütmesinin, temel sebepleri zararlı bakteriler ve virüslerdir. Bulaşıcı etkileri olan bakterilerin ve virüsler aslında insanların hijyen, temizlik açısından daha dikkatli ve özenli olmaları gerektiğini gösteriyor. Bu bağlamda özellikle de cilt hassasiyetinin olduğu, bağışıklık sisteminin güçsüz olduğu bebekler ve çocukların bu konuda diğer bireylere göre daha fazla risk altında olduğu bilinmektedir. Bunun yanında çoğu kişide mideye rahatsızlık veren bazı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi de bu rahatsızlığı tetikleyebiliyor. Bu tür besinlerden kaçınmak da hastalığa karşı önemli bir önlemdir.
Mide Üşütmesi Belirtileri Nelerdir?
Mide üşütmesi durumunda ilk olarak fark edilen belirti halsizliktir. Bununla birlikte mide yanması çok şiddetli bir şekilde hissedilirken daha pek çok belirti görülür. Mide üşütmesinde genel olarak yaşanan belirtiler;
- İshal,
- Karın ağrısı,
- Mide yanması,
- Yüksek ateş,
- Mide sıvıları arttığı için nefes kokusunun kötüleşmesi,
- Kusma,
- Aşırı mide bulantısı,
- İştahsızlık,
- Yüksek ateş olarak sıralanabilir.
Mide Üşütmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Mide üşütmesi durumunda ishal ve kusmanın uzun süre devam etmesi durumunda vücut aşırı su kaybeder, susuz kalır. Dehidrasyon (vücuttaki su kaybı) da kalp atışlarının yavaşlamasına sebep olur. İşte bu durumda zamanında müdahale edilmezse ölümcül sorunlar ortaya çıkabilir. Bunu önlemek için bol bol sıvı tüketmek çok önemlidir.
Bakterilerden kaynaklı olarak ortaya çıkan mide üşütmesi sorununda tedavinin en önemli adımı antibiyotik kullanımıdır. Bu süreçte zencefil çayı ve nane limon tüketimi de mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Tedavide antibiyotik kullanımı çok önemlidir, ancak bu antibiyotiklerin kesinlikle doktor tarafından reçete edilmiş olması gerekiyor. Zira doktor, antibiyotikleri hastanın metabolizmasına uygun dozajda ve sıklıkta tavsiye edecektir.
Mide üşütmesi durumunda hastanın vücudu aşırı bir yorgunluğa maruz kalacak ve dolayısıyla da tedavi yöntemlerinin yanı sıra yeterince dinlenmek de çok önemlidir. Bu süreçte doğal ve bitkisel ürünler, kürlerle de iyileşme süresini kısaltmak mümkün olacaktır.
Mide Üşütmesine İyi Gelen Besinler
Sarımsak
Sarımsak; antibakteriyel, antiviral özellikleri olan doğal bir antibiyotiktir. Bu sebeple de özellikle soğuk algınlığının neden olduğu mide üşütmesi sorunlarının doğal bir tedavisi olarak sarımsaktan faydalanmak doğru olur. Ayrıca sarımsak, hastaların bağışıklık sistemini güçlendirir ve solunum yollarının açılmasına yardımcı olur. Mide üşütmelerinde sarımsaktan faydalanmak için bir diş sarımsağı bıçak kullanmadan ikiye bölüp yutmak ya da dişlerle çiğneyerek tüketmek önerilir. Bununla birlikte sabah ve akşamları bir kase yoğurda 1 diş sarımsak katarak yemek hem mide üşütmesi hem de diğer pek çok hastalığın doğal olarak tedavi edilmesine yardımcı olur.
Bal
Bal, çok güçlü bir doğal antibiyotiktir. Mide üşütmelerinden kaynaklanan ağrıların hafifletilebilmesi için sabah ve akşam bir tatlı kaşığı balın içine yarım limon sıkıp içilmesi önerilir. Bu uygulama sayesinde soğuk algınlığının neden olduğu virüsler yok edilebilir.
Zencefil
Pek çok derde deva olan zencefilin; antiviral, balgam söktürücü ve anti-inflamatuar özellikleri onu çok değerli bir bitki haline getirmektedir. Bu önemli özellikleri sayesinde zencefil, soğuk algınlığı ve semptomlarının tedavisinde çok yararlıdır. Bu bağlamda üşütmeden kaynaklanan mide ağrıları ve mide üşütmesi tedavisinde de yaygın olarak kullanılır.
Bunun için evde hazırlanan zencefil çayının 5 gün boyunca günde 1 bardak şeklinde tüketilmesi önerilir. Zencefil çayından daha etkili sonuç almak için çaya karanfil de eklenebilir. Zencefil çayı; 1 bardak sıcak suyun içine bir dilim taze ya da kuru zencefil, bir dilim limon ve 1 tatlı kaşığı bal eklenip 5 – 20 dakika demlenmesiyle hazırlanır. Zencefil çayının ılık olarak tüketilmesi önerilir.
Tavuk Çorbası
Tavuk suyuna çorba, her derde devadır. Köy ya da çiftlik ortamında, doğal bir alanda büyütülen sağlıklı tavuklar; çok sağlıklı besinler, vitamin, mineraller ve zengin antioksidanlar içermektedir. Bu bağlamda mide üşütmesi tedavisinde de evde hazırlanmış tavuk çorbası çok etkilidir. Tavuk suyuna çorba, mide üşütmesi tedavisinin yanında, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur. Özellikle de çorbaya organik mevsim meyveleri de eklendiğinde çok daha faydalı olacaktır.
Kırmızı Soğan
Sarımsak ve soğan bağışıklık sistemini güçlendiren ve metabolizmanın sağlıklı çalışmasını doğal antibiyotik besinlerdir. Özellikle kırmızı soğanın antibiyotikler bakımından çok zengindir. Bu sebeple de mide üşütmelerine yol açan virüslerin ortadan kaldırılmasında bol bol kırmızı soğan tüketilmesi önerilir. Bunun için kırmızı soğanın salatanın içinde ya da sade olarak tüketilmesi veya kırmızı soğanla balın karışımının tüketilmesi midenin hızla iyileşmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca kırmızı soğanı rendeleyerek suyunu çıkarıp bu su ile balı karıştırıp tüketmek de mide sorunlarına iyi gelir.
Keten Tohumu
Sindirim sisteminin organlarını korumak ve işlevlerini arttırmak için kesinlikle lif bakımından zengin beslenmek gerekiyor. Hem lif hem de faydalı mineraller bakımından zengin olan keten tohumu da sindirim sisteminin dostu olan besinlerden birisidir. Özellikle de mide üşütmesi sorununda keten tohumu tüketilmesi önerilir. Keten tohumu, Omega-3 yağ asitleri içermekte ve dolayısıyla da midede meydana gelen ağrı, şişkinlik sorunlarını gidermekte, kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarını doğal olarak tedavi etmektedir.
Yoğurt
Evde doğal ve hijyenik koşullarda mayalanmış bir ev yoğurdu tüm vücut sağlığını desteklemektedir. Özellikle de mide üşütmesi sorunu ve onun yol açtığı mide ağrılarını hafifletmek için ev yoğurdu tüketilmesi önerilir. Soğuk değil, oda sıcaklığında yoğurt tüm mide sorunlarında anlık rahatlama sağlayabilir. Ev yoğurdunun içerdiği bileşenler, mide üşütmelerinden kaynaklanan virüsleri yok ederken hastaya enerji de verir.
Mercan Köşkü
Mercan köşkü mideyi rahatlatıcı özellikte bir bitkidir. Özellikle de mide üşütmeleri için; yarım tatlı kaşığı mercan köşkü, 1 çay bardağı kaynar suyun içine atılır. 5 – 10 dakikalık bir demlenme süresinin ardından içilir.
Toz Karabiber
Karabiber, soğuk algınlığı ve sindirim sorunlarının tedavisinde çok etkilidir. Mide üşütmelerinde de 1 çay bardağı kaynamış suyun içine yarım tatlı kaşığı toz karabiber eklenir. 5 – 10 dakikalık bir demlenme süresinin ardından içilir.
Nane – Limon
Nane – limon karışımı, soğuk algınlığında neredeyse her evde tüketilen bir karışımdır. Bunun için 1 su bardağı suyun içine 1 tatlı kaşığı nane ve 1 adet limon kabukları ile beraber eklenir ve 5 dakika süreyle kaynatılır. Ev yapımı bu çay, gün içinde 3-4 defa içilir ve mide üşütmesi doğal olarak tedavi edilir.