Nahit Sırrı Örik Kimdir?

Nahit Sırrı Örik
Nahit Sırrı Örik

22 Mayıs 1895 tarihinde İstanbul’da doğan yazar,  18 Ocak 1960 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. Örik, kendisini çok ciddi anlamda yetiştirmiş ve devletin önemli kademelerinde görev almış olan Hasan Sırrı Bey’in oğludur. Örik, eğitim hayatında bazı özel dersler almıştır. Normal eğitiminde de Afitab-ı Maarif Rüştiyesi’nden mezun olmuştur. Ardından eğitim hayatına devam ederek farklı milletler ait olan okullarda eğitim almaya devam etti.

Bu anlamda önce bir İngiliz Okulu’nda eğitim aldı. Ardında da Bir Fransız Mektebi’nde eğitim aldı. Daha sonra Galatasaray Sultanisi ’ne giren yazar, bir önceki okullarda olduğu gibi bu okulu da tamamlamadan buradan ayrıldı. Daha sonra birçok edebiyatçımızın eğitim almış olduğu Mektep- i Hukuk derslerine katılsa da daha önce öğrenin gördüğü okullarda olan aynı şey, tekrar etti ve burayı da yarım bıraktı.

Yazar, Birinci Dünya Savaşı’nın ikinci senesinde yurt dışına çıkmış Tiflis, Berlin, Paris, Viyana, Roma ve Kopenhag gibi Batı’nın önemli şehirlerinde yaşamıştır. Cumhuriyet ilân edildikten sonra yurda geri döndü (1928). Yurda dönüşünün hemen ardından, Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başlamasının yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı’nda da bir müddet mütercim olarak görev yaptı.

“Nihat Sırrı Örik” Edebiyatımızdaki Yeri

Yazar, son derece çalışkan bir kişiliğe sahiptir. Her ne kadar düzenli bir eğitim alamamış olsa da edebiyatımızın bir alanında eserler vermiştir. Verdiği bu eserlerle günümüz edebiyatının en önemli isimlerinden bir olan Selim İleri’yi etkilemiştir.

Yazarın “Sultan Abdülhamit Düşerken” isimli romanı ilk önce 1976 yılında “Düşüş” ismiyle oyunlaştırıldı. Daha sonra 2002 yılında bu eser, Ziya Öztan tarafından  “Abdülhamit Düşerken” ismiyle beyaz perdeye aktarıldı. Ancak bir sinema filmi belli çevrelerce ciddi anlamda eleştirilmiştir.

“Nihat Sırrı Örik” Eserleri

Hikâye: Kırmızı ve Siyah, Sanatkârlar, Eski Resimler, Eve Düşen Yıldırım,

Roman: Kıskanmak, Sultan Hamid Düşerken,  Yıldız Olmak Kolay Mı?

Oyun: Sönmeyen Ateş, Muharrir, Alınyazısı,

İnceleme: Edebiyat ve Sanat Bahisleri, Tarihi Çehreler Etrafında, Roman ve Hikâye Hakkında Bir Kalem Denemesi, Hayat ile Kitaplar,

Gezi Notları: Anadolu, Bir Edirne Seyahatnamesi, Kayseri-Kırşehir-Kastamonu,

Hatıra: Eski Zaman Kadınları Arasında,

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz