Nane Yağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Nane yağı hem ağızdan alınarak hem de harici biçimde kullanılabilen ve bu şekilde bir dolu fayda sağlayan, son derece verimli bitkisel yağlardan biridir. Nane yağı hakkında ‘her derde deva’ olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bitkinin toprak üstündeki taze kısımlarından elde edilen esansiyel yağlardaki aktif maddeler arasında mentol ve menton yer alır. Nane yağı, su buharı damıtma yöntemiyle elde edilir.

Nane yağının bilindiği üzere ferahlatıcı etkisi vardır ve harici olarak kullanıldığında kas ağrılarını dindirerek vücutta rahatlatıcı bir etki yaratır. Ayrıca mikrop öldürücü etkisi sayesinde ağız kokusunu giderir ve sindirim problemlerine iyi gelir. Nane yağı, kas spazmlarını azalttığından mide ve bağırsağı rahatlatır. Mide bulantısını geçirmek için en çok önerilen bitkisel çözümlerden biridir.

Nane Avrupa kıtasından, Mısır’a ve oradan da Japonya’ya kadar dünya üzerinde pek çok kültürde tarih boyunca tıbbi özelliklerine başvurulduğu bilinen bitkilerden biridir. Nane yağının faydalarının belgelenmesi milattan öncesine kadar uzanır.

Nane yağının en çok sözü edilen yararlarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Karın ağrısını dindirir.
  • Nefesi tazeler, ağız kokusunu giderir.
  • Baş ağrısına iyi gelir.
  • Dikkati toplamayı kolaylaştırır.
  • Solunum yollarını temizler.
  • Enerji verir.
  • Gergin kasları gevşetir.

Nane yağının faydalarını kabaca özetledikten sonra daha detaylı bir şekilde nane yağının hangi şikayetler için nasıl kullanılabileceğine bir göz atalım.

Kas Ağrılarına Faydalıdır

Nane yağı oldukça etkili bir doğal ağrı kesici ve kas gevşeticidir. Sırt ağrılarını hafifletmek, gergin kasları gevşetmek ve stres kaynaklı baş ağrılarını gidermek için önerilir. Nane esansiyel yağı ile masaj yaparken, nane yağını incelterek uygulamak cildin tahriş olmaması açısından daha güvenlidir. Tatlı badem yağı, Hindistan cevizi yağı veya zeytin yağı gibi taşıyıcı bir yağa nane yağı damlatarak kullanmanız önerilir.

Baş Ağrısına İyi Gelir

Kan dolaşımını iyileştiren ve kasları rahatlatan nane yağı, gerilim ve migren tipi baş ağrılarında ağrıyı hafifletebilir. Hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı bir yağa damlatacağınız nane yağı karışımı ile ağrının başlayacağını anladığınızda şakaklara doğru ve saç çizgisi boyunca masaj yapabilirsiniz. Ölçü olarak 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağına 5 damla nane yağı güvenli olacaktır. Diğer taşıyıcı yağlar ile de aynı ölçüyü kullanabilirsiniz.

Karın Ağrısına İyi Gelir

Karın ağrısı için bir bardak suya bir damla nane yağı damlatıp içmeniz ya da bir parça zeytin yağına birkaç damla nane yağı damlattıktan sonra bu karışımla karın bölgesine masaj yapmanız önerilir. Özellikle kabızlık sorunu baş gösterdiğinde bu masaj yöntemi hem bağırsakları çözmek hem ağrıyı dindirmek için kullanılabilir.

Tıkanmış Sinüsler İçin Faydalıdır

Nane yağını solumak çoğu kez sinüs tıkanıklığını anında giderebilen bir yöntemdir. Böylelikle kuruluktan tahriş olmuş boğazı da rahatlatır. Ek olarak, balgam söktürücü özelliği sayesinde soğuk algınlığı, öksürük, astım ve bronşit rahatsızlıklarında rahatlama sağlayabilir.

Eklem ağrılarına İyi Gelir

Eklem ağrılarınız baş gösterdiğinde lavanta ve nane yağı karışımı ile eklemlerinizi ısıtabilir ve ağrıları hafifletebilirsiniz. 2 yemek kaşığı zeytin yağına 10 damla nane yağı ekleyerek eklemleriniz için bir masaj karışımı elde edebilirsiniz.

Ateş

Nanenin ferahlatıcı etkisi yüksek ateşi düşürmek üzere işe yarayabilir. Nane yağını Hindistan cevizi yağı ile karıştırdıktan sonra göğüs ve boyun bölgesine sürmek ateş düşürmeye yardımcıdır. Dilerseniz ıslak bir beze birkaç damla nane yağı damlatıp alın veya ayak gibi vücudun farklı bölgelerine kompres yapmak da yüksek ateşi dindirecektir.

İştah

Abur cubura karşı kabaran iştahınızı bastırmak için biraz nane yağı koklamak işinizi görebilir, hatta yemeklerde daha çabuk doymanızı sağlayabilir. Koku difüzörüne ulaşamadığınız zamanlarda, örneğin dışarı çıkıyorsanız sinüslerinize birkaç damla nane yağı sürmeniz yeterli olacaktır.

Halsizlik

İçinde ne olduğunu bilmediğiniz enerji içecekleri yerine sınav zamanı ya da uzun araba yolculuklarında enerjinizi yükseltmek için nane yağından faydalanabilirsiniz. Dikkat dağınıklığından ve dalgınlıktan şikayetçi olanlar da yine burun altına bir damla nane yağı sürerek pür dikkat kesilebilirler. Cildiniz hassas ise nane yağını mendilinize damlatıp koklayabilirsiniz.

Nefes Açma

Soğuk algınlığı gibi nedenlerden dolayı nefes yollarınız tıkandığında Hindistan cevizi yağı, okaliptüs yağı ve nane yağını karıştırarak ev yapımı bir viks krem elde edebilirsiniz.

Saç Bakımı

Her zaman kullandığınız şampuanınıza 2-3 damla nane yağı ekleyebilir ve böylece saç derinizi canlandırabilirsiniz. Güçlü bir antiseptik olan nane yağı kepek sorununa karşı etkilidir ve saç derisinin temizlenmesine yardımcı olur. Sağlıklı bir saç derisinden saç kökleri de faydalanır. Saçlar daha gür, daha sağlıklı uzar.

Cilt Bakımı

Cildi iltihaptan arındıran nane yağı sayesinde cildinize sağlık ve canlılık katabilirsiniz. Egzama, sedef ya da akne gibi cilt sorunlarında önerilen yağlardan biri de nane yağıdır. Ancak cilde uygularken nane yağını su veya zeytin yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile karıştırmayı ihmal etmeyin. Yüzünüzden önce yağı cildinizin farklı bir kısmında deneyerek, bu yağa alerjiniz olup olmadığını test edin.

Güneş Yanıkları

Cilt yanıklarında Hindistan cevizi yağına damlatacağınız birkaç damla nane yağı, cildin ferahlamasına ve yanıkların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Hazımsızlık

Yemeklerden önce bir bardak suya bir damla nane yağı damlatarak içmek, bağırsak kaslarını rahatlatır. Gaz ve şişkinlik gibi hazımsızlık sorunlarını en aza indirir. Mide yanması sorununuz oluyorsa, çayınıza bir damla nane yağı ve bir kaşık bal ekleyerek bu şekilde içebilirsiniz.

Ağız Kokusu

Nane günümüzde pek çok ağız ve diş bakım ürününün vazgeçilmez malzemelerinden biri olmuş durumda. Dilerseniz dilinizin altına bir damla nane yağı damlatıp ardından bir bardak suyla ağzınızı çalkalayarak kendi ağız kokusu gargaranızı yapabilirsiniz.

Bulantı

Söz konusu bulantı olunca nane yağının en az bazı bulantı ilaçları kadar işe yaradığı görülmüştür. İster kulaklarınızın arkasına bir iki damla sürerek ister bir bardak suya damlatıp içerek nane yağının bulantıyı bastırması sağlanabilir. Ancak gebelikte bulantı için bitkisel çözümler önerilmez. Hamile kadınlar doktora danışmadan nane yağı kullanmamalıdır.

Alerji

Nane yağı, burun bölgesindeki kasları rahatlatarak özellikle de alerji sezonunda polen benzeri alerjenlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırabilir. Nane yağı ile birlikte difüzöre birkaç damla da okaliptüs yağı eklemek alerji belirtilerini hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Kaşıntı

Alerjik bir döküntü ya da böcek ısırması yüzünden kaşıntı tuttuğunda, nane yağı ve lavanta yağı karışımı hem ferahlık verecek hem de kaşıntıyı dindirecektir.

Böcekler

Karıncalar, örümcekler, hamam böcekleri ve hatta fareler nane yağından köşe bucak kaçarlar. Böcekleri uzak tutmanız gerektiğinde kimyasal ilaçlardan önce nane yağına bir şans verebilirsiniz. Pamuk veya kumaş parçalarına nane yağı damlatarak böceklerin giriş noktalarına bırakmanız işinizi görecektir.

Önlemler ve Uyarılar: Nane yağı gibi esansiyel yağlar güçlü etkisi olan bitkisel yağlardır. Bu nedenle su veya tatlı badem yağı gibi taşıyıcı yağ dediğimiz yağlar ile inceltilerek kullanılması tavsiye edilir. Düzenli ilaç kullananların, kronik hastalıkları olanların ve alerjik bünyeye sahip kişilerin bitkisel bir reçeteye başvurmadan önce doktora başvurması gerekir. Hamileler doktora başvurmadan bitkisel reçeteleri denememelidir. Çocukların da bitkisel ürünlere karşı hassas olabileceği unutulmamalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz