İyi bir baba olmak, her babanın en büyük hayallerinden biridir. Ama geçmişte yaşanmış yeni babanın kendi babası yaşadıkları bu rolde çok büyük bir etki yaratmaktadır. Genelde genç babaların sığındı nokta, beni babam böyle eğitti, bana böyle davrandı gibi kelimeler kullanarak aslında beceriksizliğini örtbas etmenin peşindedir.
Baba olmak öncelikle büyük fedakârlıklarla elde edilen ve aynı zamanda bilgiye dayalı bir durumdur. Özellikle genç babaların bu konuda eğitim almalarını veya alanında uzman kişilerden destek almalarını tavsiye ederim.
Konumuzu biraz geçmiş ile derinleştirelim, babamız bizlere katı davranmış olabilir, bizlerle iletişim kurmamış ve annemiz aracılığı ile iletişimde bulunmuş olabilir. Katı kurallar koyup bu kurallara uymadığımızda ağır cezalarla çarptırılmış olabiliriz. Babamız bizlere bu şekilde davrandı diye bizlerde çocuklarımıza bu şekilde davranmamız doğru değil veya babamızın her yaptığı kesin doğru gözle bakıp ve uygulamak yanlıştır.
Bilgili ve bilinçli bir baba arkadaş gibidir, paylaşımcıdır. Eşini ve çocuklarını yaşamı paylaştığı bireyler olarak görür. Evde iletişim, sorumluluk ve düşünce paylaşımı vardır. Çocuklar babalarına saygı ve sevgi duyarlar. ( Korku ile saygı oluşmaz aksine sadece sizden korktuğu için saygı duyuyormuş gibi gösterir.) Aile içinde ortaya çıkan problemlerin çözümünde annenin ve çocukların fikirleri, duyguları, düşünceleri babanınkiler kadar önemli olarak görür. Baba eşinin ve çocuklarının şımarmasından ve onu ezmeye çalışmasından korkmaz.
Gerçek saygıyı ancak kendisi onlara saygı gösterirse görebileceğini bilir. Eşi ve çocukları ‘yaşamı paylaştığı’ insanlardır, babanın ‘lütfundan’ ve parasından yararlanan insanlar değil. Bilinçli baba evdeki herkesin kişiliğine değer verir. Onların üzüntülerini ve sevinçlerini paylaşır. Çocukların hata yaparak yetişkin olmayı öğrendiklerini bilir ve yetişkinliklerinde büyük hatalar yapmamaları için baba evinde küçük hatalar yaparak hayatı öğrenmeleri gerektiğini bilir.
Çocukları hayata hazırlamanın onlara her şeyi hazır sunmak , bütün isteklerini karşılamak değil, onları yaratıcı ve üretici olacak şekilde yetiştirmek olduğunu bilir. Çocukları babalarının onları yetenekleri ve yeteneksizlikleriyle kabul ettiğini ve kendilerini tanımaları için her zaman yanında olduğunu ve manevi desteğini her koşulda yanlarında bulacaklarını bilirler.
Çünkü ilgili baba olmak çocukları için ‘gelecek amaçları’ belirlemek, onlar için en doğrusunu bildiğini sanmak, onları kendi istediği evlat olmaları için zorlamak değil; onları kendini keşfedebilen, kendi kararlarını verebilen ve bu kararların sorumluluğunu alabilen insanlar olacak şekilde yetiştirebilmektir.