Nefes Darlığı Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Nefes darlığı, bir kişinin normalde alabildiği rahatlıkta ve sıklıkta nefes alamaması, nefes alıp verirken zorluk çekmesi halidir. Başlı başına bir hastalık olmaktan ziyade, kişide var olan bir hastalığın belirtisi olabilir, bir hastalıktan kaynaklı semptom olabilir. Nefes darlığı sorunu yaşamı olumsuz etkilediği ve başka hastalıkların belirtisi olduğu için mutlaka ciddiye alınması, bir uzmandan yardım alınması gereken bir durumdur. Kişinin yaşamında pek çok farklı sebep nefes darlığına yol açabilmektedir.

Bu bağlamda genel olarak kişinin yaşadığı solunum, dolaşım ve kalp sistemi bozuklukları nefes darlığına sebep olmaktadır. Bu sorunlar genellikle astım, bronşit, zatürree, kansızlık, akciğer kanseri, şişmanlık, kalp yetmezliği gibi kendini gösterirken yarattığı şikayetlerden birisi de nefes darlığı olarak ortaya çıkıyor. Çoğu kez nefes alıp verirken zorlanma, kimi zaman tıkanma, çabuk yorulma, güçsüzlük gibi şikayetlerle kendini gösteren nefes darlığı daha çok akciğer rahatsızlıkları kaynaklı oluyor.

Nefes Darlığı Neden Olur?

Nefes darlığı sorunu aslında çok sık yaşanan ve genellikle hafif seyreden, çoğu zaman da kendiliğinden geçebilen bir sorundur. Ancak şiddetli şekilde yaşandığı vakalarda çok ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden doktora başvurmak ve altında yatan sebepleri belirleyip tedaviye başlamak en doğrusudur. Bu bağlamda nefes darlığının kesin, doğru teşhisi ve tedavisi mutlaka uzman doktor tarafından belirlenmelidir. Zira nefes darlığı pek çok fark etkenden dolayı meydana gelmiş olabiliyor. Birçok unsur nefes darlığına neden olabilmektedir. Burada fiziki anlamda olumsuz şartlar yanında, ruhsal, psikolojik sebepler de neden olabilir.

Nefes darlığına sebep olan faktörlere genel olarak bakacak olursak;

Koşu, ağır bir spor gibi yorucu etkinliklerin ardından nefes darlığı yaşanır. Ancak bu kısa süre içinde kendiliğinden geçer, normaldir.

Kimi zaman psikolojik bazı sorunlarda kaynaklı olarak nefes darlığı sorunları yaşanabiliyor. Böyle bir durumda öncelikle bir psikiyatrdan yardım almak gerekir.

Hiçbir belirti vermeden, aniden ve çok şiddetli bir şekilde nefes darlığı yaşanması durumunda sorunun ne kadar kısa sürdüğü önemsenmeden doktora başvurulmalıdır.

Kişinin yaşamakta olduğu taşikardi gibi kalp ritmi bozuklukları nefes darlığına yol açabiliyor.

Kaygı ve duygu bozukluğu, panik atak sorunu olan kişiler kimi zaman nefes darlığı sorunu yaşayabilmektedir. Bu tür durumlarda doğru nefes alma teknikleri öğrenilip uygulanarak bu durum kontrol altına alınabilir.

Nefes darlığı nadiren kalp yetmezliğinin bir belirtisi olabilir ve özellikle de bu sebeple mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Yine bir nefes alıp verme, solunum güçlüğü ile kendini gösteren hastalık olan koah da aynı şekilde nefes darlığına sebep olan ciddi hastalıklardan birisidir. Hastalık ilerlediğinde nefes darlığı da ciddi boyutlarda yaşanmaktadır.

Nefes darlığı, kesinlikle önemsenmesi gereken ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bu bağlamda genelde astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Nefes darlığı eğer astım ya da bronşit gibi hastalıklardan kaynaklanıyorsa nefes darlığını tedavi etmek için bronşları gevşetici ilaçlar doktor kontrolünde kullanılır. Ancak doktor muayene edip, teşhis yapmadan, bir tedavi yöntemi belirlemeden her hangi bir ilacın alıp kullanılması kesinlikle çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Nefes Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Yaşam kalitesini düşüren, özellikle geceleri uyumayı zorlaştıran bir rahatsızlıktır. Nefes darlığı yaşayan kişi, eğer sigara içiyorlarsa mutlaka sigarayı bırakmalı ve hastalık süresince ağır yemekler yemekten kaçınmalıdır. Hatta daha çok sıvı ağırlıklı beslenmek ve her öğünde ılık çorba içmek önerilir. Sigara içmeyen kişiler nefes darlığı yaşıyorsa sigara dumanından ve kirli havadan uzak kalmak gerekir.

Zira yapılan araştırmaların tamamı sigara içmenin nefes darlığı problemlerini arttırdığını, sigara içilen ortamlarda kalanların da bu sorunu daha fazla pekiştirdiğini gösteriyor. Ayrıca nefes darlığı sorunu erken dönemde teşhis edildiğinde kolaylıkla tedavi edilebilir bir sorunken, tedavi sürecinde sigara içilmesi ya da sigara içilen ortamda kalınması durumunda nefes darlığının kronikleştirdiği tespit edilmiştir.

Kişinin dinlenme halindeyken nefes darlığı sorunu yaşaması, ciddi göğüs ağrısı hissetmesi, geçmeyen öksürük olması, nefes alıp verirken hırıltı çıkarması, ayak ve el bileklerinde şişkinlik olması tıbbi bir sorun olabileceğini göstermektedir. Nefes darlığına, bu sorunlardan biri ya da birkaçı eşlik ettiğinde mutlaka çok ciddi bit tedavi sürecine başlamak gerekir.

Nefes darlığı için günlük hayatta alınabilecek bazı önlemler de mevcuttur. Bunlar genel olarak; işyerinde ya da evde sandalyede dik oturmak, uzandığında biraz yüksek bir yastık kullanmak, sırtüstü dümdüz yatmak şeklinde sayılabilir. Ancak bunlar nefes darlığını önlemek adına etkiliyken hali hazırda bir nefes darlığı varsa öncelikle doktora başvurup tıbbi müdahale almak gerekiyor. Bunun yanında yine doktora danışarak bitkisel şifa kaynaklarından da yardım almak tedavi sürecini kısaltacaktır. Zira nefes darlığına iyi gelen pek çok bitkisel uygulama bulunmaktadır.

Keçiboynuzu

Nefes darlığı söz konusu olduğunda çok uzun yıllardır kullanılan bitkilerden birisi keçiboynuzudur. Bunun için orta büyüklükte 5 – 6 tane keçiboynuzu soğuk su ile iyice yıkanmalı. Ardından bu keçiboynuzları küçük parçalar şeklinde kırılmalı ve yarım litre kaynar suyun içine atılmalıdır. Bu şekilde 6 dakika kaynatıldıktan sonra keçiboynuzu parçaları suyun içinden çıkarılır ve elde edilen su cam bir kavanoza aktarılır. Ilık hale gelince birer çay bardağı şeklinde günde 2 kez içilir. Geri kalan keçiboynuzu kürü cam kavanozda ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklanır ve en fazla 3 gün içerisinde tüketilir.

Hazırlanan kür, her gün sabah kahvaltıdan ve akşam yemeğinden önce 1 çay bardağı kadar içilir. Nefes darlığı sorununda bu kür hiç ara vermeden 20 gün boyunca uygulanmalıdır. Evet, keçiboynuzu nefes darlığı sorunu için bir şifa kaynağıdır. Ancak çok yoğun besinler içerdiği için başka hastalıkları olan, hastalıkları tedavi etmek için ilaç alan kişiler keçiboynuzu kürü tüketmeden önce doktora danışmalılar. Özellikle de şeker, tansiyon ve benzeri hastalıkları olan kişilerin keçiboynuzu kürü tüketmeleri olumsuz yönde etki edebilir.

Havuç

Havuç, solunum yolları sağlığı için çok faydalı bir besindir. Bu bağlamda nefes darlığı probleminde de havuçtan faydalanmak önerilir. Bunun için 4 – 5 tane orta boy havucun rendelenerek suyu sıkılır. Taze sıkılmış havuç suyunun içine kaynatılmış yarım su bardağı süt ve bir çay kaşığı bal karıştırılır. Hazırlanan bu havuç kürü birer çay bardağı olmak üzere günde 3 kez içilir.

Lavanta, Ebegümeci, Civanperçemi Kürü

Nefes darlığı için doğal tedavi yollarından olan bitkisel kürlerden birisi de ebegümeci çiçeği, lavanta çiçeği, devetabanı yaprağı ve civanperçemi bitkilerinin karışımıdır. Bu bitkilerden birer kaşık alınıp mutfak robotunda çekilir, ardından 1 fincan kaynar suyun içine atılarak 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Hazırlanan bu kür günde 2 kez içilir.

Öksürük Otu

Nefes darlığının bitkisel tedavisinde etkili olan bir diğer bitki ise öksürük otudur. Bunun için 2 avuç öksürük otu küçük bir tencerenin içinde kaynar suya atılır. Kaynamaya devam ederken tencerenin üzerine ince bir havlu örtülerek çıkan buhar teneffüs edilir.

Hardal Tohumu

Nefes darlığından kurtulmak için bir çay kaşığı hardal tohumu, bir bardak suyun içinde kaynatılır. Her sabah taze bir şekilde hazırlanan bu karışımdan sabahları içilmesi solunum yollarını rahatlatacak ve nefes almayı kolaylaştıracaktır.

Sarımsak

Sarımsak, bilinen doğadaki en güçlü antibakteriyel, antimikrobiyal, antiviral besindir. Vücutta enfeksiyon kaynaklı her türlü rahatsızlığın doğal yoldan tedavisinde sarımsaktan faydalanmak önerilir. Sarımsağı çorbalara, yemeklere eklemek, yemeklerin yanında çiğ olarak tüketmek her türlü derde deva olabilir. Nefes darlığı sorununun tedavisi için de sabahları ılık sarımsak çayı içmek iyi gelir.

Bunun için; bir baş sarımsağın tüm dişlerinin kabukları soyulur. Bir tencerede ya da çaydanlıkta kaynatılan 1,5 litre suyun içine kabukları soyulmuş sarımsaklar, bir yemek kaşığı lavanta, bir yemek kaşığı gelincik çiçeği, bir yemek kaşığı kekik, bir tutam maydanoz, bir tutam nane ve bir tutam dereotu atılır ve 5 dakika boyunca kaynatılır. Hazırlanan bu kür sabahları aç karnına bir fincan kadar içilir.

Geri kalan kür cam bir kavanozda ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklanır. Ertesi sabah yine bir fincan kadar kaynatılır ve tüketilir. Bu kürün dışında nefes darlığı sorununda sarımsaktan faydalanmak için bir bardak su kaynatılıp içine 3 -5 diş sarımsak atılarak 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Ardından ılık halde tüketilir. Yani sarımsak hem diğer faydalı besinlerle karıştırıldığında hem de sade olarak demlendiğinde nefes darlığına iyi gelir.

Kurtpençesi

Nefes darlığı rahatsızlığına iyi gelen başka bir bitki ise kurtpençesidir. Bunun için bir çay fincanı su kaynatılır, kaynar suyun içine bir çay kaşığı kadar kurtpençesi ilave edilir. Bir süre demlenmeye bırakıldıktan sonra sabahları aç karnına ılık olarak içilir.

Karanfil, Anason, Keten Tohumu Kürü

Nefes darlığı için faydalı olan bir karışım için; yarım çay bardağı ısırgan tohumu, keten tohumu, anason tohumu ve bir tutam toz karanfil bir araya getirilir. İçine 1 yemek kaşığı da bal eklenerek macun haline getirilir. Hazırlanan macun sabahları 1’er kaşık tüketilir. Bu karışımı 4 -5 gün tüketmek yeterlidir.

Ballı Süt

Nefes darlığı sorununa en basit ve etkili karışımlardan birisi aslında ballı ılık süttür. Bunun için bir fincan süt ısıtılır ve içine 1 tatlı kaşığı da doğal bal eklenir. Karışım, özellikle sabahları aç karnına ve geceleri uyumadan önce tüketmek iyi gelir.

Limonlu Su

Limonun antibakteriyel özelliği ve C vitamini deposu olması onu enfeksiyonlarla savaşan güçlü bir besin haline getirmektedir. Bunun için nefes darlığı sorununda da sabahları bir bardak limonlu ılık su içmek faydalı olabilir.

Bütün bu tariflerin yanında; anzer balı, bal, nane, soğan, limon, rezene solunum yolu hastalıklarından ve enfeksiyonlarından kaynaklanan nefes darlığı problemlerini hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca nefes darlığı sorunuyla mücadele eden kişiler için çok faydalı olan temiz hava çok önemlidir. Bunun için nefes darlığı sorunu yaşayan kişiler bulundukları kapalı ortamları bolca havalandırmalı, mümkünse açık havada yürüyüşler yapmalılar.

Nefes darlığının tedavisinde bitkisel yöntemlerin uygulanması daha çok nefes darlığı yaşayan kişiyi rahatlatmaya yöneliktir. Burada sıralanan bitkilerin pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmekle birlikte bilinçsiz bir şekilde bitkisel kürlerin kullanılması bazı sorunlara sebep olabilir. Tüm bu bitkisel tedaviler uygulanmadan öncesinde mutlaka doktora danışılması gerekir. Doktor izin verdiği ölçüde ve sıklıkta, tıbbi tedavinin yanı sıra bitkisel kürler de uygulanabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz