Nihat Sami Banarlı Kimdir? Hayatı ve Eserleri

nihat sami banarlı
Nihat Sami Banarlı

1907 yılında, İstanbul Fatih’te dünyaya gelen Banarlı, 13 Ağustos1974’te İstanbul’da vefat etmiştir. Banarlı, zamanın Trabzon Milletvekili ve Şair Ömer Hilmi Bey’in torunudur.

Edebiyatımızın bu büyük ismi, ilk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamlamıştır. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’ndan 1927 yılında mezun olan yazar, İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi’nden ise 1929 yılında mezun olmuştur.

Yazar, daha sonra 5 yıl boyunca Edirne Lisesi ile kız ve erkek öğretmen okulunda Edebiyat Öğretmenliği görevinde bulunmuştur. Daha sonra Kabataş, Galatasaray ve Boğaziçi gibi ülkemizin ender liselerinde öğretmenlik yapmıştır. Yazar öğretmenlik yaptığı yıllarda, aynı zamanda birçok kurum ve kuruluşta ek görevlerde bulunmuştur.

Ayrıca 1948 yılından başlayarak Hürriyet gazetesinin edebi sohbetler sütununda sürekli olarak yazılar yazdı. Yazar, İstanbul Fetih Cemiyetine girmesinin yanı sıra bu cemiyete bağlı olan İstanbul Enstitüsü’nde de müdür olarak görev yaptı. Yazar bunların haricinde 1000 Temel Eser ve Çağdaş Türk Yazarları komisyonlarında üye ve başkan olarak görev yaptı.

“Nihat Sami Banarlı” Edebiyatımızdaki Yeri

Nihat Sami Banarlı, Cumhuriyet Devri yazarlarımızdan olan bir edebiyatçımızdır. Yazı hayatına küçük yaşlarda başlayarak kendince kalem oynatışları olmuştur.

Eserlerini hem Hece Vezni ile hem de Aruz Vezni ile kaleme almıştır. Aynı zamanda yazar, oyun, hikâye,  deneme ve araştırma-inceleme alanında eserler vermiştir. Banarlı’nın Edebiyat Tarihi alanında kaleme almış olduğu “Resimli Türk Edebiyatı Tarihi” isimli kitabı içerisinde, bazı bilgileri, her ne kadar doğruluğunu yitirmiş olsa da zamanın şartlarına göre son derece iyi hazırlanmış bir eserdir.

Hatta bu eser, günümüzde hem Edebiyat Öğretmenlerinin hem de tüm öğrencilerin rahatlıkla istifade edebilecekleri, çok önemli kaynak bir eserdir. Zaten yazarın edebiyatımızdaki önemi hem bu eserinden hem de “Türkçenin Sırları” isimli eserinden gelmektedir. Bahsettiğimiz eserlerin her ikisi de edebiyat alanında en büyük kaynak eserlerimizdendir. Banarlı, bir Edebiyat Öğretmeni olmasına rağmen, basit bir öğretmen olarak kalmış, birtakım sosyal faaliyetlerin içerisinde bulunmuştur. Aynı zamanda da edebiyat alanında birbirinden kıymetli eserler vermiştir.

“Nihat Sami Banarlı” Eserleri

Oyunlar: Kızıl Çağlayan,  Bir Yuvanın Şarkısı, Sular Kararırken, Yabancı, Dumanlı Dağlar, Son Vazife, Bir Mâbed Yıkıldı, Istırap Yarışı,

Roman: Bir Güzelliğin Romanı, Edebiyat tarihi araştırmaları,Dâstân-ı Tevârih-i Mülûk-ı Âli Osman ve Cemşid-ü Hurşid Mesnevisi, Resimli Türk Edebiyatı Tarihi,

Diğer eserleri: Edebî Bilgiler Türkçenin Sırları Metinlerle Edebî Bilgiler Metinlerle Türk Edebiyatı Tarihi I, II, III, Metinlerle Türk ve Batı Edebiyatı, I, II, III, Yahya Kemal Yaşarken, Yahya Kemal’in Hâtıraları, Şiir ve Edebiyat Sohbetleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz