Asıl ismi Mehmet Raşit Öğütçü olan yazar, Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğmuştur. Orhan Kemal 1920 ve 1923 yılları arasında milletvekilliği ve Adliye Bakanlığı görevlerinde bulunan Abdülkadir Kemal Bey’in oğludur.
Babasının Adana’da kurmuş olduğu bir partinin kapatılması nedeniyle 1931 yılında Suriye’ye kaçmak zorunda kalmışlardır. Bu sebeple orta üçüncü sınıftaki eğitim hayatını yarım bırakmıştır.
Yazar, yaklaşık bir sene kadar Suriye ve Lübnan’da yaşamıştır. 1932 yılında Türkiye geri dönen Orhan Kemal dokumacılık, kâtiplik gibi çok farklı işlerde para kazanmaya çalışmıştır. 1939 yılında askerlik görevi esnasında okumuş olduğu kitaplardan dolayı beş yıl hapse mahkûm edilmiştir. Bursa Cezaevinde Nazım Hikmet ile tanışma imkânı bulmuştur. Hapisten çıktıktan sonra Adana’ya gelen yazar burada amelelik, hamallık gibi zor işlerde çalışmıştır. 1950’de eşi ve 3 çocuğuyla birlikte İstanbul’a yerleşmiştir. İstanbul’a yerleşen yazar, bundan sonraki geçimini yazarlıkla idare etmiştir.
Edebiyatımızdaki Yeri
Orhan Kemal, Türk Edebiyatı’na işçi sınıfını ve meşhur Çukurova’yı sokan yazar olarak bilinir. Orhan Kemal, realist bir yaklaşımla işçiyi, köylüyü, dar gelirli memuru, işsizleri, sokaktaki adamın sorunlarını roman, hikâye ve oyunlarına taşımıştır. Yazar, hayatın içinden ve zorluklarından çıkıp geldiği için okuduklarından çok yaşadıklarını ve gözlemlediklerini yazmıştır.
Yazarın İlk romanları olan “Baba Evi”, “Avare Yıllar”, “Cemile” ve “Dünya Evi” daha çok onun kendi yaşamını anlattığı otobiyografik romanlardır. “Bereketli Topraklar Üzerinde” ismini taşıyan romanında Anadolu’nun çeşitli köylerinden Çukurova’ya çalışmaya gelen üç kişinin hayat mücadelesini anlatmış; ben merkezli olaylardan uzak durarak köy ve kent karşıtlığını işlemeye çalışmıştır.
Yazar, İstanbul’a ayak bastıktan sonra romanlarının konusu ve kahramanları da değişmeye başlamıştır. Köy ve kır yaşamından ziyade İstanbul’un kenar mahallelerinde yaşayan kişileri işlemeye başlamıştır. Bu anlamda işçiler, küçük memurlar, dar gelirli insanlar, suçlu çocuklar, işsizler ve aylaklar onun eserlerinin vazgeçilmez unsurları haline gelmiştir.
“Orhan Kemal” Eserleri
Eserleri:
Öykü: Ekmek Kavgası, 72. Koğuş, Önce Ekmek, Mahalle Kavgası
Roman: Baba Evi, Murtaza, Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde, Hanımın Çiftliği, Avare Yıllar, Gurbet Kuşları