Hormonlar, vücut genelinde çeşitli organlar ve bezler tarafından üretilen ve salgılanan kimyasal maddelerdir. Kan dolaşımında yol alırlar ve belli organların etkinliğini düzenlemekten sorumludurlar. Geleneksel olarak “dişi” hormonlarının en bilineni östrojen’dir.
Östrojen teriminin yaygın bilinirliğine rağmen, birçok kadın onun vücutta ne rol oynadığından emin değildir. Sağlık hakkında, özellikle menopoz sırasında bilinçli kararlar vermek için östrojenin işlevini iyice anlamak gereklidir. Bir östrojen dengesizliğinin sağlık ve refah üstünde ciddi zarar verici etkileri olabilir, bir dizi tatsız yan etki ve durum üretebilir.
Östrojen hormonu yalnızca kadınlarla ilişkilendirilse de hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunur. Kadınlarda, östrojen görünüşten üreme becerisine kadar her şeyi etkiler.
Kadın vücudundaki östrojenin çoğunluğu yumurtalıklarda üretilir, korpus luteumdan ve gelişen yumurta foliküllerinden oluşturulur. Az östrojen konsantrasyonları (%10 veya daha azı) memeler, karaciğer ve adrenalin bezleri tarafından üretilir.
Östrojen Hormonun Rolü
Östrojen çok önemli bir dişilik hormonudur, vücudun genel sağlık, dişi cinsel özelliklerinin ve üreme işlevinin oluşumu için şarttır. Aşağıda, östrojenin vücutta oynadığı birkaç önemli rol var:
- Dişi cinsel özelliklerinin oluşumunu desteklemek
- Metabolizmayı hızlandırmak
- Adet döngüsünü düzenlemek
- Uterus dokusu gelişimini artırmak
- Kemik yoğunluğunu korumak
Yukarıdaki fiziksel etkilere ilaveten, östrojenin zihinsel sağlıkta da önemli bir rol oynadığı kanıtlanmıştır. Birçok yeni çalışma, östrojen düzeyleri ve duygu durumu arasında güçlü bir ilişki gösterdi. Ani östrojen çekilmesi, östrojen dalgalanmaları veya aralıksız düşük östrojen düzeylerinin hepsi özellikle menopozlu kadınlarda ruh halini kötüleştirir.