Günümüz insanlarında en ufak bir durumda meydana gelmeye başlayan yoğun kaygı durumları ve sonrasında meydana gelen duygu değişimleri panik atak olarak nitelendirilmektedir. Panik atağın meydana geldiği ilk zamanlarda aslında fiziksel olarak hiçbir kötü bir durum meydana gelmez. Fakat insanlar böyle bir durum meydana geldiği zaman ellerinde olmadan fiziksel bir durumun oluştuğunu düşünmeye başlarlar.
Genellikle halk arasında panik atak korku ile eşdeğerde değerlendirilmektedir. Yani insanlar korktukları zamanlarda panik atak nöbetleri geçirdiğini düşünürler. Halbuki gerçekler oldukça farklıdır. Panik atak yalnızca korku anlarında meydana gelen bir durum değildir. Bir insanın panik atak geçirmesi için geçmiş döneminde çok ciddi bir durum geçirmiş olması ya da ciddi rahatsızlıklarının olması gerekmektedir.
Çünkü oluşmuş olan bu nöbetler sonucunda insanlar kendilerini oldukça yorgun ve bitkin hissetmeye başlarlar bu yorgunluk yalnızca fiziksel değil, zihinsel olarak da gerçekleşmiş olmaktadır. Panik atak geçiren insanlar belirli bir süre bulundukları ortamlardan kendilerini soyutlamış olurlar. Kimi zaman kişiler bu nöbet nedeniyle kendilerini ölüyormuş gibi hissetmeye başlarlar.
Böyle bir kötü durumla baş başa kalan insanlar için yapılması gereken ilk şey bu kişiyi sakinleştirmeye çalışarak sağlık kuruluşuna götürmektir. Sağlık kuruluşuna girmek bile pek çok kişiyi sakinleştirmeye başlayacaktır. Ancak her seferinde bu nöbetin meydana gelmesini kaygı ile beklemek yerine panik atağın tedavisini gerçekleştirmek çok daha mantıklı olacaktır.
Panik Atak Nedir?
Birden bire başlayan, insana ölecek veya çıldıracakmış hissi veren, yoğun korku ve sıkıntı nöbetleridir. Aniden başlayıp, yavaş yavaş etkisi arttıran nöbetler 10 dakika içinde en yüksek seviyeye çıkar. Yaklaşık 20 dakika kadar süren bu nöbetler yüzünden hasta, her an yine aynı durumu yaşayacağından korkup kendi içine kapanır ve kendisini kötü hisseder. Bu yoğun kaygı durumu da onun panik ataklarını tetikler. Panik atak genelde insanların yaşadığı, bir yakınının ölümü veya yaşanan bir ayrılık nedeniyle oluşan şoklar sonrasında ortaya çıkar. Yaşanan kötü olaylar kadar, insanın aldığı yeni sorumluluklar da panik atağa sebep olabilir.
Panik Atak Neden Olur?
Stres, gerilim, düzensiz ve kötü beslenme, uykusuzluk, korku, yorgunluk, aile içi ilişkilerde bozukluk, sosyal yaşamdan uzak olma, olumsuz düşünce eğilimi panik atak sebebi olabilir.
Panik Atağın Belirtileri Nelerdir?
Çarpıntı, Terleme: Kalbiniz, fırlayacak minvalde hızlı atabilir ya da göğsünüzden çıkacakmış hissi yaratabilir. Bu panik atağın başlardaki en yaygın görünümü olarak bilinir ve ilk kez panik atak yaşayanlar kalp krizi geçirdiğini dahi zannedebilirler. Terleme ve üşütme, aynı anda gerçekleşiyorsa, yine bir panik atak krizi yaşıyor olabilirsiniz.
Göğüs Sıkışması: Yine kalp krizi sanılan belirtilerden göğüs sıkışması, panik atağın ilk habercilerinden bir diğeri olabilmektedir.
Algılama Güçlüğü: Mekanları, tasvir etme yeteneğinden yoksunluk yahut herhangi bir şeyi algılama güçlüğü panik atak belirtilerinden bir diğeridir. Eğer, böyle bir sorununuz var ise odaklanmaya ve algılamaya olabildiğince dikkat etmeniz gerekir.
Vücutta Uyuşma: Vücut hal ve hareketlerinde uyumsuzluk ve uyuşma, karıncalanma gibi hareketler; yine panik atak belirtileridir ve böyle bir durum var ise bunun tıbbi bir durum mu yoksa, psikolojik mi olduğunu belirlemek gerekir.
Nefes Darlığı: Özellikle yine ilk belirtilerden olan nefes darlığı, pek çok tıbbi hastalığın habercisi olabilir ancak hayatınızda stres ve panik hakimse; bu durum panik atağın da bir diğer belirtisidir.
Panik Atağın Diğer Belirtileri Nelerdir?
- Titreme ve sarsılma
- Soluğun kesilmesi
- Sersemlik ve baş dönmesi
- El ve ayaklarda uyuşma
- Ateş basması ve ürperme
- Bulantı, karın ağrısı
- Bunalma hissi
- Gerçek dışılık hissi
- Ölüm, çıldırma veya kontrolünü kaybetme duygusu
Bu saydığımız belirtilerin bir çoğu, kalp hastalıklarında da görülebildiği için insanların ilk düşüncesi kalp krizi geçirdikleri oluyor. Bu yüzden, panik atak hastaları genelde doktora kalp şikayetiyle gidiyorlar. Yapılan araştırmalar sonucunda kalpte bir sorun olmadığı anlaşılırsa, hasta bir psikoloğa yönlendiriliyor.
Panik Atak Kimlerde Görülür?
Genelde 20’li yaşlarda hemen her insanda görülebilir. Bir nedeni var mıdır, yok mudur; bu biraz da insanın yaşantısına ve durumuna bağlıdır. Stres altında ve melankolik bir dönem geçiriyorsanız örneğin, algılama bozuklukları ve ardından yabancılaşma, akabinde de panik atak yaşayabilmeniz mümkündür. Bunların hiçbiri yaşanmasa da; nedensiz bir şekilde beyne giden hormonların düzensizliği panik atak yaşamanıza sebebiyet verebilir.
Panik ataktan korunmak amacı ile olabildiğince stressiz ve rahat bir yaşam sürebilmek önemlidir. En azından, bu sorunları bir stres haline getirmeden yaşayabilmek ve rahatlayabilmek, panik atak konusunda en önemli iki etken.
Panik Atak Tedavisi
Panik atağın tedavisi Panik atak tedavisi olan bir hastalıktır. İlk olarak hastalığın hangi aşamada olduğu tespit ediliyor. Gerekli görüldüğü durumlarda önce ilaç tedavisi ve ardından da psikoterapiye başlanıyor. Hasta tedaviye düzenli olarak devam ettiği taktirde 4-6 aylık bir süre içerisinde panik atağın tedavisi tamamlanabiliyor. Uygulanan tedavi sonrasında hasta, herhangi bir kriz gelmesi durumunda ne yapacağını bildiği için, yaşantısına normal bir şekilde devam edebiliyor.
Panik tak sıkıntısı yaşayan bir kimse bazı önlemler alarak bu sıkıntılarını büyük oranda hafifletebilir ve güçlü bir irade ortaya koyarak tamamen üstesinden gelebilirler.
Bunun İçin,
- Öncelikle hastalık konusunda yeterli bilgi sahibi olmalısınız.
- Sportif aktivitelerde bulunmalısınız. Yüzme, tenis, futbol gibi spor aktiviteleri yapın.
- Günlük olarak mutlaka duş alın
- Uyku düzenine dikkat eden, zinde olmaya çalışın
- Düzenli beslenin
- Alkolden, kafeinli gıdalardan uzak durun
- Doğa sporları, kır gezileri, yürüyüşler yapın
- Hobiler edinin
- Günlük eğzersizler yapın.
- Evli iseniz cinsel yaşantınızı düzenleyin
- Aile ilişkilerini ve sosyal ilişkilerinizi geliştirin
- Sürekli sizi rahatsız eden iç sesinizi duymaz gelin.
- Olumlu düşünceler edinin, yaşamı sevin.
- İdealleriniz olsun bir yaşam gayesi edinin.