Parkinson Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Var Mıdır?

Parkinson Nedir? 

Parkinson beyindeki gri cevher adı verilen maddenin bozulmasıyla açığa çıkar. En ağır sinir sistemi hastalıklarından biridir. Parkinson hastalığı , James Parkinson tarafından 1817’de tanımlanmıştır. İlk olarak titremeli felç olarak tanımlanan bu hastalık hakkında dünya çapında araştırmalar ve ilaç üretme çabaları sürmektedir. Kendisi de bu hastalığa yakalanmış olan müslüman boksör Muhammed Ali bu hastalığın araştırılması amacıyla bir enstitü kurmuştur.

Parkinsona Ne Neden Olur?

Vücudumuzdaki kasların hareketini beyin kontrol eder. Beyindeki bu kontrol nörotransmitter adı verilen maddeler aracılığıyla sağlanır. Bu maddelerden her birinin eksikliği ve ya fazlalığı çeşitli sorunlara yol açar. Parkinson hastalığınada nörotransmitterlerdeki miktar bozuklukları sebep olur. Birçok nörotransmitter oranı bozulur fakat asıl tetikleyici dopamin eksikliğidir.

Genetik Midir?

Genetik yatkınlığı vardır fakat tüm sebepleri tam olarak bilinmediği için kesin olarak genetik demek olanaksızdır. Çevresel faktörler, travmalar gibi bir çok etken hastalığın görülme sıklığını etkiler.

Belirtileri Nelerdir?

Yıllar boyunca sinsice ilerleyen ve birikmeli olarak ilerleyen bir hastalıktır. Kişiyi sosyal hayattan kopardığı için hastalığın ilk zamanlarında depresyonla karıştırılabilir. Ellerde titreme, kaslarda sertleşme, gerilme, dinlenme durumunda ve sinirlilik gibi anlarda artan titreme, el ve ayak eklemlerinde bükülme, vücudun öne doğru eğilmesi, konuşma problemleri ve ilerleyen safhalarda bunama belirtiler arasındadır.

Tedavisi Var Mıdır? 

Dopamin eksikliğinden kaynaklandığını bilinen bu hastalık kesin bir tedaviye sahip değildir. Çünkü dopamin üreten hücrelerin neden yok olduğu bilinmemektedir. Yaşlılık ve genetik gibi nedenlere bağlı olan bu hücrelerin işlevini görmek üzere vücuda dopamin verilerek tedavi yapılmaya çalışılır. L-dopa maddesinin bulunması Parkinson hastaları için büyük bir ümit olmuştur. Fakat diğer nörotransmitterlerinde eksikliği sebebiyle sadece dopamin takviyesi yeterli olamamaktadır.

Parkinson Engellenebilir Mi?

Bu hastalık için çok fazla diyet ve beslenme yöntemi oluşturuluyor. Ne kadarının doğru ve etkili olduğu tartışılır. Fakat yeşilçay, domates, kafein ve nikotin gibi maddelerin önleyici etkisi olduğunu birçok araştırmacı söylüyor. Ayrıca antioksidanlar da bu konuda önemli bir yere sahip. Fakat antioksidanların doğal yollarla yani besinlerden alınmasının ne kadar önemli olduğunu da belirtmek istiyorum.

Hangi Yaş Grupları Risk Altındadır?

Genellikle 60 yaş üstünde görülen bu hastalık birikimli olarak gelişir. Nadiren 40 yaş civarında da görülebilir.

Parkinson Ölümcül Müdür?

Parkinson direkt olarak ölüme götürmez. Tedavisinde kullanılan ilaçlarında ölümcül yan etkileri yoktur. Fakat hastalar zamanla fiziksel ve ruhsal olarak yaşadıkları sonuçlar sonucunda başka rahatsızlıklara sahip olabilirler. Bunlarda hastayı ölüme götürebilir.

Ameliyat Etkili Olur Mu?

İlaç tedavisine cevap vermeyen hastalarda tercih edilen bir yöntemdir fakat beyin ameliyatlarının riski göz önüne alınarak çok fazla tercih edilmez. Beyin pili gibi birtakım çözümler kısmi olmaktadır. Yani hastanın titreme, sertlik gibi sorunlarını hafifletebilir ya da bitirebilir. Fakat hastalığa tam anlamıyla çözüm olamaz.

Parkinson hastası olan ünlüler kimlerdir?

Ünlü boksör Muhammed Ali, Ressam Salvador Dali ve Papa 2.John Paul bu hastalığa yakalanmış kişilerdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz